SAMEN ENERGIE BESPAREN

Chris Soebroto... even voorstellen

Chris schrijft hier zijn overpeinzingen, bedenkingen en vooral ook kritische en grappige commentaren op alles wat met groen en duurzaam te maken heeft.

 

 

.

BIJZONDERE KINDEREN - 01-06-2022

-van de Klimaatburgemeester van Almere-

 

Wat is juni met z’n lange dagen en stijgende temperaturen toch een fijne maand. Hoe langer de dagen, des te meer tijd om van alles en nog wat te doen of te lezen. Deze zomermaand tast de klimaatburgemeester in zijn muffe archief om alle Almeerders te verheugen met een blogje uit 2009 dat iets langer is dan gebruikelijk. Het gaat over bijzondere kinderen.

 

Ga er maar eens voor zitten. Kijk, dit zijn Resmi en Ravi. Inmiddels vijf en één jaar oud. Het zijn heel bijzondere kinderen. Niet alleen omdat het mijn kleinkinderen zijn, hoor. Ze zijn zo bijzonder omdat ze geboren zijn. Kijk eens naar hun ogen. Daarmee kijken zij de wereld in. Een wereld die elke dag spannend is en leuk en vol verrassingen. Het is een wereld van sprookjesprinsessen, lekkere hapjes, leuke uitstapjes, K3, Buikie het paard, logeerpartijtjes en een dikke eend die regelmatig op de vuilnisbak dommelt. Een wereld ook van twee poezen, opa's, oma's, tantes, ooms en heel veel neven, nichten, vriendjes en vriendinnetjes.

Net als iedereen in de familie ben ik gek op die twee kleintjes. En ook altijd een beetje bang dat hen iets overkomt. Bij het spelen, stoeien en gek doen ben ik altijd voorzichtiger dan het lijkt. Stel je voor dat er gewonden vallen. Ik hoor mezelf tuttig zijn als Resmi moet oversteken met haar kleine roze fietsje. Voordat we de Ravi in zijn wagentje naar de stoep aan de overkant navigeren, kijken we wel vier keer eerst naar links en dan weer naar rechts.
Als hen maar niets overkomt.

Ach, het komt wel goed.

Gelukkig is de kans dat zij ontvoerd worden zo goed als nul. Ze zullen waarschijnlijk ook geen malaria krijgen of ondervoed raken omdat de koelkast leeg is. Als Resmi twaalf jaar wordt, blijft zij lekker in groep acht en van uithuwelijken is geen sprake. En als een van de kids ziek is of onverhoopt een been breekt is daar het ziekenhuis, als het ware om de hoek, goed geoutilleerd en vol deskundig personeel. Dat ziekenhuis zal de kleine patiëntjes niet gijzelen totdat de rekening is betaald, want de verzekering regelt alles.
Als hen maar niets overkomt.

 

Photo by krakenimages on Unsplash

 


Gevaarlijke vriendjes.

Dat is misschien het grootste gevaar dat er in hun leven schuilt. Je moet er toch niet aan denken dat Ravi of Resmi straks gaan roken, of drinken of verslaafd raken aan drugs. Gelukkig is ook de kans op die gebeurtenissen statistisch klein. Het komt wel goed.

En toch. Bij het bouwen met de Duplo en bij het schommelen in de speeltuin of op schoot bij het tv kijken kan ik wel janken als ik me in hun spannende wereld verplaats. Hun wereld van roze en van leuk. Een wereld die ik ken van lang geleden. Een lieve en leuke wereld, waar de toekomst bestaat uit 'later als ik groot ben'.

'Later als ik groot ben'. Hoe kan ik het hen vertellen?

Later, als zij groot zijn is de wereld niet langer leuk en roze. Het zal een wereld zijn waar het gaat om ieder voor zich. Er wordt gemoord om drinkwater. Het is een wereld waar grenswachten met scherp schieten bij de geringste verdenking dat een klimaatvluchteling de EU wil binnenkomen. De EU, waar het klimaat nog betrekkelijk leefbaar is. Dat kun je niet zeggen van Noord Afrika en het Midden Oosten. Soedan en Somalië zijn grotendeels ontvolkt, de Tuareg zijn uitgemoord. En dat allemaal omdat het veel te heet is geworden en er nauwelijks water is. Het zelfmoordpercentage onder klimaatwetenschappers is onrustbarend hoog. Onrustbarend? Niemand besteedt er aandacht aan. Ook niet aan de vraag of de laatste mens voor of na 2100 zal sterven.

Als hen maar niets overkomt. Je moet er niet aan denken. Of juist wel? Moeten wij blijven doen alsof er niets aan de hand is en hopen dat de boze droom over is als we morgenochtend wakker worden?

Kijk nog eens ...

... naar mijn bijzondere kleinkinderen. Kijk eens naar je eigen bijzondere kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes en alle bijzondere kinderen van de wereld. Mogen wij doen alsof er niets aan de hand is?
Elke dag verspelen wij kansen om hun gelukkige toekomst zeker te stellen. We hebben de kans verspeeld om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. Dag zeekoraal, tot nooit meer ziens. We zijn nu bezig de kans te verspelen om de opwarming te beperken tot 3 graden Celsius. Wat moeten we doen? Eigenlijk weten we het al lang. Alle auto's moeten 80 procent minder brandstof verbruiken. We moeten maar één uur tv kijken per etmaal. We mogen maar één keer per week onder de douche. We moeten de kamer met één spaarlamp verlichten. We moeten de verwarming in de winter dag en nacht op 15 graden zetten. We moeten voor 90 procent vegetarisch eten. Airconditioning is uit den boze.

Gelukkig hoeft dat niet voor altijd te zijn, maar slechts totdat wij een duurzame internationale samenleving hebben opgebouwd. Dat gaat helaas niet vanzelf. Misschien is een langdurige bezetting van alle parlementen onvermijdelijk om de duttende politici wakker te schudden. Een soort Maagdenhuis situatie, als in de jaren 60, maar dan internationaal. Misschien moeten actiegroepen Shell en de NAM dwingen hun olieproductie en raffinage te staken. Heel wat hoog betaalde tycoons moeten als het ware een dreun op de neus krijgen.

Tegen beter weten in blijf ik hopen op een wereld van sprookjesprinsessen, roze en spannend en leuk, die voor altijd prachtig en gezond blijft.

Als alle bijzondere kinderen van de wereld maar niets overkomt

 

.

PETFLESSENPARASOL - 01-05-2022

-van de Klimaatburgemeester van Almere-

 

Zo aan het eind van alweer een kil voorjaar is het goed om iets leuks te bespreken. Dat houdt de moed er in. En het zorgt voor verlichting van een bedrukte en kleumende geest. Is er dan iets leuks rond klimaatverandering, duurzaamheid en van het gas afgaan? Het antwoord is een volmondig ‘jazeker’!

 

Groene waterstof.

Echt waar! En nee, de klimaatburgemeester is niet doorgedraaid. Hij weet deksels goed, dat er niet één maar verschillende vreselijke oorlogen woeden. Hij weet ook, dat dictators de wind mee lijken te hebben. En dat we als mensheid over enkele tientallen jaren waarschijnlijk te maken krijgen met een opwarming van meer dan twee graden Celsius.

Over duurzaamheid, natuur, biodiversiteit en klimaatverandering kun je niet langer lacherig doen. Het zijn serieuze onderwerpen. In regeringsgebouwen, in paleizen, in directiekamers en ook thuis. En dat is eindelijk te merken.

We krijgen zo langzamerhand last van vlieg- en cruiseschaamte. Maar dat is niet voor altijd. Het goede nieuws is dat groene waterstof over niet al te lange tijd de standaard ‘brandstof’ wordt voor de zware logistiek. Enorme containerschepen, superjumbo’s en ook vrachtwagens kunnen lange afstanden vliegen, varen en rijden, dankzij waterstof in poedervorm. Dat levert nul gram CO2 op. Deskundigen zijn enthousiast over deze vinding van H2Fuel

 

Gekoppelde netwerkjes.

Ook het lichte vervoer, auto’s, motorfietsen en plezierbootjes kunnen geruisloos en schoon voortbewegen met het waterstofpoeder.

Of met batterijen. Er kleven veel bezwaren aan de lithium Ion batterijen in onze mobieltjes en onder de elektrische auto’s. Maar ook dat is geen blijvend probleem. Tientallen innovatieve bedrijven in tal van landen werken dag en nacht aan alternatieve batterijen zonder lithium. Die beloven een veel grotere capaciteit, lager gewicht en snelle laadtijden.

Een overbelast elektriciteitsnetwerk? Da’s helemaal niet nodig. Je hoeft alleen maar een klein beetje buiten de schoenendoos te denken om op praktische alternatieven te komen. We zouden het nationale netwerk kunnen opdelen in honderden kleinere, koppelbare netwerkjes. Enkele gemeenten hebben het ontwerp al klaar voor elektriciteitsnetwerkjes (en warmtenetten!) op wijkniveau. Het hoogstandje op dat gebied staat in het laboratorium van Bosch: een elektriciteitscentrale ter grootte van een koelkast.

 

 

 

Van het gas afgaan is bijna niet te doen.

Echt niet? De helft van alle huishoudens in Nederland heeft al geen gas meer. Wie had dat kunnen denken?

En in ons Almere, een van de groenste steden van het land? Met de komst van de elektrische deelauto’s van MyWheels, de elektrische scooters van Go en de elektrische fietsen van TIER is het voertuigdelen plotseling realiteit. Eindelijk kunnen veel meer mensen zich CO2-vrij verplaatsen!

Almere wil uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn. In 2030 moet de CO2-uitstoot dan al gehalveerd zijn ten opzichte van 1990. Toen was de totale CO2-uitstoot in Almere ruim 900.000 ton. In 2019 was de uitstoot gedaald tot 782.000 ton. Als die trend zich doorzet is Almere goed op schema om de CO2-doelstelling van 2050 al rond 2035 te halen. Dat moet lukken!

Nog eentje dan: binnen twee of drie jaar is het hopelijk al mogelijk om warmtenetten, zoals van de stadsverwarming te laten draaien door warmte op te slaan in zout. Jazeker, zout. Geen keukenzout, maar kaliumcarbonaat. Het is zelfs voor de klimaatburgemeester te ingewikkeld om uit te leggen, dus lees zelf alles over deze Nederlandse uitvinding in Trouw.

 

Daar gaan we: met rechte rug en fiere pas, opgewekt naar 2030!

 

Uw klimaatburgemeester: Chris Soebroto

 

.

ACTION - 01-04-2022

-van de Klimaatburgemeester van Almere-

 

Action zet volop in op verduurzaming. Een juichend artikel in Change Magazine windt er geen doekjes om. Wat goed, dat steeds meer bedrijven begrijpen wat de échte problemen in de wereld zijn. En dat zij de mouwen opstropen en er iets aan doen. Een duurzame aarde, een duurzame samenleving en duurzame goedkope spullen. Zó moet het! Zó gaat Action om met klimaatverandering, plastic troep en het tegengaan van verspilling.

Laat Action een voorbeeld zijn voor ons allen!

 

Grote stappen om nog duurzamer te worden.

Action benadrukt dat het over enkele jaren geen aardgas meer gebruikt. Het bedrijf vermindert het verpakkingsmateriaal en plastic. Want, zegt Action: “Klanten door heel Europa zijn gek op Action. Daarom groeien we snel. En daarmee groeit ook onze verantwoordelijkheid voor de wereld, onze producten, het milieu en de samenleving. We zitten dan ook niet stil. Elk jaar zetten we grote stappen om nog duurzamer te worden. Je vindt in ons assortiment steeds meer duurzaam ingekochte en geproduceerde producten, maar natuurlijk altijd voor een Action-prijs. Zo maken wij duurzaamheid bereikbaar voor iedereen.”

 

De klimaatburgemeester krijgt er bijna tranen van in de ogen. Almere mag zich gelukkig prijzen dat Action zo nadrukkelijk aanwezig is in onze groene gemeente. En dat is nog lang niet alles. Want Action heeft het ook over steun aan Unicef (voor hulp aan Ukraine) en over de diversiteit van de werknemers.

 

Kunstgroen

“Boing-boing-boing!!!” O jee, de alarmbellen! Want wat is dat? Een plastic kunsthaag voor op het balkon of in de tuin? En nog veel meer kunstgroen in de aanbieding? Waarom is dat duurzaam? Hoe kun je plastic planten nou duurzaam produceren? Waarom zou je plastic verpakkingen verminderen maar wel steeds meer plastic planten aanbieden? En hoe maak je met kunstgroen duurzaamheid bereikbaar voor iedereen? Hoe ga je met plastic planten klimaatverandering tegen?

 

 

 

Kunstpraatjes

Onzin. Kul! Action is bezig met greenwashing: het doet met ronkende teksten alsof het groen is. Action houdt de consument dom en voor het lapje. Driewerf foei! Action verdient een dik pak voor de broek.

 

Kunstgroen is schadelijk voor onze groene gemeente. De gemeenteraad moet dat maar snel verbieden. En intussen moeten de executives en de inkopers van Action op klimaatcursus. Met spoed!

 

.

ALS DE DAGEN LENGEN - 01-03-2022

-van de Klimaatburgemeester van Almere-

 

Meer daglicht betekent minder stroom verbruiken: wie zonnepanelen op het dak heeft, wrijft zich in de handen en volgt de productie tot twee cijfers achter de komma. Dankzij de salderingsregeling betekent elke opgewekte kWh lekker kassa. Kijk ‘s, weer € 0,33 verdiend!

Vanaf volgend jaar knijpt de overheid in de salderingsregeling. Da’s jammer.

 

Moet je dan nog wel zonnepanelen willen aanschaffen?

Na een zeer donkere en zeer verregende februari slaat de schrik de PV bezitters om het hart. Nog nooit was er zo weinig zonlicht in februari. Kom ik wel uit dit jaar, houd ik over? Zal de zomer wel zonnig genoeg worden? Ach, het zal wel meevallen. Het ‘verdienmodel’ van de zonnepaneelhouder komt vast niet in het gedrang. Dat wil zeggen, tot volgend jaar dus. Want dan gaat de vergoeding voor stroom die je aan het net levert stapje voor stapje omlaag.

 

Onze zuiderburen liggen er niet wakker van. België heeft namelijk nooit een salderingsregeling gekend, zoals aan onze kant van de grens. Daarom slaan Belgische bezitters van zonnepanelen hun overschot aan stroom liever op in een dikke thuisbatterij. Dat gaat ook in Nederland gebeuren, voorspelden de leveranciers van zonnepanelen en thuisbatterijen en ook de klimaatburgemeester enkele jaren geleden. Ze hebben gelijk gekregen. Opslag van je zelfopgewekte stroom is trending op het internet. Opslag thuis. Opslag in de wijk. Opslag, opslag, opslag. Het aantal thuisbatterijmerken stijgt. Het nadeel van al die batterijen is dat de capaciteit nog niet geweldig groot is. Op dit moment zo’n 15 kWh. Je kunt dus niet een sombere winterweek teren op de inhoud van je thuisbatterij. Laat staan een hele sombere winter. Daarnaast vraagt een thuisbatterij de nodige ruimte. En de prijzen zijn nog aan de stevige kant -de duurste is zo’n € 10.000. Gelukkig beginnen de prijzen te dalen en gaan de vermogens omhoog. De bedrijfssector dringt er bij de overheid op aan subsidie te verlenen voor de aanschaf van thuisbatterijen. Niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particulieren.

 

 

Thuisbatterijen hebben nog ander voordeel. Ze voorkomen dat het stroomnetwerk kreunt en kraakt onder piekbelasting op heel zonnige dagen. Wat dat betreft zitten we hier in Flevoland aan de goede kant van het probleem: de capaciteit van het stroomnet is voldoende.

In Flevoland is al veel meer dan een derde van de opgewekte energie duurzaam. Ongelooflijk veel in vergelijking met alle andere provincies.

Natuurlijk zou het nóg beter kunnen. Volgens een artikel in Almere Deze Week van 23 februari 2022 hebben ruim 19.000 koopwoningen in Flevoland zonnepanelen op het dak. Nog eens 47.000 koopwoningen zijn geschikt voor zonnepanelen, maar hebben die nog niet. Dat zijn alleen de koopwoningen: huurwoningen en bedrijfsdaken zijn niet eens meegerekend.

 

 

Flevoland zou veel meer dan 50 procent van de energie duurzaam kunnen opwekken. Kijk maar naar het plaatje: de zonnepaneeldichtheid in Almere (en in Urk) is de laagste van de hele provincie. Daarom aan alle Almeerders met een ‘kaal’ dak op hun koopwoning en alle eigenaren van een bedrijfspand: laat zonnepanelen installeren en koppel er een thuisbatterij aan vast.

Zeker nu de dagen lengen.

 

Uw klimaatburgemeester: Chris Soebroto

.

SPAARZEGELS - 01-02-2022


Als klimaatburgemeester ben je de hele dag in de weer. Gelukkig niet met het regelen van het klimaat, maar wel met ervoor zorgen dat iemand het klimaat regelt. Dat is een hele opgave. Want, wie moet dat zijn?

 

Neem nou de supermarkten.

Die duikelen over elkaar heen met duurzame claims. De een doet niet onder voor de ander. Bij de een borrelen de schappen over van de vegetarische en vegan producten. Bij de ander kun je al of niet gratis je elektrische auto opladen. De een promoot biologische groenten, de ander meldt dat de plastic verpakkingen afbreekbaar zijn.

 

Een ding hebben al die supers met elkaar gemeen.

Ze willen een groter marktaandeel. Ze willen meer verkopen. Vandaar dat je bijna niet ontkomt aan hun spaaracties. En daar zit ‘m de pijn van de klimaatburgemeester. Want ook het regelen van de dagelijkse boodschappen behoort tot het domein van een burgemeester. “Heb je zegeltjes gevraagd?” klinkt het hoopvol bij thuiskomst. Blijkbaar heeft het gezin nóg meer messen nodig en nóg meer glazen en nóg meer andere troep. “Neeee,” roept de burgemeester wanhopig. “Niet nóg meer! We moeten minder. Weg met al die spullen! We hebben al 48 messen en 432 glazen en een zolderinfarct! Stop ermee! Consuminder! Ontspul!”

 

 

Terwijl de zojuist nog opgetogen stemming in de ambtswoning pijlsnel daalt, herinnert de klimaatburgervader zich het artikel, dat hij net voor het boodschappen doen zat te lezen: “15,4 procent van het Nederlandse bedrijfsleven is duurzaam. Dat blijkt uit de Nieuwe Economische Index 2022. De NEx laat zien dat het Nederlands bedrijfsleven weliswaar stappen zet, maar het tempo is nog te laag.”

 

En in een ander bericht: “… de transitie naar de duurzame en inclusieve economie bij bedrijven stagneert. Nederlandse bedrijven scoorden vorig jaar een rapportcijfer van 5,7 en dit jaar opnieuw amper een voldoende, een 5,8, op de Nieuwe Economie Index voor Transitie van het bedrijfsleven (NEx-T). Slechts 9 procent van de bedrijven scoort een 8 of hoger, terwijl ruim 40 procent een onvoldoende scoort op onder andere de thema’s transparante ketens, groene energie, biodiversiteit, circulaire economie en echte prijzen. Voor het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven is er dus werk aan de winkel.”

 

Wat nou spaarzegels, mokt de klimaatburgemeester bij het uitpakken van de vegan ontbijtkoek, de plantaardige margarine en de biologische eieren

 

.

HET IS ZOVER: 2022! - 01-01-2022

 

In 2022 wil de gemeente Almere een energieneutrale gemeente zijn. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar en daarom trok de gemeente jaren geleden van alles uit de kast. Waaronder werkgroepen, budgetten, energie-ambassadeurs en groene evenementen. Eindelijk is het zover: 2022 is aangebroken.

 

Helaas, laat de feestbazuinen maar in het foedraal. Almere is nog lang geen energieneutrale (bedoeld wordt CO2-neutrale) gemeente. In de verste verten niet. Een jaar of drie geleden was dat de gemeentelijke insiders al duidelijk. Stilletjes verschoof de gemeente de doelstelling naar 2030. Heel stilletjes zelfs: er is niets over gecommuniceerd. Officieel heet het dat de gemeente nu in de pas loopt met de nationale klimaatdoelstellingen van 2030. Daar is iets voor te zeggen, maar dat stilletjes, stilletjes zit de klimaatburgemeester toch niet lekker.

Eigenlijk is het ook helemaal niet nodig om in de pas te lopen met de nationale klimaatdoelstellingen. Almere is per slot van rekening een jonge stad. Een groot deel van de woningen heeft niet eens een gasaansluiting. Almere had dus een enorme voorsprong op andere gemeenten. Die voorsprong heeft de gemeente verkwanseld. En nu zit zij met drie crises tegelijk: de klimaatcrisis, de energiecrisis en de woningcrisis. Ga er maar aan staan.

 

Gaat het op ambtelijke burelen en in de gemeenteraad nu anders? Schiet het al een beetje op met de doelstellingen? Nou, verbaas je niet als de energie c.q. klimaatambitie van 2030 ook uitdraait op een illusie. Al staat de stad bij andere gemeenten bekend als een lui jongetje, eentje met een te slappe klimaatambitie, het kan toch nog iets worden met Almere. Laten we daarom de echte burgemeester oproepen ruime hoeveelheden ambitie, besluitvaardigheid en daadkracht te tonen. Haal de Almeerse klimaatdoelstelling naar voren, burgemeester en laat Almere een energieneutrale stad in 2025 en een stad met nul uitstoot in 2030.

Dat hoeft niet vreselijk moeilijk te zijn. Want dankzij het nieuwe regeerakkoord gaan de sluizen open, als het ware. Er is geld, veel geld zelfs om de klimaatdoelstellingen te halen.

 

Betrek alle burgers bij het onderwerp, maak hen eigenaar van de oplossingen die er moeten komen. Kijk buiten de gebaande paden. Communiceer, wees open, maak mogelijk. Lang voor 2030, burgemeester, wethouders en gemeenteraad.

 

 

VORIGE MAAND IN GLASGOW - 01-12-2021


Gaat het al iets beter met de CO
2-uitstoot? Om binnen de 1,5 graad opwarming te blijven zou die vanaf vorig jaar -coronajaar 2020- sterk moeten dalen. Maar dat gebeurde niet. Er was maar een klein dipje te zien. Dit jaar is de uitstoot weer terug op het oude niveau. Dus moeten we rekening houden met een opwarming van ruim boven de twee graden. Misschien zelfs drie of vier graden.

 

Dat is de benauwende conclusie van de klimaatgeleerden. In een overzichtelijk rapport schreven zij hun conclusies nog eens netjes op, als voorbereiding voor de o zo belangrijke klimaattop in Glasgow, vorige maand. Het sloeg afgelopen zomer in als een bom. De geleerden waren er een beetje door verrast. Want zoveel nieuws hadden zij ook weer niet te melden. Misschien kwam het wel door de torenhoge temperaturen (alleen even niet in Nederland), de enorme bosbranden en de overstromingen op steeds meer plaatsen op de wereld. Met de overstroming in Duitsland, België en Limburg kwam de klimaatproblematiek ineens een stuk dichter bij huis. Daar schrokken we van. Daar schrok zelfs het demissionaire kabinet van. De schrik was duidelijk van het gezicht van Mark Rutte af te lezen.

 

Photo by Ken Cheung on Unsplash

 

De verwachtingen over de klimaattop waren hoog. Dit is de laatste kans om de opwarming onder de anderhalve graad te houden, kon je overal lezen. Klimaatactivisten hadden hun twijfels. Activiste Greta Thunberg voorspelde dat alle beleefde geluiden uit de richting van regeringsleiders niets anders zouden zijn dan blablabla. Ze kreeg gelijk. De slotverklaring van COP26 stond vol warme woorden maar miste daadkracht. Arme landen voelen zich verraden. De plechtige belofte van de klimaattop van 2015 in Parijs ten spijt zal de wereld in 2050 allesbehalve CO2-neutraal zijn. China, Australië, India en Indonesië praten over klimaatneutraal zijn in 2060 en 2070.

 

En toch is er hoop. We kunnen nog van alles doen om ervoor te zorgen dat onze beschaving niet instort door onleefbaar hoge temperaturen, overstromingen en nog veel ergere zaken.

We kunnen het niet alleen, we MOETEN. Alles valt of staat met het terugdringen van onze eigen CO2-voetafdruk.

Doe het voor toekomstige generaties en vooral voor jezelf! Alle beetjes helpen.

 

DE KLIMAATBURGEMEESTER: WEERWIND ONTSLAGEN? - 28-10-2021


Het zal je maar gebeuren dat je als burgemeester moet horen dat je plaats wordt overgenomen door een Klimaatburgemeester. Toch is dat de afgelopen tijd gebeurd. Daar zit het ministerie van economische zaken en klimaat achter. In het hele land heeft het klimaatburgemeesters benoemd. Ook in Almere. Dat was in het kader van de Nationale Week van het Klimaat.

 

Nou ja, soep wordt nooit zo heet opgeslobberd als ie wordt opgediend. Klimaatburgemeesters nemen niets over en bestaande burgemeesters blijven gewoon hun ambtsketen dragen. De taak van klimaatburgemeesters is burgers, bedrijven en echte burgemeesters op te roepen om ernstig werk te maken van het beperken van hun CO2-uitstoot.

Nee hè, niet weer dat CO2-verhaal verzuchten sommige Almeerse burgers. Eerlijk gezegd zou de klimaatburgemeester ook liever gaan vissen of zoiets. Maar er is veel werk aan de winkel. Er liggen nog lang niet genoeg zonnepanelen op de daken. Uit veel te veel panden sijpelt de kostbare warmte via ramen, deuren en muren zomaar de straat op. Er rijden nog veel te veel voertuigen op fossiele brandstof. Er liggen nog steeds groenten en fruit in de super met restantjes chemische bestrijdingsmiddelen er op en er in. Bovendien is de elektriciteit in de stad nog veel te grijs.

 

 

Ja, weet ik wel, zeggen sommigen. Maar het is te kostbaar om maatregelen te nemen. En laat iemand anders het eerst maar doen. We hebben nog tijd tot 2050.

De klimaatburgemeester: “Kostbaar? Tijd? We zitten er al middenin. Weet je wat kostbaar is? Je huis dat niet onder water staat, je dak dat er niet afwaait, de lucht die schoon is, geen hittestress krijgen: dat is kostbaar! Dus ga de aarde maar snel beschermen voor jezelf.”

 

De klimaatburgemeester wil het best nog een keer uitleggen, maar helaas is daar geen plaats meer voor. Zijn officiële betoog lees je in Almere Deze Week.

 

 

Wie snel wil weten wat er dan kan en moet gebeuren verwijst de klimaatburgemeester naar Almeerminder , de Groene Karavaan, WOAB Almere, de Groene Reus en Almeerse Wind.

 

Frappante denkbeelden over klimaatverandering kun je nog eens rustig nalezen in Klimaatschimmel.

 

 

BETAALT DE VERVUILER EN WAAROM EIGENLIJK NIET? - 01-10-2021


We zijn weer ‘s bij de bakker en vragen om een gesneden brood. “Alstublieft, dat is dan
€ 0,34.” Jeetje, bent u niet abuis, bakker? Dat is een vooroorlogs prijsje. Vier-en-dertig cent, weet u het zeker? De bakker weet het zeker. Maar, zegt hij: “je moet natuurlijk wel zelf even het landbouwgif eruit halen.”

 

Pardon, wie moeten we eruit halen? En waarom verkoopt u brood met gif? Zie je: zo krijg je in de rustiek ingerichte ambachtelijke bakkerij snel een discussie met kans op escalatie. Laten we het rustieke bakkerspand maar snel verlaten en ons, buiten op een bankje, bezinnen op het korte gesprekje.

 

Ach, het voorbeeldje van de bakker en het landbouwgif is een beetje vergezocht. En toch gebeurt er op vrij grote schaal iets vergelijkbaars. De KLM moedigt passagiers al jaren aan de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren door ergens op aarde bomen te laten planten. Shell moedigt automobilisten aan de CO2-uitstoot van de getankte benzine of diesel te compenseren. Loffelijk, zou je denken: KLM en Shell zijn zich bewust van de enge gevolgen van de klimaatcrisis. Geef ze maar een duimpje op Facebook, Twitter en andere platforms.

Photo by Jethro Carullo on Unsplash

En toch zit het me niet lekker. Dat compenseren klopt niet. Bakkers, vervoerbedrijven en oliemaatschappijen moeten schone en veilige producten leveren. Of het nou een tompouce, een tomaat, een welverdiende vliegvakantie of een litertje Euro loodvrij is. Dat zegt de wet.

 

En als het product niet veilig is, bijvoorbeeld omdat er asbest in zit, dan mag je het niet produceren. Met andere woorden, de vervuiler hoort te betalen voor de narigheid die zijn producten veroorzaken. Het is niet zo netjes je klanten op te zadelen met je vieze troep en hem of haar dan te laten betalen voor de CO2-vervuiling. Geef KLM, Shell en andere bedrijven dus maar een boos gezichtje in plaats van een opgestoken duim.

Photo by Miguel Ángel Sanz on Unsplash

Weer te ver gezocht? Nee, zei de rechter eerder dit jaar in de zaak die milieuorganisaties hadden aangespannen tegen de oliereus: Shell moet niet alleen z’n eigen CO2-uitstoot verlagen, “maar heeft ook een inspanningsverplichting om de uitstoot van zijn klanten en toeleveranciers te verlagen.” (NOS).

 

Zo, da’s mooi! Dan kunnen we als consument lekker achterover leunen in onze vliegtuigstoel en lekker tanken aan de pomp. Helaas, het vonnis tegen Shell strekt zich maar voor een deel uit tot de consument.

 

Voor de rest moeten consumenten (wij allemaal) hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

 

 

GEWOONTEN EN GEDOE - 01-09-2021


Ja, we moeten groen worden. Opdat de natuur nog een beetje lief voor ons blijft in plaats van ons naar het leven te staan met overstromingen, brandende bossen en verzengende hitte. Dat betekent ons gedrag aanpassen, eetgewoonten veranderen, het huis isoleren, van het gas afgaan, elektrisch in plaats van fossiel rijden, tegels uit je tuin halen en stoppen met CO
2 uitstoten. Dat soort dingen. Hoe moeilijk kan het zijn?

 

We weten allemaal wat we zouden moeten doen. En toch doen de meeste mensen het niet. Zelfs niet als ze er financieel beter van zouden worden. Da’s toch raar? Daar moet iets achter zitten. Maar wat?

 

Photo by Matt Palmer on Unsplash

We gaan het vragen aan iemand die heeft doorgeleerd om dat soort problemen te doorgronden. Een klimaatpsycholoog. Haar naam is Gerdien de Vries en ze werkt aan de TU in Delft. Gerdien weet alles van groen zijn en groen doen en laten. Hier is haar keynote speech op Energy-Up in 2019:

 

Zie je wel: het is best te doen!

 

REGEN, REGEN...... HEEL VEEL REGEN - 01-08-2021


Eindelijk, het hoge woord is eruit. Jammer, dat er een watersnoodramp met veel slachtoffers voor nodig was. Juli 2021, hartje zomer, was het ineens raak. In plaats van een ‘gewone’ hittegolf, waar we de laatste jaren snel aan wenden, ging het om regen.

 

En niet zo’n beetje. In Duitsland, België en Limburg stortte de regen niet met bakken maar met zwembaden tegelijk uit de dikke wolken. Urenlang. Lieflijke riviertjes veranderden in een oogwenk in verwoestende stromen. De kracht van water is enorm. Menigeen dacht aan de Zeeuwse watersnood van 1953.

 

Photo by Chris Gallagher on Unsplash

En toen kwam ineens het hoge woord eruit. De regeringsleiders van Nederland, België en Duitsland kwamen bijna op hetzelfde ogenblik tot dezelfde conclusie: deze ramp kun je niet los zien van klimaatverandering. Dat verklaarden ze met zoveel woorden. Eindelijk erkenning van het klimaatprobleem. Terwijl de aandacht van het publiek daarna snel terug schoof naar het afscheid van Peter R. de Vries en de Olympische Spelen, noemden Haagse bewindslieden een bedrag. We hebben minstens een half miljard per jaar nodig om de nationale waterhuishouding climate proof te maken. Veel geld, maar een fooi in vergelijking tot de coronasteun.

 

Komt die half miljard ook echt in de nationale begroting? Of gaat de overheid toch nog even verder met pappen en nathouden? De opwarming beperken tot anderhalve graad in 2030 klinkt namelijk als ver van je bed. Nou, de temperatuur in Australië is intussen al met 1,4 graden gestegen. En kijk eens wat daar gebeurt: verzengende temperaturen, watertekorten en bijna onblusbare bosbranden.

 

Er is nog een andere kant aan de uitspraak van de regeringsleiders. Namelijk, dat klimaatverandering niet langer vaag is. Iets waar kleinkinderen in 2050 zich druk over mogen maken. In tegendeel: klimaatverandering is concreet. Ook wij, de generatie van vandaag, ervaren de klimaatverandering. Iedereen heeft zich laten verrassen, zelfs de klimaatdeskundigen. Hun meest extreme klimaatscenario’s worden het nieuwe normaal. Het aanpakken van de klimaatverandering kunnen we niet langer afschuiven op de klimaatgeneratie. We mogen zelf de mouwen opstropen, want iedereen is ‘de klimaatgeneratie’; van bejaarde baby boomer tot de springerige Generation Z.

 

Als je prettige leven je lief is: dan snel aan de bak, mensen! Hoe en wat? Blader snel verder door deze site met geweldige tips.

 

EEN BEETJE LACHEN! - 01-07-2021


En, wat vond je van de documentaire ‘Het Paradijs op Aarde’ in de blog van de vorige maand? Mooi toch? Daar krijg je echt een positieve kick van. En dat is heel hard nodig in deze kommervolle tijden. Een beetje lachen, een beetje humor; dat zijn de beste medicijnen om de moed erin te houden.

 

Wat dat betreft is het leuk om bij je favoriete super wat tijd te spenderen bij het koelmeubel met vegetarische producten. Het assortiment neemt snel toe. Want, zoals je weet, is het minderen van je vleesconsumptie heel belangrijk om de klimaatverandering te beteugelen. “WE MOGEN OOK AL GEEN VLEES MEER ETEN!!” roepen de klimaatontkenners in koor. Maar dat is natuurlijk onzin. Je mag best vlees eten. Eén dagje per week even geen vlees eten is toch niet zo erg? Daar wordt niemand ziek of depri van.

Maar goed, we laten de pro-vleeslobby even voor wat die is en richten ons op de humor van de pro-vega’s. Vooral de Vegetarische Slager is goed in humor. Dat is knap, als je weet dat de fronsende vleesindustrie eist datBETAALT DE VERVUILER EN WAAROM EIGENLIJK NIET? - 01-10-2021 naar de BLOGvanCHRIS


We zijn weer ‘s bij de bakker en vragen om een gesneden brood. “Alstublieft, dat is dan
€ 0,34.” Jeetje, bent u niet abuis, bakker? Dat is een vooroorlogs prijsje. Vier-en-dertig cent, weet u het zeker? De bakker weet het zeker. Maar, zegt hij: “je moet natuurlijk wel zelf even het landbouwgif eruit halen.”

 

Pardon, wie moeten we eruit halen? En waarom verkoopt u brood met gif? Zie je: zo krijg je in de rustiek ingerichte ambachtelijke bakkerij snel een discussie met kans op escalatie. Laten we het rustieke bakkerspand maar snel verlaten en ons, buiten op een bankje, bezinnen op het korte gesprekje.

 

Ach, het voorbeeldje van de bakker en het landbouwgif is een beetje vergezocht. En toch gebeurt er op vrij grote schaal iets vergelijkbaars. De KLM moedigt passagiers al jaren aan de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren door ergens op aarde bomen te laten planten. Shell moedigt automobilisten aan de CO2-uitstoot van de getankte benzine of diesel te compenseren. Loffelijk, zou je denken: KLM en Shell zijn zich bewust van de enge gevolgen van de klimaatcrisis. Geef ze maar een duimpje op Facebook, Twitter en andere platforms.

Photo by Jethro Carullo on Unsplash

En toch zit het me niet lekker. Dat compenseren klopt niet. Bakkers, vervoerbedrijven en oliemaatschappijen moeten schone en veilige producten leveren. Of het nou een tompouce, een tomaat, een welverdiende vliegvakantie of een litertje Euro loodvrij is. Dat zegt de wet.

 

En als het product niet veilig is, bijvoorbeeld omdat er asbest in zit, dan mag je het niet produceren. Met andere woorden, de vervuiler hoort te betalen voor de narigheid die zijn producten veroorzaken. Het is niet zo netjes je klanten op te zadelen met je vieze troep en hem of haar dan te laten betalen voor de CO2-vervuiling. Geef KLM, Shell en andere bedrijven dus maar een boos gezichtje in plaats van een opgestoken duim.

Photo by Miguel Ángel Sanz on Unsplash

Weer te ver gezocht? Nee, zei de rechter eerder dit jaar in de zaak die milieuorganisaties hadden aangespannen tegen de oliereus: Shell moet niet alleen z’n eigen CO2-uitstoot verlagen, “maar heeft ook een inspanningsverplichting om de uitstoot van zijn klanten en toeleveranciers te verlagen.” (NOS).

 

Zo, da’s mooi! Dan kunnen we als consument lekker achterover leunen in onze vliegtuigstoel en lekker tanken aan de pomp. Helaas, het vonnis tegen Shell strekt zich maar voor een deel uit tot de consument.

 

Voor de rest moeten consumenten (wij allemaal) hun eigen verantwoordelijkheid nemen. vleesvervangers bijvoorbeeld het woord ‘vlees’ niet noemen. Daarom heten de producten van de Vegetarische Slager bijvoorbeeld Auf Wieder Schnitzel, Pluimfeest Burger, Ereburger, Bofkip, Respeck. En ga zo maar door.

De laatste loot aan de vegastam zijn de visvervangers. Zoals tonijnloze tonijn (heel erg nodig, want tonijn is binnenkort een bedreigde diersoort) en vega-kibbeling.

Kennelijk heeft het publiek trek in plantaardige vlees- en visvervangers. De omzet stijgt met tientallen procenten per jaar. Bij Burger King in Duitsland staan de burgers van de Vegetarische Slager intussen op het menu. En het reusachtige foodconcern Unilever heeft de Vegetarische Slager gekocht.

 

Intussen haasten de supers zich om vegavlees van eigen merk in de schappen te proppen. Dat gebeurt natuurlijk niet als vegavlees allemaal onzin is. Zaken zijn zaken.

 

‘Bofkip’; hoe kom je erop?

 

MADE IN HOLLAND! - 01-05- 2021


Deze maand een heel kort blogje en wel over Het Paradijs op Aarde, een gloednieuwe documentaire van de Nationale Energiecommissaris, fulltime optimist en bijna uitvinder van de ledlamp, Ruud Koornstra, in samenwerking met zijn dochter Roos. In Het Paradijs op Aarde laten Ruud en Roos zien hoe goed het zit met alle Made in Holland opties en mogelijkheden voor de energietransitie.

 

Onbeperkt gratis duurzame energie voor iedereen. Wie wil er nou niet zo’n paradijs?

Het Paradijs op Aarde

 

Ga er maar eens lekker voor zitten.

 

PLASTIC FANTASTIC! - 01-04- 2021


Toch wel grappig: elke keer kom je bij de voorjaarsschoonmaak dingen tegen die je al lang vergeten was. Weg ermee! Ho, niet zo haastig, het is niet altijd stof vangende rommel. Zoals het ‘dingetje’ dat ik net vond, me weer aan het denken zette. Het gaat om
een berichtje uit 2019: Amerikanen maken zich meer zorgen over de plastic soep in de oceanen, dan over klimaatverandering. Die rare Amerikanen toch.

 

Rare Amerikanen? Hoe zou dat in Almere en omstreken dan zijn? Misschien is het bij ons in de polder wel net zo. Klimaatverandering kun je niet zien. Het is ingewikkeld maar niet overzichtelijk. Klimaatverandering blijft abstract en zelfs contra-intuïtief. Neem nou een mooie zomerse dag met 33 graden Celsius. Dat is toch gewoon genieten? Maar als het goed is, zou je je diep ongerust moeten maken over wekenlang strand- en ijsjesweer. Dat zie je maar weinig mensen doen.

 

Plastic soep kun je daarentegen goed zien. Het probleem is groot, maar overzichtelijk. Vooral op YouTube ! Daar vind je heel veel video’s van zeedieren, verstrikt in onze troep. Of het nou plastic tasjes zijn, vishaken met lijn en al, of enorme visnetten. Zielige dieren raken je gevoel. En daarom willen we iets doen tegen afvalplastic.

 

Mensen zijn toch rare dieren, dat ze al hun rommel overal maar dumpen. En dan te bedenken, dat we met elk plastic tasje, flesje of mondkapje in feite geld weggooien. We zijn diefjes van onze eigen portemonneetjes. Zelfs van het smerigste plastic kun je iets nuttigs maken. Een voetgangersbrug bijvoorbeeld, lantaarnpalen, dakpannen, de beschoeiing van een waterpartij en zelfs straatmeubilair, planken en palen. In Arnhem weten ze waar ze over praten. Daar hebben Plastic Fantastic en Save Plastics hun verdienmodel gemaakt van zogenaamd onbruikbaar plastic afval. De ervaring heeft de gemeente Almere in huis gehaald met de Plastic Fabriek  die gaat draaien met de kennis van Save Plastics.

 

Photo by Brian Yurasits on Unsplash

Pikant detail, de eigenaar van Save Plastics woont in een zelfgebouwde bungalow van hergebruikt plastic troep. Misschien een idee voor de Almeerse zelfbouwers?

 

Nu we het toch over bouwen hebben, de VPRO zond onlangs een inspirerend programma uit over out-of-the-box ideeën om de woningnood op te lossen. Ook onze Energie-ambassadeur Sebastian Vos kwam in beeld. Dat mag ook best, want hij heeft eigenhandig een Wikihuis gebouwd zonder verwarming. Kijk, dat is pas energiebesparing! De verslaggeefster kon het bijna niet geloven. Een huis zonder verwarming? In Nederland?

 

Kijk zelf op VPRO Tegenlicht (vanaf minuut 42).

Een huis bouwen van plastic: dat is pas iets doen tegen plastic troep en soep. En dan ook nog ‘s zonder verwarming; dat is pas energie besparen!

 

Zo, nu weer snel verder met opruimen.

 

 

 GENIETEN VAN HET UITZICHT - 01-03- 2021

 

Hè, wat is het toch lekker om de natuur uit de winterslaap te zien ontwaken. Niet dat het de afgelopen winter vaak winterslaapweer is geweest. Twee weekjes, dat was alles. Maar toch, de natuur houdt bij temperaturen onder de tien graden een beetje pas op de plaats. De grasjes groeien niet meer, de bomen dromen. En ook de zonnepanelen hebben weinig te doen. Het is wachten op betere tijden.

 

Voor het mensenras is de wintertijd een periode van lekker veel gezellige lichtjes aansteken en de verwarming hoog draaien. De meters in de meterkast draaien op volle toeren. Je kunt bijna zien dat de leveranciers van gas, stroom en stadswarmte hun ogen niet van hun bankrekening kunnen houden. Omzet! Mooie omzet!

 

Want, tja, we bezuinigen natuurlijk wel op energie en we trekken wel een extra warme trui aan, maar per saldo is het energiegebruik van Nederland volgens de EU toch nog te hoog (EU goed op weg naar klimaatdoelen, Nederland moet meer energie besparen).

Sapperloot! En we waren al het slechtste jongetje van de EU-klimaatklas. Wanneer krijgt Nederland eindelijk betere cijfers?

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Eigenlijk is het raar dat we nog steeds achteraan hobbelen. Want volgens Vattenfall heeft bijna driekwart van alle huishoudens vrijwel alleen nog maar ledverlichting in huis. De overheid bevestigt dat er veel belangstelling is voor energiebesparing van de woning. Elke keer weer is een subsidie voor verduurzamen in de kortste tijd helemaal opperdepop. Je zou denken, doe dan wat meer subsidie, minister van Klimaatzaken.

 

Het probleem met het hoge nationale energieverbruik komt vast niet, doordat iemand drie in plaats van twee minuten onder de douche staat. Ik weet wel, wat er aan de hand is. Het is de industrie! Kijk maar eens naar al die enorme industriehallen. Op hoeveel industriedaken liggen zonnepanelen? Veel te weinig en dat is zonde! Dan doen de boeren het een stuk beter.

 

Hoe dan ook, m’n verwarming is aan z’n zomerslaap begonnen. M’n luie stoel staat weer voor de meterkast. Kan ik lekker zitten genieten van de aanblik van het terugleveren van elektriciteit. Da’s toch veel leuker dan GTST? De zomertijd bespaartijd breekt weer aan.

 

Veel bespaarplezier!

 

 AAN DE MINISTER VAN ASFALTZAKEN - 01-02- 2021


Misschien mag ik het niet zeggen, maar eerlijk gezegd heeft die avondklok wel iets, hoor. Zo rustig is het nog nooit geweest. Jammer, dat het niet zo rustig blijft. Maar dat wordt het gelukkig wel weer. Over negen jaar om precies te zijn. Dan wordt het langzaam maar zeker steeds stiller op straat. En als het aan de PvdA ligt, gebeurt dat al vanaf 2025. Stel je toch eens voor, dat we midden in de stad, midden op de dag zomaar de blaadjes aan de bomen horen ritselen en de vogeltjes horen fluiten. Tja, dat kan natuurlijk alleen als er geen verkeerslawaai is.

 

En dat is precies de bedoeling! Geen verkeerslawaai. Geen opgevoerde uitlaten onder brommers en geen ronkende diesels. Geen oorverdovend geraas van motorfietsen. Zou dat echt kunnen? Reken maar! Dankzij de Green Deal van de EU. In het kader van die ‘deal’ verbieden lidstaten vanaf 1 januari 2030 de verkoop van voertuigen op fossiele brandstoffen. Niet omdat de EU-burgers last hebben van alle herrie, maar om de CO2-uitstoot de kop in te drukken. De PvdA vindt dat zo’n verbod best in 2025 kan ingaan. Nou, we zullen zien wat het wordt.

Wie in 2030 nog in z’n eigen bolide of scooter de weg op wil, kan dat alleen in een elektrisch aangedreven voertuig doen; dus eentje met een batterij of met waterstof. Dat betekent nogal wat, mensen. Je kunt je voorstellen dat de waarde van tweedehands auto’s met een verbrandingsmotor op den duur instort. Wanneer moet je je laatste plofauto kopen? En hoe lang moet je ‘m aanhouden?

Ik hoor de protesten al: batterijen voor elektrische voertuigen zijn vervuilend. En er is sprake van kinderarbeid bij de winning van kobalt. Dat klopt, zegt een recent rapport van SOMO.

Gelukkig zijn wij mensen niet voor één gat te vangen. Er zijn allerlei oplossingen in de maak. De eerste is alternatieve batterijtechnologie. Daar wordt al volop mee geëxperimenteerd. De Solid State Battery bijvoorbeeld gooit hoge ogen. Met de SSB zullen de vraag naar lithium en de prijs van elektrische auto’s sterk kunnen dalen terwijl de actieradius stijgt.

 

Een tweede oplossing is het particuliere voertuigbezit te vervangen voor iets beters; iets dat we nóg makkelijker en comfortabeler vinden. Misschien in de vorm van vervoer op afroep -met een app. Even boterbabbelaars halen in Zierikzee? Je robotvoertuig met relaxfauteuils komt eraan, met aan boord koffie, thee, snacks en online entertainment. Met je eigen karretje van Almere Haven naar Station Poort rijden om daar op de trein naar je werk te stappen? Dat doet straks natuurlijk niemand meer. Zo ouderwets. In plaats daarvan haalt een robotkarretje je thuis af.

 

Kijk, zo komt onze toekomstvoorspelling van een jaar of wat geleden ineens een stukje dichterbij. Daarom raad ik de minister van asfaltzaken aan de verbreding van de snelwegen maar even uit te stellen.

 

Weet je wat ik intussen ga doen? Ik maak alvast een kruidentuintje van de parkeerplaats voor de deur. Heerlijk rustig.

 

CREATIEVE VRIJHEID - 01-01- 2021

 

Iedereen kent Banksy, de geheimzinnige graffiti artist. In talrijke steden in diverse landen duikt van tijd tot tijd, heel plotseling een tekening van hem op. Altijd bij het krieken van de dag. Meestal niet zomaar een tekening, maar een met een maatschappelijke boodschap. Wie Banksy is, blijft intussen een goed bewaard geheim.

 

Maar nu is er een opvolger van Banksy. Met een nog diepgaander maatschappelijk appel. En tegelijkertijd toch ook met iets kinderlijks, iets onthutsends. Zijn of haar werk duikt ook zomaar op. Net zo onverwacht als dat van Banksy, maar met een heel ander inslag. Waar Banksy’s tekeningen bijna altijd zwart/wit zijn, maakt de nieuwe ‘Banksy’ gebruik van drie dimensies en de natuurlijke omgeving.

 

Deze ‘Banksy’ gaat niet langer schuil achter een waas van raadselachtigheid. Ik heb hem gesproken. Jazeker, dat had u niet gedacht, nietwaar? Op een druilerige zondagmiddag, toen de straten nog glommen van de nattigheid en de kleumende vogelen des velds wensten dat zij in aanmerking konden komen voor een sober onderdak, hoe onvolkomen ook, spoedde ik mij huiverend door de stad.

 

Bij een bruggetje aangekomen, nam ik een gezet persoon waar, geheel in zwart gehuld, zijn gelaatstrekken verhuld door een modieuze hoody. Hij en zijn metgezel waren zojuist van een opgevoerde scooter gestapt. De metgezel droeg enkele pakken reclamefolders. Onze onbekende artiest nam de pakken een voor een over en zwaaide ze creatief over de brugleuning in het water, dat zich gewoontegetrouw verstild onder de brug bevond.

Belangstellend sloeg ik de kunstzinnige activiteiten gade, gretig zoekend naar zin, betekenis en duiding. Ik bevroedde iets omtrent vergankelijkheid. Aarzelend vroeg ik naar de diepere betekenis van het kunstwerk, in dit natte medium, waar in het herfstige riet ook al diverse kunstwerken van kunststof dreven. “Rot op!” siste de artistiek assistent vriendelijk. “Piss off, kankerpedo!” voegde de kunstenaar er veelbetekenend aan toe.

 

Ik begreep, dat zij niet gestoord wilden worden in hun artistieke expressie, ook omdat de kans op ontdekking door het publiek zo op klaardruilerige dag vrij groot was.

Ik maakte mij dan ook welwillend uit de voeten, maar niet nadat ik beiden van harte een kunstzinnige voortzetting van de zondagmiddag had gewenst.

 

En zowaar, nog geen tweehonderd meter verder ontwaarde ik nóg een kunstwerk van de onbekende kunstenaar. Het was een frappante studie met witte streep, mondkapje en verstillend herfstblad. De symboliek was treffend, de kleurstelling majestueus, onnavolgbaar zelfs. Ontroerd legde ik het tableau vast voor het nageslacht.

 

Plotseling zag ik, als in een lichtflits bij donkere hemel, de verbinding tussen beide kunstwerken. Waar in het ene werk onze overconsumptie werd gekritiseerd door de kunststof producten, vastgelopen in het riet en de verdronken reclamefolders, dekte in het andere werk de natuur (het herfstblad) de angst voor de pandemie (het mondkapje) toe. Vertrouw de natuur, zei het blad. De witte streep verbeeldde de grens aan alle kennis, macht en kunde van de nietige mens.

 

Ontroerd raakte ik, toen de enigmatische kunstenaar en zijn assistent zich met hoge snelheid uit  beeld bewogen, diep gebogen over het stuur van de snerpende scooter. Heb dank voor uw maatschappelijk engagement en uw wijze les.

 

De wereld is Banksy voorbij.

 

COMPENSATIEBOS - 1-12- 2020

 

De Grote Schoonmaak is begonnen! Hè, nu al? Het is pas december. We moeten nog naar het pepernoten strooien, de kerstglinsters en de oliebollen.

Ja, ik weet het, maar toch is de grote schoonmaak eindelijk begonnen. De schoonmaak van onze aardbol, bedoel ik.

 

Dat gelooft natuurlijk niemand. In plaats van het schoonmaken van de aarde gaat het vervuilen gewoon door. Dat is ook zo. En toch, lieve lezers, toch gaan steeds meer mensen en bedrijven om. Ze pakken als het ware een bezem, een stofdoek en gaan aan het poetsen, dweilen en zuigen. Het zou een keer tijd worden.

Dat schoonmaken kan bestaan uit je eigen energie opwekken, nooit meer met de diesel naar Zuid-Frankrijk, minder vlees eten en je huis isoleren. Er zijn mogelijkheden te over. Zoals je ziet bij de besparingstips van www.samenom.nl.

Ach, en dan ontstaan er natuurlijk oeverloze, maar ook nuttige discussies. Zoals: moeten we een echte kerstboom nemen of eentje van plastic. Ik weet het echt niet, dus ik koop dit jaar maar een kerstroos. Ben ik meteen van het gezeur af.

 

Het compenseren van je CO2-uitstoot past ook in het rijtje van ‘schoonmaakklussen’. Dat gaat vaak via een project om bomen te planten in verre landen. Ook over die stap kun je uitgebreid debatteren. De KLM en Shell bieden hun klanten de mogelijkheid om bomen te planten. Je kunt je afvragen waarom die vervuilende bedrijven hun viezigheid niet zelf opruimen, in plaats van het af te wentelen op de klant. Maar dat terzijde.

Terug naar de bomen. In Nederland bestaat sinds kort een bijzonder en tevens sympathiek bomenplantproject. Het is bedacht door de mensen van Theforestproject.nl, waar je investeert in een groene toekomst én tegelijkertijd door je eigen binnenlandse compensatiebos kan wandelen. Dat zijn de Heldense Bossen.

 

 

Da’s toch geniaal? CO2 compenseren plus recreëren. Legaal van twee walletjes eten! Waarom hebben we daar niet eerder aan gedacht?

 

Chris Soebroto

NET ALS VROEGER - 1-11- 2020


De kerstversierselen liggen dit jaar wel heel erg vroeg in de winkel. Waarom is dat? Gaat het om een marketingtruc? Of vraagt de consument om een vroege kerst? Het lijkt op dat laatste. Er is behoefte aan een gevoel van geborgenheid en gezelligheid in dit jaar van een wereldwijde pandemie, die alles op z’n kop zet.

 

Geborgenheid en gezelligheid. Maar zonder dat we veel bezoek kunnen uitnodigen. Dus daarom halen we maar extra ballen en bomen in huis. We trekken ons terug in huis -waar we toch al het grootste deel van het jaar opgesloten zaten. En we willen even geen gedoe. Even niks horen over politiek, lockdown, besmettingen en ook niet over verkiezingen in verre landen. En al helemaal niet over duurzaamheid. De kerstboom is groen genoeg.

 

Ai, da’s jammer, want het gaat net de goede kant op met die duurzaamheid. Om maar met een aardig voorbeeld in de gezellige huiskamer te vallen: het blijkt heel eenvoudig en zeer betaalbaar om bestaande woningen gasvrij te maken. Ja, het is echt waar en daar mogen we de installatiebranche voor danken. Pandemie of niet, die is heel erg druk met verrassende innovaties, die de burger net bankroet maken.

 

 

 

Hoe zit dat dan precies? Heel eenvoudig (als je het eenmaal weet), in plaats van je oude cv-ketel te vervangen door toch nog maar een nieuwe cv-ketel, laat je een elektrische hoge temperatuur warmtepomp plaatsen. Da’s alles. Het is niet nodig om vloerverwarming aan te leggen en het huis (extra) te isoleren of je oude radiatoren te vervangen voor een dure lage-temperatuur versie. Dat scheelt een slok op je kerstborrel.

 

Het systeem is nog in de testfase. Maar binnenkort moet het, als het ware, van de band rollen. Dan zijn eerst de woningcorporaties aan de beurt om het in de sociale woningbouw toe te passen. Particuliere woningbezitters moeten nog even geduld hebben tot medio 2021. Houd de website van Solvis maar goed in de gaten.

 

Leuk toch? Het blijft net als vroeger, maar dan modern.

 

WE LEVEN OP DE POF! - 1-10- 2020

 

We hebben het met z’n allen toch maar goed in Nederland. Dat kan niemand ontkennen. Zelfs met alle problemen van Covid-19 blijft Nederland min of meer een paradijsje op aarde. We mogen van alles, we kunnen van alles en we doen van alles. Vrijheid, blijheid!

 

En we kopen ons suf aan van alles en nog wat. Als we even niet op vakantie naar het buitenland kunnen, gaan we lekker glamping in eigen land. En ook nog het huis verbouwen. De schappen in de supermarkt zijn elke ochtend propvol en aan het einde van de dag bijna helemaal leeg. Obesitas is een veel groter probleem dan ondervoeding. Wat willen we nog meer?

 

Ai, dat is een gevaarlijke vraag. Als je alles al hebt, waarom zou je dan nog meer willen?

Hebben we eigenlijk nog meer nodig? Misschien moeten we gewoon erkennen dat we ‘vol’ zijn. We hebben meer dan genoeg. Echt waar: dat is wetenschappelijk bewezen. Namelijk zo: dankzij Overshootday.org weten we dat ‘meer dan genoeg’ betekent, dat wij met z’n allen teveel kopen, teveel gebruiken, teveel consumeren en teveel weggooien. Als alle wereldburgers net zo zouden leven als wij, dan zou de totale mensheid drie aardbollen nodig hebben. En waar laat je die dan?

 

 

Dit jaar had Nederland, samen met Duitsland, op 3 mei al alles opgebruikt, wat de aarde in een jaar kan produceren. 3 Mei was daarmee onze Overshoot Day. En de rest van het jaar dan? Heel eenvoudig; dan leven we op de pof. Het klinkt een beetje ingewikkeld en dat is het ook. Daarom: op het overzicht van Overshootday  vind je alle details en een precieze uitleg. En ook wat we kunnen en vooral moeten doen om gelukkig en tevree te leven binnen de marges van de Aarde. En die zijn groot, hoor, die marges.

 

Het goede nieuws: de Nederlandse consumptie daalt de laatste jaren. Het slechte nieuws: we staan nog steeds dik ‘in het rood’. O ja, er zijn maar dertien landen met een Overshoot Day die in december valt.

 

EN.... BUITENGEWOON COMFORTABEL! - 1-9-2020

 

Dat Wikihuis project van vorige maand, daar is iets mee. Elke keer als je daar je neus laat zien valt het op dat alle hardwerkende Wikihuiseigenaren breed glimlachen. Of ze nou peentjes zweten van de hitte of doordrenkt zijn door de zomerregen, het maakt geen verschil. Wat is er aan de hand? Hebben ze samen een winnend lot gekocht?

 

Dat niet, maar in zekere zin misschien ook wel. Ook al is hun huis nog niet heel herkenbaar, zij weten dat zij straks onder alle weersomstandigheden buitengewoon comfortabel op de bank of aan de tafel zullen zitten. En dat zonder een centje uit te geven aan ‘gas en licht’. Een gasaansluiting hebben zij niet en hun ‘licht’ wekken zij op met een aantal efficiënte zonnepaneeltjes op het dak. Het huis koel of juist warm houden, gebeurt natuurlijk gewoon met een warmtepomp. Een kind kan de was doen, als het ware.

 

Stop, ho, nepnieuws, hoax, manipulatie!

De kranten meldden onlangs toch dat het verduurzamen van je huis niet rendabel is? Dat klopt, dat kopten de kranten. Maar wie de moeite nam om naar het uitgebreide nieuwsitem op NPO1 te kijken en te luisteren, hoorde dat het verduurzamen van een woning van kleine huishoudens vaak niet rendabel te maken is. Voor huishoudens met meer dan twee personen is het wel rendabel.

 

En toch is het mogelijk om een ouder huis met één of twee bewoners met lage kosten duurzamer te maken. Zodat de bewoners veel minder geld kwijt zijn aan ‘gas en licht’.

 

Een paar willekeurige alternatieven:

 • Zoek naar tweedehands zonnepanelen op Marktplaats.
 • Eén of enkele infraroodpanelen boven de bank of de eettafel houden je lekker warm.
 • De dikke (zachtboard) ondervloer voor laminaat isoleert geweldig. Plak het tegen je koude buitenmuur, doe er een behangetje over en klaar ben je.
 • Hang een zwaar gordijn op bij de ramen, voordeur en tuindeur; in de winter scheelt dat elke dag vele graden en op jaarbasis diverse GJ stadsverwarming of kubieke meter gas.
 • Isoleer je huis stap voor stap als je geld hebt of als er een leuke subsidie voorbijkomt: dak, ramen, muren en vloer.

Foto: DJ Paine op Unsplash.com

 

Zie je, zo kan het ook. En bovendien, rentabiliteit is maar één aspect van het verduurzamen. Want, zoals verschillende verduurzamers schreven: meer wooncomfort en een hogere waarde van je woning door het verduurzamen heeft het rapport niet in het onderzoek betrokken.

 

Of, om het nog anders te zeggen: hoe rendabel is je nieuwe caravan, je etentje buiten de deur of je besteende 'onderhoudsarme' tuin? Wanneer heb je de kosten daarvan terugverdiend?

 

JE EIGEN WIKIHUIS - 1-8- 2020

 

Wie wil er nu geen Wikihuis? iedereen toch zeker? Of misschien toch niet? Laten we eens kijken wat een Wikihuis is.

 

Een wikihuis heeft weinig te maken met Wikipedia, maar des temeer met laag energiegebruik, een (grotendeels) eigen ontwerp en een digitale productiemethode. Wikihuizen zijn dus uitstekend geïsoleerd. Ze wekken hun eigen energie en warmte op. De timmerfabriek tovert het digitale ontwerp om tot een 3D bouwdoos. Die bouwdoos ontvangt de woningbezitter op de bouwplaats en vervolgens puzzelt hij of zij alle onderdelen in elkaar tot een echt huis.

Het klinkt zo eenvoudig. Maar, eerlijk is eerlijk, voor een puzzel van 2.000 stukjes moet je al even gaan zitten. Dat geldt natuurlijk helemaal voor een bouwdoos van een huis met duizenden onderdelen. Een koel hoofd en een positieve instelling zijn ook onmisbaar.

 

In Almere kun je al een aantal Wikihuizen bewonderen, bijvoorbeeld in Poort. Wie er snel bij is, kan nu een serie wikihuizen in aanbouw zien.

 

Veel mensen kunnen uren kijken hoe anderen druk aan het werk zijn. Nog leuker is het, als je die werkende wikihuisbouwers een handje helpt. Dan kun je meteen testen hoe koel je hoofd is voor zo'n project. Belangrijk als je van plan bent vroeg of laat je eigen huis te bouwen.

 

De hele maand augustus en een deel van september kun je terecht op de locatie van WikiHouse De Stripmaker, naast de Oostvaarderskliniek.

Het project staat onder leiding van de bezielende, koelhoofdige en altijd optimistische projectleider en Energie-Ambassadeur Sebastiaan Vos.

 

Vrijwilligers kunnen zich hier aanmelden.

 

GEEN BIOMASSACENTRALE IN DIEMEN - 1-7- 2020

 

Zo, dat was een leuk berichtje op een zonnige zomerdag: Vattenfall ziet niets meer in het verbranden van biomassa (gehakselde bomen, zeg maar) om energie op te wekken. De grote biomassacentrale in Diemen gaat waarschijnlijk nooit open. Kijk, mede-tegenstrevers, zo pak je dat dus aan. Voor de voorstanders en de neutralisten van biomassa vertel ik vandaag een leuk verhaaltje. Als het winter was, zou je er een open haardvuurtje bij moeten stoken. Gezellig!

 

De Elstakkensterfte

Maar in plaats daarvan is het zomer en doen we het met een paar niet-gephotoshopte fotootjes.

Op een mistroostige herfstdag in 2018 klonk het lawaai van mechanische boomdoders door het Den Uylpark in Almere. De elstakkensterfte waarde door het bos. Dus moesten alle elzen het veld ruimen. Verdrietig tekende een ambtenaar op het stadhuis het doodvonnis van honderden en misschien wel een paar duizend bomen. Nou, verdrietig? Integendeel! Want die omgehakte bomen zouden harde munt in de gemeentekas doen vloeien. Hupsakee, hakkers, leef je uit! En dat deden ze: zo zag het resultaat er uit.

Opgeslagen CO2 weer vrij

Ik moet toegeven, de hakkers en hun mechanische boomdoders hebben de boel netjes achtergelaten. Je kon bijna van de grond eten, zal ik maar zeggen.

Zouden de elzen en andere slachtoffers een voorgevoel hebben gehad van het naderende einde? Jammer, zoveel bomen, nog in de groei en bloei van hun leven, in kleine schilfers gehakt en verbrand in een biomassacentrale. Toegegeven, de gemeente doet ook veel moeite om omgehakte bomen een tweede leven te geven. Dat zie je bijvoorbeeld in de nieuwe bankjes in het Lumièrepark.

Maar de bomen, die in vuur opgingen, lieten de koolstof en CO2 los, die zij tientallen jaren hadden opgeslagen. Het verkoopverhaal van de biomassalobby is dat die CO2 wordt opgenomen door ander groeiend groen. Nou goed, laten we zo’n CO2 molecuultje eens volgen, als die uit de schoorsteen van de biomassacentrale komt.

 

Tja, dat is weer wennen, hè CO2-molecuul?

Ineens weer door de atmosfeer zweven. Hoger en hoger. Waar gaat de reis heen? Nou, voorlopig alleen nog omhoog. En daarbij is het goed uitkijken geblazen, want het is hier vergeven van de CO2. ‘Waar gaat u naar toe,’ vraagt ons molecuultje aan een soortgenoot. ‘We zweven in de rij,’ is het antwoord.

‘Op zoek naar een nieuwe opnamemogelijkheid,’ voegt een ander CO2-tje er aan toe.

‘Maarre, dat wordt lang wachten, jongens,’ zegt een ander. ‘Ik hoor dat we op z’n vroegst over 40 jaar aan de beurt zijn. Opname duurt steeds langer, want we zijn met steeds meer. Maar de bomen verdwijnen waar je bijstaat!’

Een ouder molecuultje, van goede komaf, moppert dat het in haar tijd wel anders was. Toen nam ook de zee nog veel van hen op. Maar nu? Vergeet het maar. De zee is bijna vol.

 

Tja, dank je de koekoek, zeggen de tegensrevers van het hakwerk. Moet je ’s kijken wat voor gaten er in het Den Uylpark zijn gevallen. Daar kun je geen even oude bomen terug planten. De natuur heeft haar eigen tempo. Een jaartje na het rooien zag het park er zo uit. Dunne nieuwe sprietjes, die de grote bomen van later moeten worden.

 

 

En nu, na twee jaar, zien we dit. Dus vooral veel dun kruip- en klimgoed, maar nieuwe hoge bomen zijn er nog steeds niet. Teruggroeien gaat makkelijk een jaartje of 40 duren. Daarmee is het bewijs geleverd, geachte voorstanders van biomassa: de CO2 van een brandende boom gaat niet linea recta naar een groeiende boom. De CO2-moleculen mogen achter in de rij aansluiten. Over een jaar of 40 en misschien wel 100 zijn zij hopelijk aan de beurt.

 

Natuurlijk kan het anders: plant een boom. Of, nog beter, plant 159 bomen per persoon. Bomen in alle soorten en kleuren. Kijk op hetkanwel voor veel inspirerende ideeën.

 

HET NIEUWE NORMAAL - 1-6- 2020

 

Nou, gefeliciteerd mensen! Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar. De coronacrisis is bezworen. Het is 1 juni, de zomer is begonnen. Het lijkt alsof de zon schijnt als nooit tevoren. We mogen weer op het terras. De helden, die op de intensive care werken, lijken steeds minder heldhaftig. De heldhaftige vakkenvullers beginnen weer in de weg te lopen. En zo hoort het ook. Het nieuwe normaal is aangebroken.

 

Schoon..... en rustig ?!

Maar wat is dat nieuwe normaal eigenlijk? Gaat het alleen om anderhalve meter afstand houden en een diepe economische crisis? De dagelijkse files zijn herboren. Het vliegverkeer neemt toe. In de grote steden van China is de smog terug van een poosje weggeweest. De CO2-uitstoot gaat weer omhoog. In de stad is het ouderwets proppie vol. Dat hoort allemaal bij het oude normaal. Jammer, want het nieuwe normaal zou toch zijn, dat we van schone lucht en rustige steden zouden kunnen genieten? Met minder autoverkeer, meer fietsen en beter openbaar vervoer en zo? En met meer vriendelijkheid, hulpvaardigheid en gemeenschapszin?

Een egoïstische en onnozele diersoort

Zo’n schone en sociale samenleving blijft natuurlijk heel erg nodig. De coronacrisis heeft wel heel erg duidelijk gemaakt, dat homo sapiens, de denkende mens, van het ruïneren van de aarde z’n verdienmodel en cultuur heeft gemaakt. En dat onze internationale samenleving heel erg kwetsbaar is. Kijk maar: economieën storten in, armoede neemt toe. En, heel opvallend, als die homo sapiens een paar weken binnen blijft fleurt de natuur helemaal op.

 

Om de Covid-19 uitbraak te bestrijden traden overheden daadkrachtig op. Binnen de kortste keren waren er vele miljarden uit hun hoge hoeden getoverd. Dat komt natuurlijk door het acute van de crisis. Iedereen was zich helemaal lam geschrokken. Vandaar die daadkracht. Maar sommige klimaatmaatregelen werden uitgesteld. En dat komt omdat de klimaatcrisis zich veel langzamer voltrekt dan een pandemie. Hij lijkt helemaal niet acuut.

 

Eerlijk gezegd heb ik daarom steeds minder vertrouwen in homo sapiens. Het is gewoon een egoïstische en onnozele diersoort, die moeite heeft verder dan z’n neus te kijken. Om maar iets te noemen: steeds meer mensen geloven in maffe complottheorieën. In het afvalassortiment in de bermen vinden wij behalve blikjes, plastic en flessen nu ook mondkapjes en handschoenen. Voor een fikse afvaldumping hoef je niet langer de hele stad af te zoeken; je komt ze overal tegen.

 

Nobelprijs voor ons!

Als we dat soort dingen als mensheid niet eens in perspectief kunnen zien, hoe moet het dan met onze toekomst op een uitgewoonde Aarde? Niet best! Puntje bij paaltje komt het op ons aan. Op jou, op u en op mij. Het lot van de wereld rust op onze schouders. Ongelofelijk, hè? Maar wel een mooie taak. Straks zal de wereld erkennen dat wij drieën de ware helden zijn. We krijgen Nobelprijzen en allerlei nationale en internationale onderscheidingen. We worden geridderd. Alleen omdat we uitsluitend duurzame energie gebruiken, omdat we kritisch nadenken, omdat we geen eten weggooien, omdat we wespen in leven laten, omdat we alle vogeltjes voeren, binnen de lijntjes blijven, de tegels uit de tuin hebben gesloopt en omdat we onze consumptie in toom houden. Vooral dat laatste.

 

Volgens mij is dat het nieuwe normaal.

 

ONS BEN ZUNIG, HOOR! - 1-05-2020

 

Ken je die tv-reclame van vele jaren geleden? Een Zeeuws meisje zegt daarin ‘ons ben zunig, hoor’. Dat betekent dat de Zeeuwen zuinig zijn. En dus niet teveel uitgeven aan hun dagelijkse boodschappen. Maar wacht even, geldt dat niet voor alle Hollanders? Als je dat aan bewoners van diverse buitenlanden vraagt, zeggen ze: kijken, kijken, niet kopen. Zo zunig zijn de Hollanders dus. Betekent dat niet gewoon krenterig, zou je je kunnen afvragen. Nou ja, hoe dan ook, zunig ben is een heel goede eigenschap. Zeker in deze kommervolle tijden, waarin niets meer is wat het leek.

 

Het muntje is op!

Dat zunig zijn komt goed van pas om je aanschaf van energie te beteugelen. Hand op de knip! Elke dag weer koop je stroom en vaak ook nog gas. Het is misschien wel jammer, dat je die twee levensbehoeften niet meer via een muntje in de meter hoeft te kopen. Het gaat nu ongemerkt via de maandelijkse incasso. Vroeger was dat wel anders. Zat je lekker op verjaarsvisite en dan ging ineens het licht uit. Het muntje is op! Gelukkig brandde er nog een kaarsje op de verjaarstaart. Zo kon mevrouw de huisvrouw snel in haar beursje naar een elektriciteitsmuntje zoeken. Gelukkig, zij had er nog een. Dan volgde het rinkelende geluid van het muntje in de meter en floep, we konden elkaar weer zien! Wie wil er iets anders drinken?

Ledjes ben zunig

Mensen, het verlagen van je energiegebruik is zo makkelijk en goedkoop. Je hoeft alleen maar je slurpende halogeenspotjes en ouderwetse gloeilampen te vervangen voor ledjes. Zo gepiept! En, net als vroeger, lichtjes en apparaten uitdoen als je ze niet gebruikt. En daarna verander je online bij je energieleverancier de grijze stroom voor groene stroom. De prijs blijft hetzelfde.

 

Wasjes draaien? De nieuwe wasmiddelen houden zielsveel van lage temperaturen.

 

Zelf energie opwekken met je dak? Je kan zoveel op je energie inkoop besparen, dat je geld terugkrijgt. Van het gas af? Ach, waar praat ik over? Deze hele site staat bol van de gratis informatie over energiebesparing.  Vandaar ook onze naam Almeerminder: Almere gebruikt minder energie.

 

Da’s pas zunig!

 

HET EINDE IS NABIJ - 1-04-2020

De kogel is eindelijk door de kerk, aldus Solar Magazine. De prachtige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen nadert z’n einde. Vanaf volgend jaar kunnen zij elk jaar negen procent minder energie terug leveren aan hun energieleverancier.

 

NUL procent!

Eind 2031 is het echt uit met de pret, want dan wordt het salderingspercentage voor zelf opgewekte frisgroene stroom nul procent. Niets aan te doen.

 

Karel Kool en Gerrie Gas verkneukelen zich. “Gna, gna,” klinkt het uit hun donkere woongrot: “Eindelijk wordt het speelveld gelijk. Eindelijk gaan de mensen weer mooie gitzwarte kool en sissend aardgas kopen. Zoals het hoort!”

Maar wat is dat?

Klippetieklop, klippetieklop, klinkt het. O nee, een wit paard galoppeert tot aan de opening van de grot. En wie zit erop z’n rug? Een prins! “Niet zo snel,” maant de prins de beide donkere gedaanten. Het is de prins van de energieopslag. Ook hij verkneukelt zich. Ook hij heeft jaren op dit moment moeten wachten. En nu ziet de toekomst er voor hem eindelijk rooskleurig uit. De eeuw van de energieopslag thuis breekt aan. De prijzen van thuisbatterijen zullen dalen. De consument zal zich op het hoofd krabben bij de keur aan batterijsoorten en -maten. Om over de kleuren nog maar niet te spreken. Zoveel keus: een batterij aan de muur in de woonkamer of in een energieschuurtje in de tuin? Of een opslag voor de hele buurt misschien?

 

Karel Kool en Gerrie Gas krimpen ineen. O, dat ze daar niet aan hebben gedacht!

 

 

 

NEPNIEUWS! - 1-03-2020

Vorige maand spraken wij over goed nieuws. Deze maand gaan we ons vrolijk maken over nepnieuws. Ja, waarom ook niet? Ik bedoel maar: je kunt bij zowat alles wel boos kijken, maar daar word je als mens niet beter van. Want de fronsrimpels hechten zich steeds vaster in je gezicht. Alleen botox krijgt ze weg. Maar ja, da’s niet gratis. Dus lachen dan maar. Daar krijg je op den duur ook wel rimpels van, maar dat zijn leuke rimpels, zal ik maar zeggen.

 

Nepnieuws?

Het nepnieuws dus. Ook ditmaal opgediend via Facebook. In het bericht vroeg een nepper zich onlangs af, uiteraard namens zeer velen, waarom de overheid waterstof als schone energiebron tegenhoudt. Wat zeg, ik? Niet alleen de Nederlandse overheid maakt zich, volgens de schrijver, schuldig aan de waterstofblokkade; het is een samenzwering van alle overheden van alle landen. Vreemd, dus ook grote vijanden, zoals de VS en Cuba hebben de handen ineen geslagen op waterstofblokkeergebied. Wat zit daar achter?

Geleende trein

Nou, behalve nep en gebakken lucht zit er niks achter. Overheden kijken juist reikhalzend uit naar toepasbare waterstoftechnologie. Net als de scheepvaart. Om maar niet te spreken over vliegtuigontwerpers. ProRail test op dit moment al een geleende Duitse waterstoftrein

 

EE-NOR-UM!

Het probleem is dat het maken van vloeibare waterstof op dit moment nog ‘vuil’ is en veel energie kost. Waterstof is een van de producten van het raffinageproces van aardolie. Je kunt het ook maken uit aardgas. En met schone energie. Voor dat laatste is nog veel meer zon- en windenergie nodig, want de vraag naar waterstof als schone brandstof is ee-nor-um. Ook zijn er nog te weinig tankstations waar je waterstof kan tanken voor je flitsende waterstofbolide.

 

Oliemaatschappijen zien waterstof als een veelbelovende opvolger van benzine, diesel en stookolie. En wie weet: van kerosine. Geen wonder dat ze veel investeren in waterstoftechnologie.

 

Met zegeltjes..?

Let maar op: over een paar jaar is waterstof tanken net zo gewoon als Euroloodvrij tanken op dit moment. En je krijgt er vast ook zegeltjes bij.

 

Meer weten: Opwegmetwaterstof

 

GOED NIEUWS! - 1-02-2020

Je moet maar durven: goed klimaatnieuws verkondigen, terwijl Australië in brand staat en bijna alle landen vreselijk achterlopen op hun eigen klimaatdoelstellingen en de mensheid vrolijk zoveel mogelijk bomen kapt. Zogenaamd voor de vooruitgang. Je zou er neerslachtig van worden. Depressief misschien. En juist daarom is het zo nodig de kleine lichtpuntjes te zien. Lichtpuntjes van hoop, zullen we maar zeggen. En die zijn er, hoor. Steeds meer. Kijk maar!

 

Koekje erbij?

Eerst het belangrijkste: we kunnen nu klimaatbewust dronken worden. Dat is te danken aan Brouwerijstijl in Almere. Het bedrijf haalt bij bakkerijen restbrood op voor het brouwen van hun bieren. Na het brouwen gaan de restgranen weer naar de bakker, die er desembrood en koeken van bakt. Nog klimaatvriendelijker? Eet dan een desemkoekje bij je biertje. Wie had dat ooit gedacht?

 

Met stip in de TOP 10

Steeds meer bedrijven, ook Nederlandse, maken serieus werk van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit is de top 10 van het Nederlandse duurzame bedrijfsleven:
Tony's Chocolonely, Greenchoice, Zonnatura, Tesla, ANWB, NS, Ikea, Philips, Eneco, Campina.
Zie de volledige lijst op Duurzaam Ondernemen.

 

Lekker stekkeren!

Elektrisch parkeren kan natuurlijk niet! Maar je kunt binnenkort wel parkeren onder een enorm dak met 90.000 zonnepanelen. Moet je wel even naar het parkeerterrein van Lowlands in Biddinghuizen rijden. Want daar komt deze grootste zonnecarport ter wereld. De productie bedraagt straks zo'n 35 miljoen kWh per jaar. Dat is genoeg voor ongeveer 10.000 woningen.

 

Over zonnepanelen gesproken...

...vorig jaar zijn er in het hele land 8,1 miljoen zonnepanelen bijgekomen, onthult het Nationaal Solar Trendrapport. Dat is een toename van 53 procent, dames en heren. Lang niet slecht voor een landje dat als slechtste jongetje in de EU klas een grote inhaalslag moet maken.

 

Schone kleding

En dan voor onze liefhebbers van shoppen: de mode-industrie is echt geschrokken van het afvalprobleem dat hun kleding wereldwijd veroorzaakt. En ook van de slechte werkomstandigheden en de uitbuiting van textielarbeiders in het buitenland. Steeds meer merken werken dan ook aan schone kleding. Dit zijn er maar een paar: C&A, H&M, Mud Jeans, Nike.

 

Leuk toch?

GELUKKIG NIEUWJAAR- 1-01- 2020

Trouwe lezers en lezeressen, 2020 wordt hopelijk een heel bijzonder jaar. Zo’n jaartje voor de geschiedenisboeken en waar leerkrachten vele generaties schoolkinderen over aan de tand zullen voelen. Maar het zal er om spannen. Heel erg spannen, zelfs.

 

Waarom moet dit verse jaar dan bijzonder worden? Nou, omdat vanaf vandaag, 1 januari, de uitstoot van broeikasgassen scherp moet dalen. Net zo scherp als de daling van een enge achtbaan. In Almere en in de rest van de wijde wereld.


Hier bij Almeerminder zijn een kleine 50 Energie-ambassadeurs druk in de weer om de gemeente te helpen bij het halen van de ‘energie neutraal’ deadline in 2030. De Almeerse broeikasgassen minimaliseren, is de opdracht. Zij scannen daarom (gratis en voor nop) bij Almeerders thuis de warmte die uit het pand ontsnapt. En geven energieadviezen (ook voor nop). Waar zit hun verdienmodel dan? Ja, u raadt het al: bij een energieneutrale gemeente.

 

Want, zonder iedereen de stuipen op het lijf te willen jagen, als we die CO2-daling niet inzetten, wordt het in Almere en ver daarbuiten echt ongezellig. De klimaatwetenschappers zijn al erg nerveus; zij staan midden in de nacht wel eens op om in hun nachtgewaad nog eens na te rekenen, wanneer wij de tipping points passeren. Dat betekent het moment waarop vechten tegen de klimaatverandering vechten tegen de bierkaai wordt.

 

Er is nog steeds een klein beetje tijd. Een pietsie. Dit jaar moet het gebeuren. Zo niet, dan hebben ouders hun zeer boze kinderen het een en ander uit te leggen. Dat willen ouders liever niet.

 

Dus daarom alleen al: ga van het gas af nu het nog kan, laat die zonnepanelen aanrukken, vervang die benzine of diesel slurpende auto voor iets volledig elektrisch (geen hybride, dus), pas je dieet aan, scheid het afval, onttegel je tuin, plant bomen, zoek een leuke warmtepomp uit en loop alle bespaartips op deze site nog eens na. En denk maar niet dat het niet zo’n vaart zal lopen.


(foto van Unsplash: alex-k-SO93Nmv_aKM)

MOOIE CENTJES ... - 1-12- 2019

Wat zegt u, mevrouw? Of ik al een woningabonnement heb? Nee, ik betaal gewoon m’n hypotheek, is dat ook goed? Ja, natuurlijk is dat goed. Het is zelfs zoals het hoort. Maar een woningabonnement erbij kan ook heel fijn zijn. Lees maar verder.

 

De zonnepanelen vliegen als het ware de daken op. Het al bijna bijzonder als een dak géén zonnepanelen heeft. De eigenaren van die gezonnepaneelde daken zitten bijna dagelijks te glunderen voor hun energie app. Wéér vijf kWh uur schone elektriciteit opgewekt. Wéér zoveel kWh terug geleverd aan het net. Mooie zaken zijn dat en je hoeft er niet eens de deur voor uit.

Ja, mooie zaken, maar dan moet je wel eerst mooie centjes op je spaarrekening hebben om zo’n installatie te bekostigen. En als je even niet een paar mille beschikbaar hebt en toch je eigen energie wilt opwekken? Moet je dan eerst jaren sparen?


Joh, doe niet zo ouderwets. Dan leen je toch geld. Maar aan lenen kleven natuurlijk allerlei mitsen en maren. En daar speelt de markt slim op in. Want nu is er het woonabonnement. Dat is een slimme constructie om je huis te verduurzamen. Niet alleen voor woningbezitters, maar ook voor huurders.

Het woonabonnement bestaat uit een lening, die je woning comfortabeler en energiezuiniger maakt zonder extra maandlasten. Hoe dat kan? De gemeente Almere geeft subsidie op de woningabonnementen. De bewoner betaalt zijn deel van de investering voor bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen uit de ruimte die ontstaat door de verlaging van de energiekosten.

 

Ik zou maar even kijken op de site van Woningabonnement

 

400 WP OP DE VROLIJKHEIDSBEURS ... - 1-11- 2019

 

Oktober is de maand van de Vrolijkheidsbeurs in Den Bosch, dames en heren luisteraars, een beurs waar je voor je plezier naar toe gaat en om vrolijk te worden. Zeg zou zelf, wie wordt er niet vrolijk van 400 Wp? Wat dat is? Ik leg het vrolijk uit.

 

Oktober is niet alleen de maand met Dierendag, Internationale Meisjesdag, Leidens Ontzet en de bevrijding van Breda, maar ook van de Vrolijkheidsbeurs. Die heet officieel de Vakbeurs Energie. Drie andere beurzen zijn er geïntegreerd: Ecomobiel, Industrial Heat+Power en de Vakbeurs PREFAB. Dat zijn net zulke vrolijke beurzen. Ze geven namelijk alle drie een positief, optimistisch én een realistisch beeld van alles wat de energietransitie nu al leuk maakt. Zoals, in ieder geval, meer comfort in huis en prettige besparingen in je portemonnee. En geluidloos rond zoemen in en op elektrische voertuigen.


Vorig jaar meldde een van deze blogjes verwachtingsvol dat er al snel zonnepanelen zouden zijn met een capaciteit van meer dan 300 Wp (Wattpiek) per paneel. En moet je nou eens zien: een jaar later en er staan zonnepanelen van 400 Wp. En volgend jaar? Wie weet, naderen we dan de 500 Wp. Bovendien worden die panelen steeds knapper en mooier. Knapper omdat ze niet alleen stroom opwekken, maar zoals de warmtepomppanelen van
Triple Solar ook warm water produceren. Zelfs in de winter.

En mooiere panelen, omdat ze straks het hele dak bedekken. Wie dan nog moppert dat zonnepanelen onesthetisch zijn, moet een cursus eigentijdse esthetiek volgen.

 

In Nederland hebben we een prettige salderingsregeling voor het zelf opwekken van groene stroom. Je zou zeggen, dat er dan weinig belangstelling is voor opslag van die stroom. Toch zie je steeds meer aanbieders van batterijen -ook voor particulieren. De grote energiemaatschappijen nemen stroomopslag heel serieus. Maar ook de woningbezitter begint de voordelen te zien. Want mocht er ooit een flinke stroomstoring plaatsvinden, dan heb je niets aan de stroom van je panelen. Dat verandert, als je de opgewekte stroom eerst naar een opslagbatterij laat lopen. Heel interessant is bijvoorbeeld stroomopslag met een zout water batterij. Een andere technologie die nog wel eens hoge ogen zou kunnen gooien is de batterij met waterstof bromide. De kosten voor de opslag zijn lager dan € 0,05 per kWh, zegt de fabrikant.

 

Warmtepompen stonden ook heel vrolijk te doen op de beurs. We kennen het geklaag over geluidsoverlast door warmtepompen. En we weten dat er wettelijke maatregelen komen om die overlast te voorkomen. Nou, de producenten van warmtepompen zijn de wetgever voor. Er is nu namelijk een warmtepomp zonder buitenunit.

 

Je eigen nul-op-de-meter of energie-plus woning bouwen wordt ook steeds makkelijker. Want zelfs de traditionele bouw is bezig zich te vernieuwen. In dat verband zien we bijvoorbeeld de opkomst van bouwen in hout. Een houten woning heeft allerlei voordelen, bleek al uit de reportage van VPRO Tegenlicht. Op de beurs trok vooral Tymberbuildings veel aandacht.

 

De elektrische voertuigen dan. Het aantal slimme en handige elektrische bestelscooters, e-bikes en opvouwbare e-bikes neemt maar toe. Elektrische bussen zijn al gemeengoed op vele busbanen in het land. Volledig elektrische trucks en bestelbussen zie je ook steeds meer. Ze kunnen steeds verder rijden op één lading en ze kunnen steeds meer.

De mooiste elektrisch bolide op de beurs komt nota bene van vaderlandse bodem, ook al heet ie dan als Buzz uit Toy Story: de Lightyear, ontwikkeld door studenten van TU/Eindhoven. De auto is vanaf 2020 verkrijgbaar. Helaas wordt ie een tikkeltje prijzig: vanaf anderhalve ton. En daarom biedt de fabrikant hem, in samenwerking met LeasePlan voorlopig hoofdzakelijk als leasebak aan. En wat voor een bak: met z’n enorme actieradius van meer dan 700 km rijdt ie desnoods in een ruk van Almere naar Zürich. Zonder op te laden en heel zuinig!

Hoe dat kan? Met zonnepanelen die in het dak en de kap zijn geïntegreerd. Let maar op, dat grapje zullen de andere automerken snel overnemen.

 

 

Nog even terug naar het bouwen. In Prefab kringen gebruikt men een nieuw woord: legolisering.

 

VEERTIG PROCENT MEVROUW ... - 1-10- 2019

"Goede morgen bakker, mag ik een halfje volkoren?"

 

"Goedemorgen mevrouw, wat een weertje, hè? Zeker mevrouw, tot uw dienst.
Kijkt u eens. Tien sneetjes, inclusief het knapperige kapje, maakt dat samen een half volkoren. Maar ik moet helaas vier sneetjes weggooien. Alstublieft, u krijgt zes sneetjes heerlijk, voedzaam en vezelrijk volkoren."

Verbazing, verwarring, een stijgende bloeddruk, een dreigende woede en dan: "Wat is dat nu bakker? Vier sneetjes weggooien? Dat heb ik nog nooit gehoord. U bent vandaag toch niet overspannen of zo? Ik wil alle sneetjes: daar heb ik recht op! Ik betaal er toch voor?"

 "Ik begrijp het, mevrouw. Maar zo is het nu eenmaal. Van al ons voedsel gaat zo'n 40 procent verloren. Bij het telen, verbouwen of fokken, bij de oogst, het transport, de fabricage, in de supermarkt en dan ook bij de consument in de keuken. Veertig procent mevrouw, dat is zowat de helft. Voedselverspilling, dus. Alsof het niks kost allemaal!"

"Ach, nu begrijp ik u bakker. Wat vreselijk, al die verspilling. Maar als ik beloof dat ik voortaan alles netjes opeet, mag ik die vier andere sneetjes dan ook?"

"Belooft u dat echt mevrouw? En geldt dat dan ook voor de bloemkool, de melk en alles wat er in uw koelkast staat?"

"Dat beloof ik, bakker."

 

EEN REKENSOMMETJE ... - 1-09- 2019

Ja, en dan? Dat vraagt een lezer zich natuurlijk onmiddellijk af. En dat is niet zo vreemd. De schrijver mag de afloop van het verhaal dan kennen, de lezer blijft meestal lang in het ongewisse. Maar voor dit verhaal helpt de schrijver u graag meteen naar het gewisse. Anders duurt het allemaal veel te lang.

 

Kijk, het zit zo: het probleem waar de gemeente Almere en de rest van de wereld mee worstelt is het teveel aan CO2 in de lucht. Je ruikt het niet, je ziet het niet, je proeft het niet en toch is het er. We motten dat teveel dus fluks aanpakken. Met energiebesparing en zonnepanelen en windmolens in achtertuinen, klimaatstakende scholieren en nog veel meer.

 

En door onze grootste CO2-opzuigers niet te vergeten: de Almeerse bomen. Hoeveel CO2 zouden die bomen al opgezogen hebben? En hoeveel koolstof houden ze daarvan vast in hun stam, takken en vooral hun wortels? Dat kunnen we mooi uitrekenen als we weten hoeveel bomen Almere heeft.

 

Al surfend op het internet las ik dat Nederland zo’n 10 bomen per inwoner heeft. Dat zouden dan 170 miljoen bomen in het hele land zijn. En dat blijkt in vergelijking met andere landen vrij weinig. Op een andere plek op het net was sprake van vier miljoen bomen in Almere. Het nationale gemiddelde van tien bomen per Almeerder is waarschijnlijk aan de lage kant. Almere is tenslotte een supergroene stad. En straks, met de Floriade erbij, zie je door de bomen het bos helemaal niet meer. Als men begrijpt, wat ik bedoel. Dus laten we dat aantal van vier miljoen maar aanhouden. Per Almeerder wordt dat 20 bomen. Kijk, da’s heel netjes.

 

Volgens de meest recente berekening uit 1996 van een ter zake deskundige instantie is de totale koolstofvoorraad in alle 170 miljoen Nederlandse bomen en in de bodem maar liefst 64 miljoen ton. Het Almeerse aandeel moet dan 1,5 miljoen ton zijn. Het atoomgewicht van koolstof (C) bedraagt 27 procent van het gewicht van CO2. Met andere woorden, die 1,5 miljoen ton koolstof is afkomstig van 100/27 x 1,5 miljoen = 5,6 miljoen ton CO2. Kijk, dát hebben onze Almeerse bomen toch maar mooi opgezogen.

 

Met andere woorden, als we al die CO2, die nu lekker in de bomen en in de bodem zit meetellen bij de besparingen, dan is Almere al een stuk dichter bij het doel.

 

Heeft iemand het mobiele nummer van de CO2-boekhouder van Growing Green Cities? Dan kunnen we dat even melden. Wel lullig, dat ze in de nieuwe centrale in Diemen nou weer hout gaan stoken voor de stadsverwarming in Almere. Zo worden we nooit energie c.q. CO2-neutraal.

 

WIND NEEMT EEN VLUCHT ... - 1-08- 2019

Ja, en dat is echt geen grapje. Echt niet! Je weet natuurlijk hoe het werkt met storm en wind. Eerst moet je wind zaaien en daarna pas storm oogsten. Nu zit misschien niet iedereen op storm te wachten en dat begrijp ik best

 

Je zal maar net een nieuw zonnescherm gekocht hebben. Of misschien heb je wel een jong en dun boompje in de tuin geplant. Tegen de CO2-uitstoot. Nou, die waaien bij een beetje storm natuurlijk stuk.

Dus waarom dan die storm? Nou, dat heeft te maken met de vooruitgang. En wel met name de vooruitgang op het gebied van schone windenergie. Die neemt me een vlucht, zeg. Sjongejonge, dat wij daar nog getuige van mogen zijn.

 


VattenWat ?!

U weet vast nog wel, dat de NS een jaar eerder dan gepland alle elektrische treinen op windstroom van Eneco liet rijden. Daarvoor moet het natuurlijk elke dag waaien. En flink ook. Want anders kom je bij windstilte nooit vanuit Almere per spoor elders in het land. Laten we zeggen Amsterdam. En juist in Amsterdam heft het GVB nu ook een NS-achtige stap gezet. Alle trams, inclusief die irritante bellen, rijden intussen op windstroom. Kennelijk was de wind bij Eneco op, want Amsterdam is klant geworden van Vattenfall -ons aller NUON van de Almeerse stadsverwarming.

 

Je kunt er donder en bliksem op zeggen: ook de andere gemeenten met trams binnen de bebouwde kom zullen zich niet laten kennen. Wij motten ook wind, klinkt het al in gemeentelijk Rotterdamse en Haagse vergaderzalen. Naar verluidt is er zelfs met vuisten op tafels geslagen.

Vandaar die stormen, die we nodig hebben.

 

SCHRIK, PANIEK EN VERONTWAARDIGING... - 1-07- 2019

Op straat hoor je mensen nog wel eens heimelijk fluisteren. Eerst kijken ze om zich heen en dan, met de hand voor de mond, zeggen ze het verboden woord. Er heerst angst op straat, want stel je voor dat een geheimverklikker hoort, dat je het woord uitspreekt. Warmtepomp! Ja, daarvoor kun je voor jaren de bak indraaien.

 

Hoe kan het nou, dat ‘warmtepomp’ bijna een verboden woord is geworden? En het leek twee jaar geleden nog zo mooi. Over een jaar of -tig lekker van het aardgas af en een efficiënte warmtepomp in de plaats van je antieke CV ketel. Heel modern en heel goed voor de strijd tegen het CO2-overschot.

Maar ja, schrik, paniek en verontwaardiging jagen door het land. Van het gas af? Wat denkt die klimaatelite in Den Haag wel, riepen de paniekzaaiers! Ze heulen met linkse klimaatextremisten en jagen de hardwerkende burger op klimaatkosten. Daardoor zijn die warmtepompen niet te betalen. Die dingen maken bovendien een vreselijke herrie en ze werken niet. Dus reken maar, dat je buren komen klagen. Met de rijdende rechter in hun kielzog. O ja, en je krijgt er ook kanker van. Nou goed, dat laatste moet iemand nog verzinnen, maar dat lijkt gewoon een kwestie van tijd. Het woord gasverbod deed zijn intrede op sociale media. Raar woord, trouwens.

 

Foto: julian-hochgesang - unsplash


Aircoheating ?!

En toch is er een categorie medeburgers, die al dat gasgeraas met verbazing volgt. Duur? Lawaai? Klachten? Nooit gemerkt, zeggen de bezitters van een moderne airco. Want in de zomer zitten zij lekker koel in de kamer met een glaasje Ranja en in de winter juist lekker warm met een kopje warme chocolademelk. Dankzij hun zeer betaalbare airco, die als het ware twee kanten op werkt: als koeling en als verwarming.

Ook de deskundigen in de verwarmingswereld weten dat. Met aircoheating en een investering van zo’n € 500 lukt het in veel gevallen prima om je huis zonder gas te verwarmen en te koelen, roepen zij. Ze noemen het ook wel een split-level systeem, als je de bovenverdieping meeneemt.

Intussen dalen de prijzen van de echte warmtepompen snel -omdat de vraag en de concurrentie stijgen. Niet alleen van de goedkopere lucht-lucht systemen, maar ook van de meest geavanceerde.

 

Duur, vragen de technici? Niet als je alles meerekent -wat de critici nooit doen. Het zit zo, zeggen de experts: als je 2 kW elektriciteit in je verwarmingssysteem stopt, krijg je 9 kW aan warmte terug. Met lage temperatuur radiatoren en een buitentemperatuur van, laten we zeggen 70, heb je dan een aangename kamertemperatuur van boven de 200. Stel, dat je die elektriciteit met je eigen zonnepanelen opwekt, dan kost die 9 kW je maar € 0,16.

Met de goede ouderwetse stadsverwarming (0,03 GJ) in Almere ben je € 0,78 kwijt.

En met (1 m3) aardgas kost het dit jaar € 0,75 en € 0,80 vanaf 2020. De vergelijking is snel gemaakt.

 

DE CONSTIPATIE ONDER DE ALMEERSE BRUG... - 1-06- 2019

Een volle boodschappenkar met tien wittebroden erin. Hoe groot zou dat gezin zijn, denk ik als ik dat zie. En hoe lang duurt het voor al dat brood op is? Zou het voor constipatie zorgen? Een deel van het antwoord komt vaak op een Almeerse brug of wallekant. Namelijk wanneer iemand de eendjes voert. En de zwanen, de meeuwen en de koeten. Helaas krijgen de eendjes daar constipatie van! Wist je dat? Vandaar het dringende advies om niet te voeren. En ook wel jammer van al dat kostelijke brood. Bakkers hebben daar hard voor moeten zwoegen.

 

Ach, een broodje meer of minder, zou je kunnen zeggen. Wat geeft dat? Nou, weet je wat het is? Met z’n allen hebben wij, de mensheid dus, tien procent van het bewoonbare oppervlak van onze planeet ingericht om voedsel te verbouwen. Moeten we dat veel vinden? Waarschijnlijk wel, want waar voedsel wordt verbouwd, geteeld of gefokt, staan geen bossen en andere natuurlijke gebieden die CO2 opslaan.

In tegendeel: het ‘akker gereed’ maken van de natuur zorgt voor de uitstoot van miljarden tonnen CO2 en methaan: meer dan van al het verkeer op aarde bij elkaar. Wist je niet hè? Ik ook niet, hoor. Vandaar m’n schrik.

Het tweede probleem zit ‘m in voedsel dat bederft, dat de boer weggooit omdat de supermarkt zegt, dat de consument het niet mooi genoeg vindt of dat we weggooien omdat we vol zijn of het niet meer lusten. Al met al een dikke 30 procent. Da’s veel: drie van de tien broden! Een kleine € 6, die je weggooit.

 

In Nederland gaat overgebleven brood in de GFT-bak of naar de eendjes en de zwanen. Niet zomaar een paar sneetjes, maar hele broden verdwijnen er over de brugleuning in de grachten. Dat moet beter kunnen, want die wegwerpcultuur betekent flinke verspilling van energie en grondstoffen. Met al het weggegooide voedsel zouden 190 miljoen mensen elke dag drie keer kunnen eten. Dat is zo ongeveer de hele bevolking van West-Europa of Nigeria.

 

De eendjes, de zwanen, de koeten en de meeuwen moeten het maar met minder brood doen. Vinden ze vast niet erg, want blubber, waterplanten en kroos vinden ze veel lekkerder.

DE HOLLANDERS ZIJN BOVENAL NUH... - 1-05- 2019

De meester kon er zo enthousiast over vertellen, dat je het gewoon ging geloven. Je zag het helemaal voor je. Niet alleen gebeurtenissen tijdens de Bijbelse Geschiedenis, maar ook bij de Vaderlandse Geschiedenis. "Hollanders zijn rondborstig, recht door zee en ze hebben het hart op de tong." Dat zei meester. Natuurlijk sprak hij over zeehelden, staatspiraten, VOC-ers en staatslieden met witte sikken en grote kragen van kant, maar vooral over Kenau Simons Hasselaar en de Geuzen.

 

Ik leefde zo mee, dat ik uit de klas dreef tot ik mij op de kantelen van een belegerde stadsmuur bevond. Ik hield het vaandel fier omhoog en hief het Wilhelmus aan. De tienduizenden pijlen van den vijand vermochten mij niet te deren. Ik sneefde niet in dezen strijd. Allengs vermanden ook mijn klasgenoten zich en voegden zich bij mij op de kantelen.

Doch ruw verbrak meester de betovering toen hij zijn klas een vraagstuk presenteerde. "De Hollanders zijn bovenal nuh.." Hij wachtte. Wij bleven het antwoord bijster.  "De Hollanders zijn bovenal nuch.." De helden op de kantelen keken elkander schaapachtig aan. "Nucht..!" riep meester vol verwachting. "Nuchter!" joelde Bertje Bovenkamer. Bertje kreeg een pluim en maar liefst twee plakplaatjes in zijn geschiedenisschrift. Die kon Bertje goed gebruiken. Hij had er nog maar twee, terwijl de rest van de klas er met minimaal acht pochte.

 

Dat knoopte ik goed in m'n oren. Hollanders zijn nuchter.

 

DE AARDE IS PLAT....

Maar thans, lieve lezers, vraag ik mij af of Den Hollander nog steeds het predicaat nuchter mag voeren. Want hoewel driekwart van de bevolking zich inzet om klimaatverandering tegen te gaan en zuinig tot buitengewoon zuinig omgaat met energie, het huis isoleert en een elektrisch voertuig aanschaft, is daar een kwart, dat zegt dat klimaatverandering niet bestaat. Dat kwart meent ook dat er sprake is van samenzweringen van elites. Men aarzelt zelfs niet het Engelse 'hoax' te gebruiken om de mening kracht bij te zetten en een indrukwekkend tintje te geven. Voor een enkeling binnen deze menigte is het bovendien onomstotelijk dat de Aarde plat is en dat er nooit mannen op de maan hebben gestaan. Politici hoort men niet langer "tut-tut, rustig aan" zeggen, zoals alleen Dries van Agt en Wim Kok dat konden. Het lijkt warempel wel of iedereen op een kanteel staat te wapperen met zijn of haar eigen vaandel. Al schreeuwend en met grote dotten watten in de oren om maar niet te horen wat de ander zegt.

 

Alle politici ter linkerzijde van de meest rechtse partij zijn door deze agnostici inmiddels verketterd tot deze of gene elite. De mening der verketterden gaat hun ene oor niet in en het andere ook niet.

 

Men lijkt potjandorie wel bekeerd tot het fantasia-populistische Trumpisme. Nog even en voorheen zo nuchtere en rondborstige landbouwers en arbeiders melden zich in horden aan de poorten van universiteiten, elitaire woonwijken of het Malieveld, gewapend met vervaarlijke, scherpe hooivorken, rieken en ook banieren met daarop de eis: wij willen aan het gas!

 

TJA, WAT DOET DE ECHTE LEIDER VAN HET VOLK DAN?

Hij blijft natuurlijk nuchter, meldt zich heldhaftig op het Malieveld en zegt "goed dan, we blijven aan het gas. Tot 2050."

 

Wow, dat was easy, mompelen de Trumpisten verrast. En verkwikt keren zij huiswaarts op hun mestkarren en bolderwagens. Duizenden rieken en hooivorken blijven achter op het Malieveld. De gemeente Den Haag schenkt de verzameling aan het Openluchtmuseum.

Nee, lezers, het lijkt me toch beter dat wij dien weg niet inslaan, maar ons allen terstond terugbekeren tot het Nuchterdom. Want dat is echt Hollands.

VOOR MINDER DAN € 10.000 VAN HET GAS AF ... - 1-04- 2019

 

“Wij zijn gestopt met de verkoop van warmtepompen,” zei de leverancier. “De mensen willen er niet aan. Ze zijn veel te bang van alle spookverhalen over warmtepompen en dat het ze 40.000 euro gaat kosten.”

 

Nou zeg, da’s toch ook wat? Hoe moeten we dan een leuke gasloze toekomst tegemoet zien? Zeker nu er stromingen in de maatschappij zijn die roepen, dat we helemaal niet van het gas af moeten, dat klimaatdrammers de klimaatgekte opkloppen, dat klimaatverandering niet bestaat en dat de opgezwollen klimaatmaatregelen van de overheid de hardwerkende burger aan de bedelstaf brengen. En dat alleen een nieuwe politieke partij dat zal voorkomen. “Ik ben klaar met het klimaat,” kun je hier en daar al horen. Tja, dat is wel een beetje te begrijpen. Maar helaas is het klimaat nog niet klaar met ons. Nog lang niet. Ik bedoel maar.

Desondanks: rustig blijven, jongens en meisjes. Hoe zat het ook weer met het opdienen van hete soep? Moet je die niet eerst laten afkoelen? Laten we dat maar doen.

Zo, da’s beter. En wat zien we dan? Nou, bijvoorbeeld dat je voor minder dan tien mille van het gas af kunt. En dat je er dan heel comfortabel en warmpjes bijzit en desnoods elke dag twintig minuten kunt douchen.

We zien ook, dat het helemaal niet nodig is om meteen je gasleiding los te koppelen. Pas over (ruim) tien jaar gaat de laatste gasaansluiting dicht. En in die tijd is er zoveel gebeurd op het gebied van leuke techniek, dat de kranten niet eens over die laatste gasaansluiting zullen schrijven. Bovendien zal niemand tot de bedelstaf geraken.

 

 

 

En vandaag dan? Als je volgende week een nieuwe gasketel nodig hebt? Je kunt gewoon kiezen voor een nieuwe zuinige gasketel. Da’s geen probleem, want die is over tien jaar vast ook geschikt voor waterstofgas.

Of je koppelt je huidige of nieuwe gasketel aan een hybridepomp. Die pomp ‘maakt warmte’ uit de buitenlucht. Zo krijg je warm water in de keuken en de badkamer: 24 uur per dag, ongeacht het weer. Dus ook midden in een koude winternacht. Knap, hè?

Wat dat allemaal mag kosten? De thermodynamische installatie van Combine staat vanaf € 3.600 in je huis. Zie bijvoorbeeld Zondergas.nu.

Weer een andere mogelijkheid is je woonruimte te verwarmen met infraroodstraling. Als hoofd of bijverwarming. Dat voelt net alsof je in de zomerzon zit! Het Almeerse Fortega of Etherma kunnen je er alles over vertellen.

 

 

Er warmpjes bijzitten, niet je bankrekening plunderen, subsidie incasseren en je investeringen in een jaar of acht terugverdienen. En een lagere energierekening op de koop toe. Dát hoor je de bangmakers en boosdenkers niet vertellen! Of wel soms?

 

REKENEN - 1-03- 2019

 

Als de huisnummering aan één kant van een straat van 1 tot en met 20 loopt, hoeveel huizen zijn er dan? Ik brak me het hoofd over deze huiswerksom. Ik haatte sommen! Na lang plussen en minnen op een kladblaadje kwam ik op 14.2. De volgende dag schaterde de hele klas het uit. Meester riep me voor de klas om m’n berekening op het bord voor te doen. Na tien minuten lijden liepen de tranen over m’n wangen. Ik snapte er niks van. M’n reputatie daalde met elke minuut voor het bord. Zouden meesters en juffen hun domme leerlingen nog steeds zo aanpakken?

 

Met rekenen is het nooit helemaal goed gekomen. En toch wil ik weten hoe het zit met al die CO2 in de atmosfeer. Hoeveel is nou eigenlijk veel? En wat weegt al die CO2? Ook al weet meneer of mevrouw Google alles, het is niet eenvoudig om daar achter te komen.

 

Na lang speuren was de eerste verrassing, dat er maar 0,04 procent CO2 in de atmosfeer zit. Goh, dat zo weinig CO2 zoveel klimaatproblemen kan veroorzaken! Maar 0,04 procent? Nog niet zo lang geleden was dat nog 0,038 procent. Klimaatwetenschappers praten overigens nooit over procenten CO2, maar over PPM -parts per million. Dus zoveel deeltjes CO2 per miljoen overige gasdeeltjes. Als zij 400.000 jaar terugkijken in de geschiedenis, bijvoorbeeld door het CO2 gehalte in het poolijs te meten, zien zij dat het CO2 gehalte op dit moment nog nooit zo hoog is geweest: zie de afbeelding.

 

 

Het is niet te geloven dat wij, mensheid, dat percentage met al onze in-de-fik-stekerij van kolen, olie, gas, hout en met onze landbouw, hebben opgejaagd van zo’n 310 ppm in 1950 tot 410 in 2017. Heel erg knap! En helaas heel erg fataal voor mens, dier en plant. Want in grotere concentraties is CO2 giftig.

En wat vervelend dat de uitstoot van broeikasgassen nog elk jaar stijgt. Het gaat juist steeds sneller, in plaats van langzamer. Om de klimaatverandering nog een beetje dragelijk te houden zou er niet meer dan 350 ppm CO2 mogen zijn.

 

Maar bossen en zeeën nemen toch veel CO2 op, zul je zeggen. Jazeker, de oceanen hebben zo’n 26 procent van de CO2 opgenomen. Bomen en planten nemen nog eens 28 procent voor hun rekening en de rest, 46 procent, hangt in de atmosfeer, houdt de warmte van de zon vast en maakt de aarde steeds benauwder. De aarde snakt naar adem en wordt onrustig. Heel onrustig!

 

Helaas hebben de oceanen hun buik al bijna vol. Ze kunnen er nog maar weinig CO2 bij hebben. Het zeewater wordt er zuur van. En da’s niet best voor vissen, algen, zeeplanten en koraal.

De bossen lusten gelukkig nog wel wat, maar wat jammer nou, dat er steeds minder bos is. Omdat mensen hout nodig hebben. En omdat zoveel bos ons in de weg staat.

 

In 2017 was de CO2 uitstoot 33 miljard ton. Dat was 1,6 procent meer dan in 2016. De Nederlandse bijdrage aan die uitstoot was 209 miljoen ton. Hoofdelijk omgeslagen kom je dan op 12 ton per persoon. Twaalf ton: hoeveel olifanten zijn dat?

 

Kan dat jongetje dat zo goed kon rekenen, even voor de klas komen?
Dan moet hij het alle kinderen maar eens uitleggen.

 

Foto: jeffrey-hamilton-unsplash.com

 

Wat nu? Nou meester, heel gewoon, we moeten zorgen dat we geen CO2 uitstoten. Door te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen. Door veel minder vlees te eten. En door de aarde weer groen te kleuren met nieuwe bossen. Hoe eerder, hoe liever. Zo simpel is het, meester.

 

WAT TOEN EUROPA WAS ... - 1-02- 2019

 

Toch nog even over die prachtige zomer van vorig jaar. Prachtig aan de ene kant, maar zorgelijk aan de achterkant. Want door de lange droogte sprong al het groen in overlevingsstand. Heb je dat ook gezien in de tuin of op het balkon? Door alle vallende blaadjes leek het in augustus al herfst. Gelukkig leefde de natuur helemaal op na een paar dagen lekker regenen. Wat een veerkracht!.

 

Toch bleef de natuur nog lang in de war. In oktober zag ik langs een fietspad dat een zonnebloem ijverige pogingen deed om te bloeien. Overal zag je ook dikke knoppen aan bomen verschijnen. Eksters maakten aanstalten om een nest te bouwen. De eerste sneeuw en vorst zette de klok van de natuur weer gelijk.

 

Stel dat archeologen over 8.000 jaar fossielen opgraven op de plaats van het voormalige Beatrixpark in het voormalige Almere. Kijk, zullen zij na onderzoek zeggen in de taal die zij dan spreken. Dit zijn de gevolgen van de eerste grote droogte in het jaar 2018. De bomen groeiden dat jaar maar weinig. Dat zie je hier aan die smalle jaarring. Dat gold voor alle bomen in wat toen Europa was. De bomen namen veel minder CO2 op en sloegen minder koolstof op. En produceerden minder zuurstof.

 

Foto: Pohled 111 - Eigen werk, CC BY-SA 4.0

 

Houdt iemand de zuurstofvoorraad van de atmosfeer wel in de gaten? Ziet die er nog goed uit? Je moet er toch niet aan denken, dat we straks behalve teveel CO2 juist te weinig zuurstof in de atmosfeer hebben?

Tja, wat zullen die opgravers nog meer vertellen? Dat het een wonder is, dat de mensheid de CO2-uitstoot ergens in de 21e eeuw op het laatste moment toch nog wist te beteugelen?

 

Het moet haast wel, want anders waren er over 8.000 jaar geen archeologen meer. Laten we  hopen dat ze er wel zijn.

 

... HET MOET NIET DOLLER WORDEN ! - 01-01- 2019

 

Dames en heren, het wordt spannend. Het splinternieuwe 2019 is geboren. En dat betekent weer een stapje dichter bij 2022; het jaar waarin Almere energieneutraal wordt. En hoe nodig dat is, weten we zo langzamerhand allemaal.

 

Als Energie-ambassadeur loop ik wel eens het stadhuis binnen, de ambassade van de ambassadeurs, als het ware. En wat hoorde ik een ambtenaar daar een tijdje geleden zeggen over 2022 en energieneutraal worden? “Ja, dan is het zover. En als we het niet halen, nou dan is het ook niet erg.”

Waaaaat??? Niet erg? Wat is dat voor een rare vrijblijvendheid, in een tijd dat wij de aarde verbranden en terwijl nu blijkt dat Almere, in vergelijking met andere steden, nota bene helemaal niet zo’n vooruitstrevend klimaatbeleid heeft? Onze Utrechtse buren doen het een stuk beter. Hoezo is het niet erg als Almere in 2022 niet energieneutraal is?

De desbetreffende ambtenaar moet maar eens op een matje komen en uitleggen hoe het zit. Want we hebben geen tijd te verliezen. Het alarmerende rapport dat de IPCC (International Panel on Climate Change) in oktober uitbracht, windt er geen politieke doekjes meer om. We hebben nog maar een paar jaar om te voorkomen dat het leven op aarde het loodje legt. Verstikt door teveel CO2.

 

Alles goed en wel, wat moeten wij als gewone mensjes daar nu aan doen? Wij zijn toch geen politici of CEO’s van grote bedrijven? Wij kunnen toch niet lobbyen in het torentje van Rutte? Haha, dat is geen probleem. Want toch hebben wij de macht. Wij, gewone mannetjes en vrouwtjes, die moeten sappelen om rond te komen of juist niet sappelen, maar mogen beslissen welke dure bolide wij gaan kopen. Als consumenten hebben wij de echte macht in het land en ver daarbuiten. Ga maar na: als we nú overstappen op groene stroom, gaan er morgen twee kolencentrales dicht. Als wij de rest van de week geen vlees kopen, worden er vragen in de Tweede Kamer gesteld. Als wij de helft van onze vliegvakanties niet boeken, gaan de uitbreidingsplannen van Schiphol achter in de onderste la. Als wij geen besmette kleding kopen, gaan kledingproducenten ineens heel erg hard aan de slag met betere arbeidsomstandigheden en zo.

 

“Als we het niet halen, is het ook niet erg.” Het moet niet doller worden.

 

“TAKE ACTION NOW, IDIOTS!” - 1-12- 2018

 

Nou zeg, was me dat schrikken, twee maanden geleden. Weet je het nog? De klimaatwetenschappers hadden er schoon genoeg van en schoten pardoes uit hun slof. “Take action now, idiots!” kopte de BBC. Dat was dan ook de essentie van hun boodschap aan alle wereldleiders, vooral aan de heer D.T. te W, in een land, zes uur vliegen hier vandaan. Doe het nu, want anders kan de mensheid het wel vergeten.

 

Wat de mensheid dan kan vergeten? Nou, een prettig leven op onze blauwe planeet. Naar verluidt de enige blauwe planeet in het hele universum. En dat is groot, hoor, dat universum. Tja, voor klimaatbloggers was er niets nieuws onder de zon. Maar toch hoop je dat het acht uur journaal plotseling Breaking News heeft: niets aan de hand mensen. Het klimaat wordt koeler, de CO2 is verdampt en het koraal leeft op.

 

Was het maar waar. In werkelijkheid lopen we juist grote kans, dat de klimaatverandering uit de bocht vliegt. Want die anderhalve graad opwarming halen we met gemak. En met even groot gemak gaat de opwarming daarna gewoon door. Twee graden, drie graden, misschien wel vier graden. Nu, bij net één graad opwarming, raken we ’s zomers al oververhit en is het grote uitsterven van planten- en diersoorten in volle gang. En moet de zeewering in het hele land binnenkort nog eens een metertje of twee opgehoogd worden. Daar gaat ons uitzicht. Ik kan nu al niet meer over die dijken heen kijken!

 

Klimaatverandering zorgt voor een existentiële crisis van heb ik jou daar. Nou, nou, wat een duur woord! Maar dat geeft niet; in dit geval mogen we het best gebruiken. Zullen we dan maar gewoon bij de pakken neerzitten? Met een cappuccinootje erbij? Tuurlijk niet! Dat kunnen we die arme klimaatwetenschappers toch niet aandoen? Dan hebben ze al die jaren voor niets gemeten, gewogen, gerekend en gewaarschuwd.

 

Nou, kom op, in plaats van wanhopen en opgeven, stoppen we morgen gewoon met CO2 uitstoten. Dan neemt vanaf 1 januari de nationale uitstoot gegarandeerd een duikvlucht. Vervolgens vieren we over drie jaar dat heel Almere CO2-vrij is. In 2035 gaan alle brandstofauto’s van de weg. En dan doen we met z’n allen een dansje in een groen park naar keuze. Om de goede afloop te vieren.

 

VAKBEURS ENERGIE IN DEN BOSCH - 1-11- 2018

 

‘Na het deprimerende verhaaltje van vorige maand, was ik toe aan iets opbeurends. U toch ook? Maar niet in de vorm van een tompouce of een stevige borrel. Nee, ik treinde opgetogen CO2 emissieloos naar de Vakbeurs Energie in Den Bosch.

 

En ja hoor, ook dit jaar was het een beurs vol blijheid en inspiratie om nog meer energie te besparen, nog meer CO2 niet uit te stoten, er nog warmpjeser bij te zitten in de winter en je te verlekkeren aan nog meer technisch vernuft.

Samengevat: de toekomst kan leuker dan leuk worden. Weest niet bevreesd voor een woning zonder gasaansluiting, maar verheugt u in de soms exotische en dan weer verbluffend eenvoudige bedenksels van de industrie. Of het nu gaat om bouwen, warmtepompen, zonnepanelen of zoemend elektrisch vervoer. En vaak nog betaalbaar ook! Laten we even bloemlezen.

 

Elektrisch Vervoer

Eerst wat elektrisch vervoer betreft. Er werd veel gesproken over mobiliteit-als-dienst. In gewoon Almeers: in de nabije toekomst is het voordeliger en handiger om je vervoer te huren, dan te bezitten. Allerlei huur- en deelmodellen zijn in ontwikkeling. Onder andere Renault zet daar stevig op in. Dus wacht nog maar even met de aanschaf van je nieuwe gas guzzler. En taxibedrijven: het is tijd om wakker te schrikken!

 

Maar voorlopig stonden er dit jaar leuke voertuigen voor de héb. Jaguar presenteerde een pracht van een elektrische auto. Maar ja, met een prijs van ruim een ton, is die misschien toch niet zo betaalbaar. Dan maar de Vigorous scooter van Move uit België, die slechts een paar mille kost. Het is een driewielige overdekte scooter voor twee personen. Dankzij de verwarmde cabine is ie geschikt voor weer en wind en dus ook voor ontspannen forensen via het fietspad. Amsterdam en Lelystad haalt ie met gemak. Opladen gaat via elk normaal stopcontact.

Er zijn twee versies: voor een blauw en een geel plaatje. De concurrent van de Vigorous is de Nederlandse Carver. Die helt sportief over in de bocht.

 

Opmerkelijk was verder de rolstoel van Segway; inderdaad op twee wielen.

Tesla stond met twee machtige auto’s achterin een slecht verlicht deel van de hal, tegen een kale betonnen muur. Als dat maar geen slecht voorteken is! Intussen liet Hyundai trots de nieuwe Nexo zien met brandstofceltechnologie (waterstof, dus). Actieradius: 600 km, genoeg voor een enkele reis naar Parijs. Of voor een retourtje Brussel. Voor 60 mille kan ie trots op je oprit staan.

 

Zelfbouw

Nog geen oprit of garage voor je auto? Dan snel zelf je nul-op-de-meterwoning ontwerpen en laten bouwen. Kijk eens bij Passiefbouwblok uit Emmeloord. Daar maken ze vederlichte lego-achtige kunststof blokken als hoogwaardig isolatiemateriaal voor de nieuwbouw. Grote kans dat je architect Passiefblok nog niet kent. Daarom biedt het bedrijf begeleiding tijdens de bouw.

 

Je dak (zolder) isoleren kun je makkelijk zelf. Maar met het materiaal van Isobouw kun je het net zo goed laten doen.

En dan nu de verwarming. Entrasol biedt een heel bijzondere manier om een ruimte te verwarmen. Namelijk met flinterdunne flexibele 24 volt infrarood verwarmingsmatten.

Je kunt ze op maat knippen, op de muur of de vloer plakken of spijkeren en vervolgens behangen, stuccen of bedekken met een warmte doorlatende (vloer)bedekking. Heel bijzonder!

 

Energieopslag

Energieopslag wordt binnenkort iets groots. En dat is heel interessant voor eigenaren van zonnepanelen. Een van de aanbieders van energieopslag is, hoe kun je het verzinnen, Energie-opslag. Met de Topbox van het bedrijf regel je welk percentage zonnestroom je aan het energiebedrijf verkoopt en welk percentage je opslaat voor gebruik in de avonduren. Het voordeel van opslag is natuurlijk dat je bij windstille of zonloze dagen toch je eigen stroom kunt gebruiken.

Indutec levert een modulair opslagsysteem. Niet met Lithium Ion batterijen maar met Bi-Polaire NiMH batterijen (nikkel, metaal, waterstof). Ik snap er niks van, maar het is wel mooi. Heel veilig, zegt de fabrikant en geschikt voor toepassing in woningen.

Veilig ja, maar betaalbaar? Dat nog niet. Op dit moment is opslag vooral belangrijk voor energiebedrijven en bijvoorbeeld voor boeren, die veel zonnepanelen hebben. Thuisgebruikers kunnen beter nog even wachten op de onvermijdelijke prijsdaling.

 

Warmtepompen

En dan de warmtepompen. Jongejonge, wat waren er een boel warmtepompen. Die van Ecoteq kun je naar het schijnt zonder moeite zelf installeren. Op de site heeft het bedrijf het over ‘een wirwar aan warmtepompen’, die het aanbiedt. Dat klinkt niet veelbelovend, maar alla. Het aardige is dat je verschillende modules aan elkaar kunt koppelen.

Het is teveel om op te noemen. Kijk zelf maar even bij

 

Ja, het is waar. Voorlopig zijn de pompsystemen prijzig. Je verdient de investering weliswaar snel terug, maar niet iedereen kan een warmtepomp scoren zonder een bank te beroven. Dat laatste is niet handig, want geeft een hoop gedoe. En daarom zal de markt binnenkort ongetwijfeld kennis maken met leuke leaseconstructies. Let maar op!

 

Zonnepanelen

De zonnepanelen dan! Daar gaan de ontwikkelingen nog steeds heel erg snel. Je kunt nu zelfs een compleet dak inclusief zonnepanelen bestellen. Een capaciteit van meer dan 300 Wp (wattpiek) per paneel is al heel normaal. En zonnepanelen, die niet op zonnepanelen lijken zijn er ook. Lang niet gek is Compactsolar met panelen speciaal voor platte daken.

En wat denk je van een zonnepaneel waarmee je ook warmte kunt winnen? En dat nog wel 24 uur per dag, in elk seizoen. Bij Triple Solar weten ze er meer van. Het bedrijf heeft met het hybride zonnepaneel zelfs de Innovative Energy Solution Award gewonnen.

 

Opvallend: ook in de wereld van zonnepanelen wijst de trend in de richting van huur, in plaats van bezit. Op den duur misschien ook wel inclusief energieopslag. Kijk, da’s fijn, want dan blijft er geld op de bank voor je volgende vakantie.

De mannen van GroenLeven baseren hun hele businessmodel zelfs op het huurmodel. Heb je ergens nog een dak zonder zonnepanelen van minimaal 1.200 mtr2 over? Verhuur het aan GroenLeven en leun lekker achterover met een glas ranja in de hand. Kassa!

 

Trouwens, waterstof wordt over een poosje niet alleen gebruikt als autobrandstof, maar ook als brandstof om thuis energie en warmte op te wekken. Er liggen al spannende systemen op de tekentafel met integratie van zonnepanelen en energieopslag. Intussen wordt de roep steeds luider om het aardgasnet niet op te graven en af te voeren, maar tezijnertijd te gebruiken voor het vervoer van waterstof.

 

DIE MOOIE ZOMER - 1-10- 2018


‘t Is weer voorbij, die mooie zomer van 2018, de zomer die begon zowat in juni. Da’s een maand later dan de mooie zomer van 1975, waar Gerard Cox zo prachtig over zong. De mooie zomer van 1975, die werd gevolgd door nog twee mooie zomers: 1976 en 1977. Daarna was het jaren lang knudde met het zomerweer.

 

Tot 2018 dus. Wat een prachtige lange zomer. En héét, dat het was! En dróóg! Jemig, wat was het droog. In bijna heel Europa. En in Japan. En in de Australische winter. Jaa, en zelfs in Groenland. En dan die branden in Californië, Portugal en Spanje. Erg, hè?

 

De weermannen en -vrouwen op tv winden er geen doekjes meer om. Het is de klimaatverandering en het wordt alleen maar erger, zeggen zij. “Wil je nog koffie?” klinkt het op hetzelfde moment in de huiskamer. “Ja, lekker.” We spelen nog een spelletje Candy Crush op de mobiel en laden de borden en het bestek in de vaatwasser. “Ik weet niet of ik Nieuwsuur wel uitkijk, hoor. Morgen weer vroeg op.” Geen spoortje paniek bij de kijkers.

 

Da’s toch raar? Of niet soms? Nee, dat is niet raar. En wel hierom.

In de eerste plaats, het is bijna niet te geloven, wen je aan het veranderde klimaat. Wie weet zich nog te herinneren hoe de zomers, de winters en de neerslag 25 jaar geleden was? En dan lijkt de situatie vandaag helemaal niet erg. Het is gewoon een nieuwsonderwerp op tv, bij een kopje koffie met een boterbabbelaar. Maar Candy Crush gaat gewoon door, de aanbiedingen in de supermarkt ook en binnenkort is het weer gewoon koud.

 

In de tweede plaats is het klimaatprobleem blijkbaar zo groot, dat het onduidelijk is wat je er als gewone burger mee moet. Pas als het een aanval op je bankrekening dreigt te doen, verandert alles. Zoals blijkt in de discussie over het einde van het aardgastijdperk. Nu is iedereen wakker.

 

En misschien wel het belangrijkste: CO2 is niet te zien, niet te ruiken en niet te voelen. Hoe kun je dan weten, dat het erg is en teveel en gevaarlijk en dat soort dingen?

 

WAT ZULLEN WE LEKKER ADEMHALEN, MET Z’N ALLEN - 1-8- 2018


Alweer een goed nieuwtje in Almere! Iemand bij de gemeente heeft bedacht dat energieneutraal worden niet goed klopt als in 2022 de benzine en diesel slurpende voertuigen je om de oren suizen. “Ok,” besloot de gemeenteraad, “dan gaan we er helemaal voor: ook mobiliteit wordt energieneutraal.”

 

Yessss!! Maar hoe werkt dat dan? Wat is mobiliteit precies? Gaat het me weer geld kosten, vraagt de bezorgde gemiddelde Almeerder zich af, met de schrik van gasloos wonen nog in de benen.

 

Mobiliteit is gewoon een deftig woord voor vervoer. Per fiets, per scootmobiel, per truck, per motorfiets, per bus en per auto. Behalve fietsen en scootmobielen rijden de overige vormen van vervoer meestal op benzine of diesel. Zou het lukken om dat voor 2022 te veranderen? Is het echt haalbaar om over vier jaar alleen nog maar zoemende voertuigen te zien?

 

Vast niet

Maar we kunnen een mooie grote stap in de goede richting zetten. En dat moet toch wel, want de EU heeft met alle lidstaten afgesproken dat er vanaf 2035 geen benzine- en dieselauto’s meer verkocht mogen worden. Dus Almere neemt daar een voorschotje op. Stel je toch eens voor dat het gedaan is met het gesnerp van opgevoerde brommers en het zondagse gejank en gebrul van veel te snelle motorfietsen op de dreven en de A6. En dat het gedaan is met de uitstoot van CO2 en fijnstof. Wat zullen we lekker ademhalen, met z’n allen.

 

Wat zou de gemeente kunnen doen om schoon vervoer te bevorderen? Nou, veel meer dan je denkt. Kijk maar:

 • Alle voertuigen van de gemeente inruilen voor elektrische voertuigen.
 • Met AllGo afspreken dat alle stadsbussen voor 2022 elektrisch zijn.
 • De geluidsnorm voor voertuigen sterk verlagen.
 • Auto’s, motorfietsen, bromfietsen, snorfietsen en scooters op fossiele brandstof de toegang tot de binnenstad ontzeggen.
 • Gratis parkeren en gratis opladen mogelijk maken voor elektrische voertuigen.
 • Subsidie verlenen voor een eigen oplaadpunt bij de woning.
 • Een tijdelijke inruilpremie geven voor het inruilen van vervuilende brommers voor elektrische exemplaren.
 • Een deal sluiten met Car2Go in Amsterdam om het servicegebied van de elektrische Smarts uit te breiden tot Almere.
 • Overslagplaatsen aanleggen waar dieseltrucks hun goederen overladen op kleinere elektrische trucks.
 • Motorbootjes binnen de gemeentegrens een gratis ligplaats aanbieden, als zij elektrisch varen.
 • In navolging van Giethoorn alleen elektrische bootjes op de stadsgrachten toelaten.
 • Langs de A6 de aanleg van een tankstation voor waterstof bevorderen.
 • Vanuit Almere Haven een gratis shuttleservice met elektrische buurtbusjes introduceren naar Station Almere Poort en Station Almere Centrum.

 

Zie je wel, medeburgers? Groene mobiliteit is alleen maar leuk, kent geen nadelen en kost ons geen centje extra. Blijf maar zitten, ik praat wel even met de burgemeester.

 

DE SLIMSTE ZET - 1 juli 2018


Energie besparen; alle blogs en deze hele site staat er bol van en vol mee. De enige tip nog slimmer, dan de andere. We buitelen bijna over elkaar heen om zo groen en duurzaam mogelijk te worden. En weet je wat? De slimste zet om duurzaam te worden, hebben we nog niet eens besproken.

 

Dus dit stukkie gaat over snel duurzaam worden. Met maar één telefoontje of één mailtje. Maar laten we eerst de spanning even opvoeren.

 

 

Een kleine 2,5 miljoen van de in totaal zeven miljoen huishoudens in Nederland gebruiken groene stroom. Dat is 36 procent van alle huishoudens. Hetzij ingekocht bij de energieleverancier, zelf geproduceerd of een combinatie daarvan. Dat betekent dat een dikke 64 procent van alle huishoudens nog steeds (ja, anno 2018) de lichtjes laat branden, de was doet en de ovenschotels bereidt met vieze stroom.

Dat het er nog zoveel zijn, hè? Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Nederland leek zo groen, maar dat valt dus tegen. Nederland is zo grijs als een grauwsluier of een natte stoeptegel.

 

Genoeg spanning, teleurstelling en gekeuvel voor vandaag! Het is tijd voor actie. Laten we lekker en masse overstappen op groene stroom. Bij je huidige energieleverancier of een nieuwe -gewoon kijken wie de leukste aanbieding heeft. Eén telefoontje of een mailtje en je bent meteen van grauwgrijs naar frisgroen veranderd. Is dat geen slimme zet?

 

ER ZIT SCHOT EN BEWEGING IN! - 1 juni 2018

 

Zo, lekker voorjaar. De zomer staat voor de deur. Doe die deur maar vast open voor zoveel mogelijk zomerzon en zomerwind. Die zonnestralen zetten we natuurlijk om in een bruin kleurtje op de bleke wangen en vooral ook in elektriciteit.

 

Want de moderne Almeerder van vandaag, heeft veel energie nodig. Mooie, schone energie van eigen bodem en uit eigen lucht. Regering, gemeente, buren, familieleden en bedrijven roepen de brave burger steeds luider en vaker op om duurzame energie op te wekken. De Energie Ambassadeurs doen er van harte aan mee. En dat lijkt te werken. Want er is goed nieuws! In Energietrends 2016, een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland staat:

“De Nederlandse huishoudens gebruiken steeds minder gas (in 2015 gemiddeld 1432 m3). Dat is het gevolg van beter geïsoleerde woningen en efficiëntere verwarmingsketels. Ook elektrische apparaten worden steeds efficiënter. Het stroomverbruik lag de laatste jaren rond de 3250 kWh en daalt sinds 2012 richting 3000 kWh (in 2015 gemiddeld 2966 kWh). Auto's worden zuiniger. Het brandstofverbruik is nu lager ondanks meer verreden kilometers dan in 2000.”

Er zit dus schot in de energietransitie; de overgang van vieze naar schone energie. Da’s een welkome opsteker op een mooie voorjaarse dag. Je zou zo maar op zoek gaan naar een lege plek op het dak, waar nog een zonnepaneel op past. Of in de meterkast een plekje vrijmaken voor een blinkend nieuwe warmtepomp.

 

Binnenkort komt waarschijnlijk de jaarlijkse publicatie Energietrends 2017 uit. Met daarin hopelijk nog mooiere cijfers. Want we zijn er natuurlijk nog niet. Het gemiddelde huishouden veroorzaakt ruim 6.200 kg CO2 per jaar (zie het plaatje bij dit blogje). En dat moet uiteindelijk naar 0 kg.

 

Geen paniek! Moet kunnen!

 

LELYSTAD - 30 april 2017

 

Ik kan het bijna niet over m’n lippen krijgen: Le-ly-stad. Heb zo’n hekel aan Lelystad. Wat is het nou helemaal, dat Lelystadje? Ze doen altijd of ze heel wat zijn. Met hun provinciehuis en hun vliegveldje. Maar voor hun winkelcentrum hebben ze een nieuwe naam nodig: Batavia. Omdat Lelystad natuurlijk nergens over gaat. En er dus niemand komt. Batavianen!

 

Maar wat is dit nou? Lelystad loopt ineens ver voor op Almere! Op ons mooie, groene, waterrijke, zwaanrijke, lieve en bijna energieneutrale Almere. Lelystad heeft de leiding. Ze gaan op kop! En ze lopen steeds verder uit!

 

Ja, want die Lelystadters wekken volgens de Klimaatmonitor 2017 steeds meer zonnestroom op. Nu al twee keer zoveel per inwoner als in Almere. Stel je voor: 455 MJ (Megajoule) tegenover 239 MJ per Almeerder. En dat was nog maar in 2016. Nu is er natuurlijk helemaal geen houden meer aan. Dat halen we toch nooit meer in?

Of toch wel? We moeten en we zullen winnen, Almeerse mensen. Ik smeek jullie: koop of huur zonnepanelen. Laat er geen gras over groeien. Haal je schouders niet op. Laat het hoofd niet hangen.

 

Almeerse bedrijven: pak aan. Jullie hebben mooie grote platte daken. Leg ze vol met mooie zwarte panelen! Elk paneeltje helpt.

 

Heb je al zonnepanelen? Er kunnen vast nog wel een paar extra paneeltjes op het dak. Desnoods aan de andere kant.

 

Zet ‘m op, we hebben geen tijd te verliezen! Voor je het weet, is het 2022.

 

REVOLUTIE: WEG MET DE HALOGEENLAMP! 15-3-2018

 

Eindelijk weer een beetje goed nieuws: begin dit jaar is de grootste stroomverspiller de deur gewezen. Het is gedaan met de halogeenlamp, die mooie uitvinding uit de jaren 70 van de vorige eeuw! Die energie slurpende gezelligheidsmaker.

 

Met dank aan de EU voor doortastende wetgeving. En ik voorspel je: na de halogeenlamp richten groene EU functionarissen hun zoeker op de spaarlamp.

Maar dat is voor later. Eerst maar even die halogeenlampen uit de fittingen draaien of trekken. Wat een stroom gebruiken die kleine oververhitte lampies!

Het verbod op de verkoop van halogeenlampen (officieel reflectorlampen geheten) zou eigenlijk in 2016 van kracht worden, maar doeltreffend gelobby van de verlichtingsindustrie leidde tot anderhalf jaar uitstel.

 

Het besluit van de EU heeft een heel eenvoudig doel: in de hele Europese gemeenschap de CO2 uitstoot verminderen door energie te besparen. Hoe nodig dat is blijkt wel uit dit overzichtelijke staatje (van ledgloeilamp.nl) met de lichtopbrengst (Lumen) van diverse lampen:


Led:  55 – 160 lumen/Watt

Gloeilamp: 10 lumen/watt

Halogeen:  7 lumen/watt


Dat tikt lekker aan, toch?

Helaas geldt het verbod niet voor het bedrijfsleven. Dus we kunnen voorlopig nog ledlampjes shoppen onder halogeenschijnsel van de lampenwinkel of de bouwmarkt. Maar niet al te lang meer, want het bedrijfsleven moet van de minister vanaf dit jaar verplicht energie besparen.

 

Eindelijk! Goed gedaan, minister, zet ‘m op!

 

VOOR AL UW ENERGIEBESPARING 19-2-2018

 

Een beetje Energie Ambassadeur deinst nergens voor terug. Je ziet ze weleens door de stad lopen. Stevige heren en kordate dames. De zintuigen gericht op energie die verspild wordt. En daar doen ze vervolgens iets aan. Want vandaag over vier jaar, op 1 januari 2022 moet Almere helemaal energieneutraal zijn. Dus zonder uitstoot van CO2 te veroorzaken. Gaat het lukken? Is er vooruitgang?

 

Nou, in ieder geval zie je steeds meer dakpannen overwoekerd raken door zonnepanelen. Dat is een goede ontwikkeling. Almeerders isoleren hun klamme kruipruimtes en vernieuwen hun dubbele ramen. Sommigen graven diepe gaten in de tuin en leggen aardwarmte aan. O, er is zo veel mogelijk op dat gebied. De diverse groene branches doen goede zaken.

En toch zijn er nog veel Almeerders met aarzelingen. Bewoners van koopflats aarzelen het meest. Ledlampjes indraaien en afval scheiden is niet zo moeilijk. Maar wat komt daarna? Daar moet de VvE iets over vinden. Maar dat is lastig, want de agenda’s zijn al overvol.

 

Niet getreurd leden van VvE’s. De Energie Ambassadeurs zijn er voor al uw energiebesparingsbehoeften.

 

En ook voor een ‘business case’ voor vergaande energiebesparing van het gehele pand draaien zij hun hand niet om. Voor nop nog wel!

 

WARMTE SCANNEN 30-1-2018

 

“Nou, weet je,” zei de persoon aan de andere kant van de lijn, “morgen heb ik de hele dag pensioen, dus dan kan ik wel. Hoe laat wilt u komen?” En zo maakte de Energie Ambassadeur met wat heen en weer schuiven met afspraken in zijn agenda een definitieve afspraak voor de warmtescan. Het beloofde bitterkoud te worden tijdens de pensioendag van morgen. Met weinig wind gelukkig.

 

“Wilt u dan twee uur eerder de verwarming flink hoog zetten en de gordijnen open laten?” verzocht de Energie Ambassadeur. Dat beloofde men aan de andere kant van de lijn. “Want dan kunnen we goed zien of en waar er eventuele warmtelekken zijn.”

Het klonk toch wel spannend voor de pensioengerechtigde heer en mevrouw in hun nog niet pensioengerechtigde Almeerse woning. Spannend om iemand op bezoek te krijgen die lekken zou opsporen. En dat nog wel kort na het afruimen van de restantjes kruimige ‘arepels’ en de bloemkool met een papje.

Scherp op de afgesproken tijd vervoegde de Energie Ambassadeur zich op het adres. De woonkamer was lekker warm gestookt en de gordijnen waren, volgen afspraak, open. Zonder gedraal en prietpraat over het koude weer, spoedde het kleine gezelschap zich naar de achtertuin. Daar stelde de Almeerse Energie Ambassadeur de infraroodcamera in en richtte op de ramen, de tuindeur en de muren. Dezelfde procedure werd herhaald aan de straatkant van het pand.

 

“Ga je op je ramen schieten, buurman,” vroeg een honduitlatende buur schertsend. “Ja,” kwam het gevatte antwoord, “met een infraroodcamera!” De buurman met hond vond het interessant.

De woningeigenaren ook. Binnenshuis analyseerde de Energie Ambassadeur de scans op de laptop. “Nou, ziet er niet slecht uit, hoor,” was de conclusie: “kijk, hier aan de bovenrand van het grote raam zit een warmtelek. Maar de spouwmuren laten geen warmte door.”

Na nog wat uitleg nam de Energie Ambassadeur afscheid.

 

Fantastisch, precies wat de bewoners wilden weten. Nu, met het resultaat van de gratis scans en het beknopte advies van de Energie Ambassadeur, konden zij besluiten iets aan de warmtelekken te laten doen of niet.

 

Ook zo’n gratis warmtescan laten maken? Het kan nog steeds. Ga naar Afspraak Maken.

 

RIJK WORDEN VAN JE EIGEN GROENE STROOM 15-1-2018

 

De som van de inkoop is gelijk aan de som van de verkoop. Als ik zo’n conclusie veroorzaakte bij de les Handelskennis op de HBS, keek de docent me uiterst vermoeid aan. Met z’n Jack Nicholson ogen. Waarschijnlijk dacht hij op dat moment, dat ik nooit een goede handelskenner zou worden. En dat hij liever rustig zat te vissen aan de vliet.

En dat was ook zo. Wat die handelskennis betreft.

 

Toch heb ik in de jaren daarna nog wel iets geleerd. Bijvoorbeeld: als je als bedrijf je prachtige producten verkoopt voor de inkoopprijs ga je vrij snel failliet. O, dat wist u al? Nou ja, ik ben altijd een trage leerling geweest.

 

Dus, toen ik overal las, dat energiebedrijven leuk betalen voor stroom, die hun klanten zelf opwekken, maar dat die vergoeding lager is dan wat de klanten zelf weer van het energiebedrijf afnemen, vond ik dat heel logisch. Jammer, dat die situatie voor veel burgers van goede wil een reden is om dan maar geen zonnepanelen te nemen.

 

Inkoop is verkoop.

Zat de boekhouder van Greenchoice op school ook te zwoegen op Handelskennis? Het kan haast niet anders, want hij heeft kennelijk tegen zijn baas gezegd: “onze inkoopprijs kan gelijk zijn aan de verkoopprijs.” Nou, da’s goed hoor, moet de directie geantwoord hebben.

En zo komt het dat ze bij Greenchoice al jaren hetzelfde bedrag betalen voor de inkoop van zelf opgewekte zonnestroom door particulieren en de verkoop aan particulieren.

 

En Greenchoice gaat helemaal niet failliet.

Zie je, dat het wel kan? Ik wist het wel.

 

OPHEF IN DE STAD! 30-12-2017

 

Lekkere kop is dat: ophef in de stad. En het is een open deur, want er is altijd wel ophef hier of daar. Als het niet over de Floriade is, dan wel over last hebben van overlast. Zo blijf je aan de gang.

 

En dan is er nu weer ophef over het gescheiden inzamelen van afval. De gemeente wil graag nog meer afval nog beter scheiden. Een bewonersgroep zegt: het is wel goed zo. Wij willen niks scheiden. Misschien heeft de bewonersgroep wel gelezen wat een columniste ooit mopperde in Eigen Huis over de komende Europese verplichting om afval te scheiden. Dat brengt overlast met zich mee, schreef zij, want het GFT stinkt.

 

Tja, wat zal de Almeerse Energie Ambassadeur daar nou eens van vinden? In onze stad stinkt het GFT niet meer, omdat we het in een doorzichtig plastic zakje mogen stoppen. Veel burgers scheiden hun afval heel netjes en secuur. Af en toe sta je bij de recyclingperrons zelfs in de file. Prachtig!

Maar, het moet gezegd, men wandelt ook regelmatig langs groene afvalbakken waar papier en plastic uit het voorste GFT-deel puilen. Gemeenteambtenaren krabben zich achter de oren, omdat er nog veel Almeerders zijn, die helemaal geen boodschap hebben aan het scheiden van afval. Kijk op 1 januari maar eens bij de glas- en papierbakken.

 

En dan is het natuurlijk een kwestie van tijd voor de wetgever bepaalt: Gij zult allen het afval scheiden en energie besparen.

 

In Amsterdam Noord hebben ze het goed begrepen. Daar verdienen de bewoners juist aan hun huisvuil.

 

WARMTE TERUGWINNEN 15-12-2017

 

Daar zitten we dan weer lekker te kleumen op de warmetruiendag. Verlekkerd kijk je naar de knop van de CV. Die staat vandaag op 1, maar hij kan wel tot 5! Heerlijk, lekker opendraaien, de truien uit, de sokken uit en lekker in je zomershirtje door de kamer banjeren. Dat is pas winters genieten.

 

De warmwaterpompen van de stadsverwarming draaien op volle toeren. Heerlijk zo’n warme kamer, midden in de winter. Je zou er bijna de air conditioning bij inschakelen. Maar dat is natuurlijk gekkenwerk. Dat doe je niet als normaal mens. Ja, toch? Niet dan?

 

De WinterAirco

Maar soms moet je een beetje abnormaal mens zijn om iets geniaals te verzinnen. Zoals de bedenkers van de winter airco. Ja, die bestaat! Alleen heet ie anders, namelijk: warmtewisselaar. Dat is toch geniaal: een airco bedenken, die warmte terugwint uit de kille en klamme winterlucht buiten. Of uit het koude water van een sloot. Van drie graden buiten naar 22 graden binnen.

Ach, zeggen de verkopers van die warmtewisselaarbedrijven, het is eigenlijk gewoon een airco, maar dan andersom.

Nou, verzin het maar.

Gelukkig hebben ze dat gedaan. En daarom kunnen we nu kiezen uit een hele reeks warmtewisselaars, die ook leuk passen bij het interieur. Die airco’s werken natuurlijk het best op je eigen opgewekte groene stroom en zo hoef je ook geen CO2 uit te stoten.

 

Als je schoon genoeg hebt van warmetruiendag, hoef je geen schuldgevoel te hebben.

 

VOOR HEN DIE NA ONS KOMEN? 30-11-2017

 

Energie besparen is de goedkoopste hobby die er is. Ga maar na: in plaats van er geld aan uit te geven, krijg je geld toe. Op den duur. Dat wil toch iedereen? Energie besparen is als beleggen in aandelen, maar dan zonder het risico. Wie kan daar nou bezwaar tegen hebben? Niemand, toch? Nou, dan!

 

Energie Ambassadeurs zijn zulke doorgewinterde energiebesparingshobbyisten.

Je ziet ze weleens rondlopen door Almere. Niet met een opvallend hesje aan, of met flyers, die je moet lezen. Nee, het zijn net gewone mensen. Maar al boodschappen doend, of al koffiedrinkend op een terrasje, kijken zij met argusogen om zich heen. Dáár is nog plek voor zonnepanelen, hier kan de airco wel uit, in dat pand hebben ze nog gewone gloeilampen. En dat huis heeft verouderd dubbel glas. Zij zien alles.

 

Waarom eigenlijk? Alleen voor de financiële besparing? Nee, energie besparen is een ideële hobby. Met je kinderen en kleinkinderen als goed doel. Want wij weten zo langzamerhand best, dat de mens een rommeltje maakt van onze mooie blauwe planeet. Het lijkt of de planeet zich stilhoudt en rustig z’n rondjes om de zon draait. Alsof de planeet geen boodschap heeft aan de veroorzaakte schade. Maar dat is schijn, want de natuur slaat hard terug.

Daarom wil de mens, althans een deel van de mensen, de aarde redden. Door energie te besparen, bijvoorbeeld. Maar dat redden is nog niet zo makkelijk. Want veel andere mensen lijken te denken dat het hun tijd zal duren. ‘Ja, maar’ betogen de redders, ‘het is voor onze kinderen en kleinkinderen! Je wilt toch, dat zij in 2050 ook nog kunnen genieten van de aarde?’

Kijk, zodra je leidende vragen stelt, weet je zeker dat je weerstand krijgt. Het zal wel, is dan de reactie. 2050 is veel te ver weg. We gaan eerst lekker met vakantie.

Ver weg? Dat valt tegen. De meeste Almeerders die nu 50 jaar of jonger zijn, krijgen met 2050 te maken. Met een beetje geluk heb je dan de hypotheek net afgelost. En gaan de mensen die nu 40 zijn bijna met pensioen. Hopelijk zijn de zomers aan het Almeerderstrand dan niet 40° C heet en staat de kruipruimte in de winter niet vol gesmolten gletsjerwater.

 

Zorgen voor hen, die na ons komen? Zorg maar voor jezelf.

 

HELPT DAT, DIE ZONNEPANELEN? 15-10-2017

 

Buurmeisje tegen broer op een zonnige dag in de tuin: “helpt dat nou, die panelen op het dak van de buurman?” “Welnee,” wist broer, “daar heb je niks aan.”

 

Goh, dat dat nog bestaat, vandaag de dag. Ik bedoel, dat er nog steeds mensen zijn, die denken dat zonnepanelen, elektrische auto’s en ledverlichting flauwekul zijn. En dat het wel weer over gaat. Moet ik nou nog een gloedvolle preek houden over zonnepanelen en bodemverwarming? Nee toch?

Ik bedoel, kijk hoe snel het aantal zonnepanelen op de Almeerse daken groeit. Al die mensen kopen die dingen toch niet omdat ze geld teveel hebben? En de gemeente en woningcorporaties? Die hebben voor- en nadelen heel precies uitgerekend. Het lijkt steeds meer alsof de zonnepanelen uit de daken groeien. Geweldig!

En als je het nog niet gelooft, kom dan gewoon even met je energieafrekening bij een Energie Ambassadeur. Gaan we gezellig een half uurtje cijferen en uitrekenen wat je straks niet meer hoeft te betalen.

 

Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want groene stroom en vieze grijze stroom zijn voor ons, kleine consumenten, even duur.

 

OVER HOUT, PELLETS EN EEN RAMP 30-10-17

 

Alweer een ramp? Nee hè? Houdt het dan nooit op? Wat nu weer? Houtpellets? ‘Wil ik dat wel weten, blogger,’ hoor ik een lezeres verzuchten.

 

Jawel mevrouw, het zit namelijk zo: door de enorme Europese vraag naar houtpellets, vooral voor industrieel gebruik, verdwijnen ongerepte oerbossen in de VS en Canada als sneeuw voor de zon. Ik heb het niet verzonnen, hoor. In haar online versie besteedde het tijdschrift Salon er een jaar geleden een heel artikel aan. Stel je voor dat energieke Gelderse ondernemers zouden besluiten de hele Veluwe, het Deelerwoud en andere bosrijke gebieden te kappen om aan de vraag naar houtpellets te voldoen. Omdat hout een duurzame brandstof zou zijn. Ondenkbaar!

 

 

Eigenlijk zouden we geen hout meer moeten verbranden. Dus weg met de paasvuren en het stoken van pellets in warmtecentrales.

 

En toch moet je af en toe een boom kappen. In Amsterdam kapt de gemeente ook oude of omgewaaide boom om. Net als in Almere. Amsterdammers vonden dat maar niets, vooral toen ze hoorden dat die oude iepen en populieren in de gemeentelijke boomovens worden opgestookt. Een groep bezorgde Amsterdammers vroeg de gemechaniseerde houthakkers (houtzagers, eigenlijk) of ze de bomen mochten hebben. Wonder boven wonder: dat mocht in sommige gevallen. En nu maakt een groepje inwoners mooie en duurzame spullen van het hout. Stoelen, banken en sculpturen voor Amsterdamse parken en perken en voor verkoop aan het publiek. Wat zou de gemeente Almere eigenlijk met al die honderden omgezaagde iepen en populieren doen? Wedden dat ze in de fik gaan?

 

Hoeveel koolstof slaat een boom eigenlijk op?

En hoeveel CO2-uitstoot geeft dat bij verbranding? Als je weer eens loopt te zeulen met openhaardhout of zakken houtpellets, is dit de vuistregel: 1 kg hout bevat 0,5 kg koolstof. Dat verandert bij verbranding in bijna 1,5 kilo CO2. Kijk, dat tikt aan.

 

Het wordt tijd voor een anti-houtpellet actiegroep, met druk op de regering en een protestbos op het Malieveld.

 

’T IS WEL TUTTIG, HOOR 15-11-2017

 

Ik vind het zoooo tuttig klinken. Hebt u dat nou ook? Heb je alles gehad over energie besparen en dan gaat het ineens over een douchekop! Terwijl het buiten giet van de regen. Waar hebben we het nou over?

 

Nou, zegt de watersparingsdeskundige (aqualoog, heet dat zo?), het regent wel veel en vaak erg hard in Nederland, maar Nederland droogt ook op. Dat komt onder andere door de agrarische sector. Die heeft ontzettend veel water nodig om de piepers, de knollen en de peulen te laten groeien. Daar komt bij, dat het niet goedkoop is om drinkwater te maken.

Dus, zegt de aquaman, als u handig bent, knijpt u de kraan een beetje dicht. Dat ziet u bij de jaarafrekening absoluut terug in minder Euros.

Nou goed, wat kan je dan een beetje leuk in je knip houden? Meer met de vaatwasser afwassen. Een handafwas kost negen liter per keer. Maal drie keer per dag komt op 27 liter. Eén keer de vaatwasser laten draaien met de inhoud van drie dagen koken en eten kost maar 17 liter.

 

En die douchekoppen dan? De deskundige gaat er eens goed voor zitten. Een gewone douchekop verbruikt makkelijk 10 liter water per minuut. Eén emmer, zeg maar. Een luxe douchekop, zo’n grote, weet je wel, jaagt er met gemak 20 liter doorheen: twee emmers per minuut! En de waterbesparende douchekop? Dat varieert van twee tot zeven liter per minuut. En dan krijg je toch een volle straal.

 

Goh, het wordt toch wel interessant. En waar woont die waterdeskundige, eigenlijk?

De meest deskundige deskundige heet Vitens . Maar er zijn er nog veel meer. Bijvoorbeeld: Water.nl en: Zo bespaar je geld

 

LEKKER CASHEN 30-9-2017

 

Pssst.. mevrouwtje, meneertje, luister ‘s. Trek in iets lekkers? Lekker dealtje? Helemaal legaal. Ssst… beetje zaggies praten. Kom maar effe hier in de steeg. Zal ik je wat laten zien. Vin je vast leuk.

 

Nou, we hoeven er niet geheimzinnig over te doen. Want het lekkere dealtje is inderdaad een lekker dealtje. Je kan groene stroom natuurlijk moeiteloos bij je energiebedrijf bestellen. Je kan ook paneeltjes op je dak leggen en je ongebruikte kilowattuurtjes lekker verpatsen aan het energiebedrijf. Maar dat blijft toch een beetje kruimelwerk. Zeg nou zelf.

 

Veel boeren hebben het slim bekeken. Ze zijn zonneboer of windboer geworden. Met een schuurdak vol zonnepanelen en een hoge windturbine op de akker. Niks melken, niks mesten, niks eieren rapen. Lekker in je luie stoel zitten en de wind en de zon het werk laten doen. Kassa!

De energiemaatschappijen hebben het kunstje nu ook door. Snel, voordat iemand hen voor is, sluiten ze deals met boeren: wij huren het dak van uw megastal en leggen er zonnepanelen op. U verdient per jaar € 5.000.

 

Zo, dan! Dat kunnen wij als stedeling toch ook? Zonneboer of windboer worden en lekker in Almere Centrum wonen. Het kan! Zelfs als je in een flatje woont.

En je hoeft er niet eens de deur voor uit. Je meldt je online aan als lid van een van de energiecoöperaties die er al zijn. In Almere bijvoorbeeld Almeerse Wind of De Groene Reus. En als je het helemaal naar eigen wens wilt inrichten en aankleden, start je gewoon zelf een energiecoöperatie. Want dat kan!

 

Nooit meer een energierekening betalen. Alleen maar cashen! Lekker dealtje toch?

 

VERPLICHT ONTKOPPELEN 15-9-2017

 

Hebt u ook zo’n hekel aan verplicht? Verplichte verjaardag, verplichte snipperdag, verplicht winkelen met je vrouw, verplicht vissen met je man. Vreselijk! En dan hebben we het nog niet eens over verplicht belasting betalen en rioolrechten en zo. Hou op!

 

En toch komt er weer een nieuwe verplichting aan. Ik had het al voorspeld in de Eindejaarsblog. Nu, veel eerder dan 2050, komen gemeenten één voor één in beweging en eisen dat woningbezitters de regenpijp loskoppelen.

Hè? Waarom dat nou weer? Nou, dat heeft te maken met klimaatverandering, zegt een boeiend artikel in Eigen Huis van juni 2017. Het stortregent namelijk steeds vaker. In de afgelopen 100 jaar gaat het om een toename van 27 procent meer regenwater. En dat kan de riolering hier en daar niet aan. Putten lopen over en straten en kelders lopen onder. Voeg daarbij dat de verstening van het land steeds meer tuinen verandert in tegelparadijzen. Steeds meer groene harten worden woonwijk of bedrijventerrein. Het overtollige regenwater kan al met al niet makkelijk (of helemaal niet) wegzakken in de grond.

Daarom moeten bewoners in 30 gemeenten nu al regenwater verplicht infiltreren op ‘eigen terrein’ -de tuin, dus.

 

Bereid u voor, beste lezers, als die ontwikkeling u niet aanstaat. Met actiegroepen of bezwaarschriften.

 

Of nog beter, door betegelde tuinen en masse op te breken en te veranderen in een bloemenweelde.

 

VERWARM JE HUIS MET JE DAK 30-8-2017

 

Dames en heren lezers, wij leven in een spannende tijd. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Tuimelen we straks als mensheid over de denkbeeldige rand van een te warme aarde? Of worden we net op tijd wakker en nemen op het nippertje alle nodige maatregelen, die de aarde leefbaar houden voor alle groeiende en bloeiende, kruipende, zwemmende, vliegende, lopende en rondrijdende wezens?

 

Het tempo van de opwarming stijgt. De temperatuur van de atmosfeer en de zee stijgen ook. En dan is daar aan de andere kant van het spectrum ineens een nieuw zonnepaneel. Zeg maar gerust: een revolutionair zonnepaneel. Want het is er niet zomaar een paneel, maar een met een dubbele functie! Je kunt er gelijktijdig stroom mee opwekken en je huis mee verwarmen. Dat laatste dag en nacht, zomer en winter. Wát een technisch hoogstandje!

 

De nieuwe panelen liggen nog niet in de winkel, maar dat duurt niet lang meer. Deze prachtige vernieuwing heeft helaas ook een nadeel. Want nou zijn m’n zonnepanelen uit 2010 ineens stokouderwets.

 

Of ik wil of niet, ik moet aan de Optisolar. Misschien kan ik dan ook de stadsverwarming afkoppelen.

 

BEDRIJFSLEVEN MOET VERPLICHT AAN DE ENERGIEBESPARING 15-8-17

 

Da’s nou ook wat! Het bedrijfsleven moet verplicht energie gaan besparen. Nieuwsuur besteedde er flink wat aandacht aan. Weer een ‘moetje’ in dit land. Het lijkt zo langzamerhand wel of alles aan elkaar hangt van geboden en verboden. Kunnen we niet gewoon zelf beslissen wat goed is voor de samenleving?

 

Kennelijk niet, want het bedrijfsleven verspilt heel wat energie. En dat terwijl bedrijven experts zijn in het berekenen van hun resultaten. Met een paar eurootjes teveel aan kosten vliegen er meteen een paar medewerkers uit. Zaken zijn zaken.

Maar voor elk wissewasje een printje maken is de normaalste zaak van de wereld. Als bedrijven dat niet meer zouden doen en standaard dubbelzijdig printen, zorgt dat voor een papierbesparing van bijna 50 procent en een enorme besparing op het elektriciteitsverbruik. Om maar iets eenvoudigs te noemen. Zaken zijn zaken.

 

Achter in de supermarkt dringt geen zonnestraaltje door. Dat geldt ook voor de modewinkels, de kantoren en de distributiecentra. Dus branden de lichten volop, ook als buiten de zon van harte schijnt. Winkeldeuren staan wagenwijd open. In de zomer komt de koude lucht van de airco je al op de drempel tegemoet. In de winter blaast het ‘warmtegordijn’ kostbare warmte de open lucht in.

Je gelooft het bijna niet: er zijn veel bedrijven, die met allerlei spannende, meestal financiële, argumenten uitleggen waarom zij ‘helaas’ geen energie kunnen besparen.

 

Dat kan zo niet doorgaan. En nu grijpt de wetgever dus in. Dicht die deuren, weg met de overdaad aan halogeenlampen. Wek je eigen energie op, win warmte terug.

 

Goed gedaan, wetgever, zo ken ik je weer. Zet ‘m op!

 

TIJD VOOR SCHULDSANERING 30-7-2017

 

Het moet er toch een keer van komen. We kunnen nu eenmaal niet ongestraft krediet blijven opnemen. Vroeg of laat zegt de bank: “ho meneer, mevrouw, hoe gaan we al die leningen aflossen?”

 

“Weet ik niet,” zeggen we dan. “Want u, bankmeneer, gaf ons onbeperkt de ene lening na de andere lening. Zonder aflossingsschema en zonder maandbedrag en zelfs zonder contract.”

“Kom nu, meneer, mevrouw,” zegt de bankmeneer dan weer, “lenen is geen geven. Het wordt tijd om een en ander terug te betalen.”

 

Wow, dát zijn pas gebakken peren! Je moet er niet aan denken. Daar gaat je zonvakantie, je nieuwe hybride auto, je winkelgenot in de P.C. Hooft, je huis en alles wat je er aan woongenot in hebt gestopt. Gelukkig zal het nooit zover komen, want banken letten heel goed op met het verstrekken van leningen. En hun kleine lettertjes zijn vele pagina’s dik.

En toch lenen we ons allemaal suf. Iedereen, één voor één. Kijk maar naar je voeten. Waar staan die op? Op de stoep. En waar is de stoep op aangelegd? Op de drooggelegde Zuiderzee. En waar lag de Zuiderzee op? Op de planeet aarde.

Bingo!

Wij lenen met z’n allen dagelijks van de aarde. We lenen alles wat los en vast zit. Vis uit de zee, bomen uit het bos, water uit de rivieren, delfstoffen uit de bodem, voedsel van het land en zuurstof uit de lucht.

Knappe koppen houden precies bij wat wij als mensheid (ruim zeven miljard piepeltjes) verbruiken aan grondstoffen en al het andere dat we nodig hebben. Ze berekenen ook wat de aarde moet doen om zich te herstellen van al het menselijk geknaag en gewroet.

 

Idealiter zouden wij als verstandige, rationele en goedbedoelende mensen niet meer moeten gebruiken (lenen) dan de aarde produceert. Maar helaas. De rationele, goedbedoelende mens blijkt een beetje gulzig. Hij onttrekt meer aan de planeet, dan moeder Aarde in hetzelfde tempo kan aanvullen en herstellen. Een jaar of zes geleden had de mensheid in november de totale jaarproductie van de Aarde opgeslobberd. In 2016 viel Earth Overshoot Day al op 8 augustus en in 2017 is het 2 augustus. Gaat lekker zo!

 

Lenen, lenen zonder betalen, betalen. Het wordt tijd voor een stevige schuldsanering. Hoe? Nou, kijk maar eens op http://www.overshootday.org/.

 

VULLESBOER 15-7-17

 

Ach, waar is de tijd gebleven? Toen de vullesboer (vuilnisman) nog twee keer in de week het huisvuil kwam ophalen. Zijn collega, de schillenboer, deed ook zijn rondje door de buurt.

 

De vuilnisman kondigde zijn komst aan met een ratel. Weet je nog wel, oudje? De avond tevoren zeulden sterke echtgenoten (of stoere zoons) de propvolle en loodzware vuilnisemmer van driehoog naar beneden. Hoe was het toch mogelijk dat de vuilnisemmer na een paar dagen alweer propvol zat en zo loeizwaar was?

 

Wat gebeurde er eigenlijk met al dat huisvuil? Naar de vuilverbranding of naar de vuilstort, wist iedereen. Weg met die viezigheid.

Tja, waarom was die emmer altijd zo vol? Gewoon, omdat je er van alles ingooide. Van koffieprut en aardappelschillen tot afgewerkte olie. Ook al verdween dat laatste vaak genoeg in het putje op straat.

 

Het wekelijkse vuilnisfeest bestond uit nog een attractie. Namelijk het bewonderen van een uitgebreid assortiment afval dat je buren aan de stoep zette. Te groot voor de vullesbak. Hout, meubilair, matrassen, een gasstel. Noem maar op. De vullesman nam alles mee. Hij en zijn maat sorteerden zelfs wat zij nog bruikbaar vonden. Dat verdween in de stuurcabine (voor eigen gebruik) of in een speciale bak erachter.

 

Dat stukje volkscultuur is niet verdwenen. Ook in het Almere van vandaag zien wij nog regelmatig stukken afgedankte huiselijkheid op de stoep, in de perken of bij de afvalcontainers.

 

De moderne vuilnisman is al lang geen vuilnisman meer, maar een drukbezette medewerker die grondstoffen herwint. De mensen van Suez (het voormalige SITA) in Almere Buiten weten dat als geen ander. Vuilnis is geen troep, maar kapitaal. Het bestaat uit peperdure materialen die steeds zeldzamer worden. Dankzij moderne verwerkingstechnieken is er op dat gebied steeds meer mogelijk, vertelt Suez. We kunnen steeds beter scheiden en steeds meer materialen herwinnen. Dat zorgt voor een flinke besparing op de energiekosten. En minder CO2 uitstoot. Heel belangrijk!

 

De medewerkers van Suez voelen zich uitgedaagd om creatieve toepassingen te vinden voor ‘vulles’. Koffieprut? Dat kun je bij het GFT doen. Maar je kan het ook als mest in de tuin gebruiken. Bij Suez maken ze daarnaast pellets van koffieprut. Voor je pellet kachel. Binnenkort leverbaar bij een winkel in de buurt.

 

Suez ontwikkelde ook een biologisch afbreekbaar koffiebekertje van plastic en papier. Je kunt het tot zeven keer afwassen en weer gebruiken. Zie je de commerciële mogelijkheden? Wat let je, duik eens in je eigen vulles en ga leuk experimenteren. Suez zit altijd op goede ideeën te wachten.

 

Gelukkig bestaat die oude ijzeren vullesbak niet meer. We hebben nu twee of drie afvalbakken in diverse kleuren voor de deur staan en scheiden het afval steeds beter. Want alleen dan kunnen we er steeds meer uit terugwinnen, zegt Suez. Aluminiumfolie bijvoorbeeld. Aluminium is erg duur. Want de winning en de productie vergen enorme hoeveelheden energie. Zonde om dat na één keer te verbranden bij het restafval. Doe aluminiumfolie dus gerust bij het plasticafval.

 

En zo neemt de hoeveelheid restafval steeds verder af. De gemeente wil dat er over drie jaar nog maar 50 kilo restafval per jaar per inwoner is. Grofweg een kilootje per week. Nou, dat is nu al heel erg haalbaar. Daar hoef je niet drie jaar voor te wachten, gemeente.

 

Steek je vinger maar op: wie heeft er per week minder dan een kilo restafval? Zie je: bijna iedereen.

 

VAN BRUINE MEST NAAR GROEN GAS 30-6-17

 

Er is iets nieuws uitgevonden, lieve lezers! Het is onderdeel van het proces van groen gras naar groen gas. Dat is handig en nodig, want onze nationale voorraad aardgas slinkt in rap tempo. En de Groningse bodem slinkt mee. Wat een problemen, hè, daar in Groningen. Je zal er maar wonen. Dus daar is nu iets op gevonden. Aardgas is een fossiele brandstof, ook al zie je dat er niet aan af. En daarom moet aardgas zoveel mogelijk blijven zitten, waar het zit. Namelijk onder de grond. Daar is heel Groningen het van harte mee eens.

 

Maar wat dan? Moeten we aardgas importeren uit Rusland?

Stel je toch eens voor, dat de KGB ons dan tijdens het koken van piepers en het bereiden van Hollandse gehaktballen afluistert. Dat nooit! En zo hebben slimme uitvinders het groene gas uitgevonden. Eigenlijk is het helemaal niet zo uitvinderachtig, want de bron van het groene gas gebruiken boeren en dorpelingen al eeuwenlang. Hier en daar zie je in een sloot bij een oude boerderij soms nog een metalen koepel in het kroos. Daar vangt de agrarische familie moerasgas in op. Want op dat gas kun je prima koken.

 

Tip voor de moderne Almeerder met een tuinvijver: als je die vijver niet al te rigoureus schoonmaakt, maar de afgevallen herfstblaadjes er lekker in laat liggen, ontstaat er ook moerasgas. Bouw zo je eigen moerasgasstel.

Moerasgas is groen gas. Je kunt groen gas ook op andere manieren maken. Bijvoorbeeld door keukenafval of bladafval uit de tuin te vergisten, te behandelen en op te waarderen tot de kwaliteit van aardgas. Dat gas kun je vervolgens aan het gasnetwerk leveren. Salderen, maar dan met gas, zeg maar.

 

Maar goed, dan moet je natuurlijk wel met een heleboel ‘gasboeren’ zijn, voordat je ons schaarse aardgas kunt vervangen. En daar wordt aan gewerkt! Als het aan de overheid ligt bestaat in 2030 ruim zeven procent van al het gas uit groen gas.

 

Over boeren gesproken: hun vee produceert enorme hoeveelheden mest. Dat ruik je regelmatig als het over de weilanden wordt uitgereden. “Dat is gezond,” zei mijn moeder vroeger altijd, “we zijn op het platteland.” M’n stadse neus vond het maar niks.

 

Boer Pieter Heeg in Friesland bedacht nog een manier om de mest van zijn vee beter te gebruiken. De NOS schreef in 2016 dat zijn boerderij niet op normale stroom, maar op mest-stroom draait. Het is de eerste boerderij in Nederland met een zogenoemde monovergister, waarin mest wordt omgezet in elektriciteit.

De 156 koeien produceren daarvoor meer dan genoeg mest. "De installatie levert op jaarbasis 180.000 kWh. Dat is meer dan ons bedrijf gebruikt", zegt Pieter Heeg. "Wat overblijft aan stroom, zetten wij door naar het publieke stroomnet."

Uit wat er overblijft van de vergiste mest filtert Pieter fosfaat en stikstof. En daar maakt hij kunstmest van, die naar andere boerenbedrijven gaat.

 

Slim, hè?

 

HET ZIT TOCH ANDERS 15-6-17

 

Nou, als ik eerlijk ben, moet ik toegeven: het zit toch anders. Hoe zal ik het zeggen? Net alsof het ietsje soepeler gaat. Een beetje sneller ook en met minder gebonk. En je zit toch veel rustiger.

In de trein, bedoel ik.

 

Een paar weken geleden vond ik, dat het er toch maar eens van moest komen. Een ritje met de trein. Dat gebeurt natuurlijk wel vaker, maar dit keer was het toch bijzonder. Want de treinen rijden allemaal op windenergie. Een wereldprimeur! Al vanaf 1 januari 2017 -een jaar eerder dan gepland.

 

En dat is het ‘m juist, als je nu door het groene landschaft zoeft, zit je toch anders in de trein. Gewoon, omdat je beseft dat er voor je retourtje geen CO2 uit een verre elektriciteitscentrale komt.

Wist je dat de NS tussen de 1,4 en 1,6 miljoen ritten per jaar maakt? En dat al die ritten samen 1,4 terrawattuur aan energie opslurpen? Wow, ongelooflijk. En dan te bedenken dat ik niet eens weet wat een terrawattuur is. Wat ik wel heb gelezen is dat alle Amsterdammers bij elkaar die hoeveelheid energie in huis gebruiken. Wat zal Eneco blij zijn met het contract met de NS.

 

En wat schiet de NS ermee op? Nou, zei de NS-projectleider vorig jaar: we verwachten tien procent meer reizigers te vervoeren. Want dat is de uitkomst van een enquête onder het reizende publiek, vervolgde hij. Als de NS niet op groene stroom zou draaien, zou tien procent van de reizigers op den duur naar een andere vorm van duurzaam vervoer uitkijken. En het bewijs is geleverd: ik heb een extra ritje met de trein gemaakt.

 

Je zit toch een beetje anders. Net alsof de trein soepeler rijdt.

 

DE GROOTSTE ZONNEPANELENINSTALLATIE 15-5-17

 

Bent u ook zo gek op platte daken? Wat je daar allemaal mee kunt doen! Vroeger, als kind in Amsterdam, met m’n vriendjes spelend op hun ’platje’ beleefden we daar allerlei avonturen. Het platje was een wereld op zich. Het grind knerste onder je schoenen. De wereld van het platje veranderde zomaar in een oerwoud en dan weer in een ruimteschip.

 

Vanuit de trein van of naar Amsterdam keek ik verlekkerd naar het enorme platte dak van het Topsportcentrum en omliggende gebouwen. Dat is geen platje meer. Wat zou je daar voor avonturen kunnen creëren met je vriendjes? Zou je er in de winter een kunstijsbaan van kunnen maken (hebben we toch nog een ijsbaan)? Een startbaan voor kleine vliegtuigjes? De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Maar spelen op het grootste platje van het land kan niet meer. Het dak van het Topsportcentrum heeft namelijk de grootste zonnepaneleninstallatie van Almere gekregen. Ne-gen-hon-derd stuks! En die zijn goed voor een productie van 240.000 kWh. Ook het dak van het sportcomplex Olympiakwartier ligt vol zonnepanelen. Dat is nog eens wat. En ik maar parmantig doen met m’n veertien paneeltjes.

Hoeveel platte daken liggen er nog te liggen in Almere? Wachtend op duizenden zonnepanelen? Nog heel veel, is het antwoord. Maar daar komt stap voor stap verandering in. Bijna alle gemeentegebouwen kregen vorig jaar zonnepanelen. En nog maar pas geleden zijn de 280 zonnepanelen op het Stadhuis officieel in gebruik genomen. Die produceren, als het meezit met de bewolking een mooie 75.000 kWh aan zeer groene stroom. Meer gemeentelijk onroerend goed volgt.

 

Kom op, wie doet er mee? Je kan tegenwoordig zelfs al ‘gratis’ zonnepanelen op je dak krijgen. Meer weten? Vraag advies.

 

DAKMOLEN 30-4-2017

 

Een gehaktmolen? Bedoelt u dat? Op je dak? ’t Is verwarrend. Want van ‘dakmolen’ heeft niemand ooit gehoord. Het woord bestaat niet eens.

 

Hoe dan ook, het is best een leuk idee; een molen op je dak, die elektriciteit opwekt. Net als zonnepanelen, maar dan met wind.

Weest niet bevreesd, we hebben het niet over de enorme windturbines, zoals je die in heel Flevoland ziet staan. Dus de Welstandscommissie hoeft er hopelijk niet aan te pas te komen. Nee, het gaat om een heel slimme windmolen, die je niet eens als molen herkent. Hij ligt horizontaal op de nok van het dak, ingekapseld in een constructie, die er uitziet als een nok op je nok.

De laatste jaren hebben de Britse uitvinders van de RidgeBlade, want zo heet ie, al vele testmodellen gefabriceerd. Elke keer was er wel iets om nog verder te verbeteren. De eerste modellen veroorzaakten vibraties en lawaai. Ze konden ook niet goed met alle winden meewaaien. Nu wel. En daarom ligt ie bijna in de winkel. Op Vlieland staat al enkele jaren een proefmodel op het dak van een vrijstaand huis.

 

En weet je wat ook zo mooi is? De RidgeBlade is helemaal veilig voor vogeltjes.

 

Wie weet, over een poosje zien we misschien heel veel RidgeBlades op Almeerse daken. Daar wekken ze dan dag en nacht stroom op. Het hoeft maar een beetje te waaien en ze doen het al. De opbrengst van het kleinste model is lang niet gek: meer dan 2.000 kWh op jaarbasis. In combinatie met een setje zonnepanelen, ben je dan al heel snel zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit.

 

Kunnen we eindelijk zonder de aarde op te warmen elektrisch barbecueën! En zonder schuldgevoel het gourmetapparaat weer eens uit de mottenballen halen.

 

UW DAKPRIJS GAAT OMHOOG 15-4-17

 

Het begint echt op te vallen. Op steeds meer daken in Almere zie je fantastische arrangementen met zonnepanelen in allerlei configuraties. Maar wel allemaal zwart. Eindelijk komt er schot in. Fabrikanten en leveranciers van zonnepanelen zien hun bedrijfscijfers schitteren en glimmen. En maken vast mooie vakantieplannen met tropische eilanden als bestemming, waar je kunt genieten van damesschoon, kokosnoten en grote jachten.

 

Elon Musk, de man van Tesla, zorgt ervoor dat er binnenkort dakpannen in de winkel liggen, die niet alleen de regen afvoeren, maar ook stroom opwekken. Niet van echt te onderscheiden.

Steeds meer Almeerders ontdekken dus de voordelen van zelf energie opwekken. Namelijk dat het geld oplevert. Handje contantje. En dat in een tijd dat spaargeld lijdt aan bloedarmoede. Of beter gezegd: rentearmoede. Aan een dikke spaarrekening heb je niet veel meer, vandaag de dag. Je kunt je centjes beter investeren in zonnepanelen, groene warmtetechnologie en isolatiemaatregelen. Zelfs gratis zonnepanelen behoren tot de mogelijkheden. Lees wel even de kleine lettertjes, want alleen de zon gaat voor niets op en onder.

Maar dat is nog niet alles. Er ontstaat binnenkort een nieuwe trend. Het particuliere of bedrijfsdak wordt geld waard. Het duurt niet lang meer voordat colporteurs (bestaat dat woord nog?) de straten te voet en met drones afschuimen naar daken met een gunstige ligging voor zonnepanelen. Bij een leeg dak zullen zij aanbellen en de bewoners een aantrekkelijk aanbod doen. “Mogen wij uw dak leasen,” zullen zij handenwrijvend vragen.  “Wij hebben een fantastisch aanbod, dat u niet kunt weigeren. Mogen wij even binnen komen?” Met de voet alvast tussen de deur. Uw dak willen zij leasen, want er moeten zonnepanelen op. Zoveel mogelijk. U krijgt er natuurlijk veel geld voor. En ook nog kortingsbonnen voor vakantiehuisjes, theaterbezoek of een pannenkoekenboot naar keuze. U zegt het maar.

Nou, zegt u het maar. Wordt het uw dak verhuren of zelf zonnepanelen aanschaffen? Drie keer per jaar met alle kinderen en kleinkinderen naar een pannenkoekenboot is wel erg verleidelijk. Zeg nou zelf.

 

DAT IK DIT NOG MAG MEEMAKEN 30-3-2017

 

Echt waar! Want zeg nou zelf; niet iedereen maakt een eeuwwisseling mee. En het was me het 20e eeuwtje wel, zeg. Twee wereldoorlogen! Niet dat die nou zo leuk waren, maar het waren toch twee grote evenementen, zal ik maar zeggen. Daarna nog een koude oorlog, dreigen met kernbommen en intussen dansen op rock and roll. Dan de ontzuiling van de nederlandse samenleving, de seksuele revolutie, de emancipatie van bijna iedereen, protestsongs en de komst van de auto en vakanties als vaste ingrediënten van het gezinsleven.

 

En dan nu de 21e eeuw. Goed, op dit moment is die nog niet heel erg leuk, met z’n terrorismedreiging en zo. Maar we beleven wel een enorme revolutie. Vijf jaar geleden had niemand er nog van gehoord. En wie er wel iets van wist, deed een beetje smalend. Circulaire economie? Laat me niet lachen! Socialistische onzin, groene waan, alternatief geneuzel, geitenwollen sokken.

Maar intussen is die circulaire economie toch heel serieus aan het worden. Bewindslieden in Den Haag organiseren er zelfs symposia over. Captains of industry doen hun best om zo circulair mogelijk over te komen. Want in 2050 moet Nederland een circulaire economie hebben. Let maar op: binnenkort liggen de eerste circulaire producten bij de supermarkt. Circulair geproduceerde hagelslag misschien wel.

 

Hoewel, hagelslag? Dat misschien niet. Want circulaire producten bestaan uit onderdelen, die al vele malen gebruikt zijn. Dat is met hagelslag en bloemkool een beetje lastig. Maar met auto’s, epileerapparaten, soepkommen, asfaltwegen, mobiele telefoons, wolkenkrabbers en trouwjurken lukt het prima. Want die kun je eindeloos gebruiken. Als je ze maar in hun oorspronkelijke onderdelen ontleedt.

 

De twee mannen die dat idee hebben bedacht en het al jaren propageren, Michael Baumgart en William McDonough, zeggen dat opnieuw gebruiken veel verder gaat dan recyclen. Zij spreken van upcyclen. Dat wil zeggen: in plaats van gemengd oud plastic om te werken tot bijvoorbeeld zwarte plastic tuinpalen, maak je er iets van met meer waarde. De zwarte tuinpalen kunnen na gebruik niet hergebruikt worden. Ze verdwijnen in de verbrandingsoven. Zonde! Scheidt het plastic in de diverse soorten, zeggen zij, en maak er dan steeds weer nieuwe producten van.

Binnen dertig jaar zijn goud, tin, molybdeen en antimoon bijna op. Da’s niet fijn. Want op is op. Tenzij je die delfstoffen steeds weer opnieuw gebruikt.

 

Dat is dus de circulaire economie: maak van alles producten met minimaal dezelfde waarde. Steeds maar weer. Ook van wat we in de 20e eeuw afval noemden. Duurzame energie hoort helemaal in de circulaire economie: van zonlicht, wind en waterkracht steeds weer nieuwe energie maken. Afval is voedsel, zeggen Baumgart en McDonough. En daarmee vatten zij de circulaire economie helemaal samen.

 

Ben zo benieuwd hoe dat in de 22e eeuw zal gaan.

 

HET STEENPARADIJS 15-3-2017

 

“Lever uw tuintegel in en ontvang gratis twee plantjes om in het opengevallen gat te planten,” riep de advertentie van het tuincentrum. Hoeveel tegels pasten er in de auto? Tien, denk ik? Gelukkig was ik nog niet begonnen met tegellichten. Eén tegel per klant, meldde de advertentie in heel kleine lettertjes.

 

Da’s wel weer heel zuinig! Wat is nou één tegel!

Maar, bedacht ik later, het gaat natuurlijk om het signaal. Om de bewustwording van de tegeltuinbezitter. Want tegeltuinen zijn echt een groeiend probleem. We produceren enorme hoeveelheden rustieke tuintegels en leggen onze tuintjes er vol mee. Omdat bomen en struiken ‘rommel’ geven. En dat moeten we niet hebben. Weg ermee. Lekker praktisch. En je krijgt veel ruimte om te loungen.

Onze praktische steenparadijsjes met plastic Boeddhabeelden, snel verkleurende buitenfoto’s en verlichte waterpartijtjes horen niet in een Green City, een duurzame stad. Want het leven begraven onder steentuinen is slecht voor de biodiversiteit. Dus slecht voor ons. Elk beetje CO2 dat onze plantjes kunnen opnemen is mooi meegenomen.

De vlinders, de vogels, de mieren en de bijtjes zijn collectief de klos van onze liefde voor steen. Want de hoeveelheid groene natuur die wij uit onze voor- en achtertuintjes opgraven en afvoeren is schrikbarend groot. Het is de omgekeerde wereld: de hovenier als stratenmaker.

 

Groene tuinen worden een zeldzaamheid: het zijn smalle eilandjes in een zee van steen. Ik zou zeggen: laat die wilde planten maar groeien en bloeien, laat de klimop maar lekker klimmen. Zelfs tegen de gevel. Want klimop isoleert. Het kan in de kille winterkamer wel een hele graad schelen.

 

En dat is gezond voor de monetaire diversiteit in de portemonnee.

 

DE REVOLUTIE 1-3-2017

 

Zie je nou: dat heb je als er geen antirevolutionaire partij meer is. Dan breekt meteen de revolutie los. En de revolutie is nu uitgebroken. Ik heb voor de zekerheid nog eens navraag gedaan bij een bevoegde onafhankelijke bron. En ja hoor, er is geen ontkomen aan. Dus, of we nu willen of niet, we moeten meedoen. In verzet komen heeft geen zin, want de EU en de regering zitten in het revolutionaire complot. En de gemeente Almere ook.

Meedoen met de grondstoffenrevolutie, want daar gaat het om!

Mijn onafhankelijke bron is SUEZ, dat in onze mooie gemeente onder andere het papier, metaal en plastic ophaalt voor hergebruik. Zo’n 3.500 ton per maand. Al die troep wordt duurzaam verwerkt. Troep? Helemaal geen troep. De weggegooide spullen van vandaag zijn de nieuwe grondstoffen van morgenochtend.

Dat is dus de revolutie. We moeten troep als waardevol leren zien. Want de ‘maagdelijke’ grondstoffen, die wij gewoontegetrouw winnen door bergen op te blazen, gaten in de aarde te boren of grote kuilen te graven, raken op. Olie bijvoorbeeld. Of ze veroorzaken vervuiling en klimaatverandering.

Nou lijkt 3.500 ton ‘afval’ per maand heel veel, maar het is nog lang niet alles. Veel te veel kostbaar ‘afval’ verdwijnt namelijk in de oven. En de gemeente ziet met verdriet dat er steeds grotere hoeveelheden afval door de stad zwerven. Je vindt het overal. Naast de ondergrondse containers en in de grachten en de Almeerse bossen.

Dat moet anders. Vandaar deze revolutie.

 

Wie het afval niet scheidt, wordt op een klamme nacht van zijn of haar warme bed gelicht en verdwijnt in een strafkamp, waarvan de autoriteiten het bestaan zullen ontkennen. Zonder aanziens des persoons.

“Maar Suez,” riep ik bangig, “zover mag het toch niet komen!? Ook Almeerders hebben rechten. Geef ons nog een kans. Kunt u niet over uw hart strijken?”

Dat kon gelukkig. De medewerker van Suez gaf zelfs tips om nóg meer grondstoffen aan te leveren om zo de nachtelijke bedlichting van burgers te voorkomen. Daarom, lieve medeburgers, wees verstandig en stop ook deze materialen niet langer in het restafval, maar in de blauwe bak voor het plastic:

 • Aluminium (ook folie en de schaaltjes en bakjes na het barbecueën),
 • Plastic bekertjes en bestek (na het feestje),
 • Blisters van geneesmiddelen,
 • Zilverpapier,
 • Cellofaan (van snoepjes)

 

En in de blauwe papierbak:

 • Papieren koffiebekers en papieren bordjes

 

Aha, er is een lezeres die zich afvraagt wat de grondstoffenrevolutie te maken heeft met energiebesparing. Heel veel! Want de productie van nieuw plastic uit oud plastic, nieuwe metalen uit oude metalen en nieuw papier uit oud papier, kost veel minder energie. Vraag het maar eens aan de eerste de beste autofabrikant. Die vertelt gegarandeerd dat nieuwe auto’s al voor 80 procent of meer uit opnieuw gebruikte sloopauto’s bestaan.

 

Weet je wat zo leuk is? Over een poosje kunnen belangstellenden misschien een rondleiding krijgen bij Suez. Om de hoek bij Suez ligt Yakult. Je weet wel, van die andere rondleiding. Ik zie het helemaal voor me: eerst naar Yakult en dan, na het proeven, met de lege flesjes naar Suez. Het is maar een klein eindje lopen.

 

Gaan we doen! Wordt de revolutie nóg leuker.

STAATSBOSBEHEER, GEM. ALMERE OP RAMKOERS! 16-2-2017

 

Oh, heerlijk! Eindelijk heb ik een schreeuwende en tendentieuze kop voor een opruiend artikel. En nog wel met Staatsbosbeheer en de gemeente Almere in de hoofdrol. Stel je voor: een ramkoers, schandalen en intriges; dat wordt smullen, lezers en lezeressen.

 

Ach, laat ik het maar niet erger maken dan het is. Al dat gedoe met rectificaties en correcties. Ik heb er eigenlijk geen zin in. Maar, eerlijk is eerlijk, Staatsbosbeheer doet iets vriendelijks dat niet meer door de beugel kan. En nog wel binnen de grenzen van Almere.

Hoe zit het ook weer: met z’n allen moeten wij in Almere over vier jaartjes energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat iedereen schone energie gebruikt. Zonder uitstoot van ook maar één grammetje CO2. Dat moet toch muziek zijn in de oren van Staatsbosbeheer. Want Staatsbosbeheer beheert onze bossen, die zoveel CO2 opslurpen.

Eind oktober van het vorige jaar schreef de NOS: “Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met de bos- en houtsector een plan ontwikkeld voor de ontwikkeling van 100.000 hectare nieuw bos in Nederland. De sector heeft het plan gemaakt om de broeikasgassen in Nederland terug te dringen. Met de aanplant van nieuw bos levert de sector een bijdrage aan de klimaat- en energiedoelstellingen van Nederland.”

 

Da’s mooi. Maar wat was nu het geval? In de koude wintermaanden hebben kloeke werkers van Staatsbosbeheer met hun lawaaiige kettingzagen landelijk talloze bomen omgezaagd. Ja, dat is zielig en jammer. Voor de desbetreffende bomen, voor de vogeltjes die er woonden en voor de wandelaars die van dat alles genoten. Maar bossen hebben onderhoud nodig. Te oude en zieke bomen motten weg. De zagen van de zagers zaagden de bomen dus in handzame brokken van twee meter lang. Toen dat klusje geklaard was, regelden de regelaars van Staatsbosbeheer een stukje in Almere Vandaag. “Hout inslaan tijdens Kachelhoutdag,” kopte het. Het woord kachelhoutdag bestaat niet eens. Dus dat is wel creatief. De moraal van het verhaal was dat belangstellenden gratis kachelhout konden inslaan: “de boswachter raadt aan handschoenen en een goedgekeurde aanhangwagen mee te nemen.”

Honderden tonnen vers kachelhout verhuisden aldus naar rijtjeshuizen en vrijstaande villa’s in het hele land. Na een lang hak- en droogproces gaat al dat hout in de open haard. Als je een kilo hout verbrandt produceer je zo’n anderhalf kilo CO2.

 

Honderden tonnen hout… reken maar uit.

Daar zijn de mensen van Duurzaam Almere niet blij mee.

 

MINDER WIND? 10-1-2017

 

Er is de laatste jaren iets geks aan de hand. Het lijkt op een vervelende trend voor zeilers en een gunstige voor fietsers. Het gaat om de wind. De wind lijkt steeds minder te waaien. Heeft dat ook te maken met klimaatverandering?

 

Enkele jaren geleden kocht ik een stukje, een aandeel, in een windmolen in Noord Groningen. Per ‘winddeel’, want zo heette dat, zou mij dat zo’n 500 kWh aan windstroom per jaar opleveren. Met de app op m’n mobiel volgde ik van dag tot dag hoeveel stroom ‘mijn’ molen produceerde. Zodra de blaadjes aan de Almeerse bomen ritselden, controleerde ik de windsituatie in Groningen. Als ik midden in de nacht wakker werd van een flinke storm, kon ik niet wachten om te zien hoe hard de molens in het noorden zouden draaien.

In het eerste jaar, 2013, bleef de stroomproductie steken bij 439 kWh. Dat was jammer. In 2014 was het niet veel beter: 447 kWh. In 2015 was het ouderwets winderig. Compleet met opwaaiende zomerjurken en zwoegen tegen de wind in. Daardoor viel er veel te juichen en te vieren: 511 kWh!

Helaas was de situatie in 2016 weer niet zo mooi. Na een winderig eerste kwartaal, ritselden de jonge boomblaadjes nog maar zelden. Eind september had het ‘winddeel’ nog krap 55 procent van de jaaropbrengst gehaald. Zeilers dobberden op de plas, fietsers hadden nauwelijks wind mee of tegen.

In directiekamers van windturbinebedrijven is ongetwijfeld achter oren gekrabd, waarna prognoses werden bijgesteld. Of zou het op zee gewoon lekker doorwaaien?

 

Ook de herfststormen stelden in 2016 teleur. In november bereikte de teller met pijn en moeite 60 procent. En tijdens de jaarwisseling draaiden de molenwieken net als het trage rad van fortuin piepend tot nog geen 77 procent.

 

Is dit het begin van een trend? Hoe moet dat dan met de duurzame energie? Het zal toch geen samenzwering zijn van een ons onvriendelijke mogendheid? Of van de olieboeren? Van Trump?

 

Zou het echt minder waaien?

 

DE ONBEKENDE SNELWEG

 

Wat een gedoe met die A1 en de A6, hè? Jarenlange werkzaamheden. Verbreden, verplaatsen, slopen, vernieuwen. En dat terwijl er tussen Amsterdam Zuidoost en Almere een bijna lege snelweg ligt. De Electric Freeway; een extra breed fietspad van meer dan 20 kilometer lang. In 2014 aangelegd en bedoeld om forensen uit de auto en op de fiets te krijgen.

 

Rond de opening van de Electric Freeway kwamen fietsenwinkels vol verwachting met een uitgebreid aanbod sportfietsen en elektrische fietsen. Maar op een zomerse doordeweekse dag is de Electric Freeway niet verstopt door een fietsfile. Net als toen de Electric Freeway een gewoon fietspad was, zijn de hoofdgebruikers nog steeds scholieren en mensen die boodschappen doen of de hond uitlaten. De website van de Electric Highway bestaat niet meer. Is het initiatief mislukt?

De hoge verwachtingen zijn niet gehaald. Ook de vernieuwde A1 en A6 lopen vast snel weer dicht. Er is meer voor nodig om iemand te verleiden vijf dagen per week 20 kilometer of meer per fiets te laten forensen. Geen wonder, want het wil nog wel eens regenen en de wind zit meestal tegen.

Stel je voor dat er een elektrische fiets bestaat die je helemaal beschut tegen weer en wind. Tadaaaa: die is er. Kijk maar eens naar de slimme driewielers of vierwielers met overkapping en elektrische ondersteuning op sunrider-cycles.nl of alligt.nl. Heel geschikt bij regen, najaarsstormen en gladheid en met garantie op voldoende dagelijkse lichaamsbeweging.

Bijna elke dag zoeft er zo’n sigaarvormige fiets over de Electric Freeway. Eentje maar. Misschien ligt het aan de prijs. Jammer dat de gemeente Almere mobiliteit niet in de plannen voor energieneutraal worden heeft opgenomen.

 

Zou wel leuk zijn: een fietssubsidietje van een paar mille.

Trouwens, met deze fiets, de Twike, mag je op de snelweg. Echt waar!

 

GROENE EN GRIJZE STROOM: WIE RUIKT HET VERSCHIL?

 

M’n gesprekspartner zou het liefst met z’n vinger naar z’n voorhoofd wijzen. Zo dom vond hij het geloof in groene stroom. “Hoe kan je nou weten dat je groene stroom gebruikt? Stroom is stroom en het komt uit hetzelfde stopcontact,” betoogde hij. “Je wordt belazerd waar je bij zit. Groene stroom en grijze stroom ruiken precies hetzelfde.”

 

Nee, het is niet leuk om belazerd te worden waar je bij zit. En ook niet om belazerd te worden waar je niet bij zit. “Die zogenaamde groene stroom is nog een stuk duurder ook!” riep hij triomfantelijk." En benadrukte, dat je natuurlijk altijd de goedkoopste stroom moet kiezen.

Meestal knik ik vriendelijk bij zulke definitieve standpunten. Maar vandaag, terwijl het buiten stevig woei, vroeg ik: “stel dat je eigenaar bent van 10 windturbines die per stuk elk jaar 5.000 megawattuur stroom produceren. Hoe zou je die productie dan aan de man brengen?”

Kijk, dat was nou aardig. Hij keek voor zich uit terwijl hij wat op zijn hakken wiebelde. Na een slok van zijn pilsje keek hij op mij neer (omdat ik niet zo lang ben). Er dreigde een glimlachje te ontstaan. “Daar ga ik eens over nadenken. Leuk om je gesproken te hebben.”

 

 

EINDEJAARSBLOG: HET WORDT ECHT LEUK!

 

In een verhaal aan het einde van een jaar, kijkt men meestal terug. Maar in dit stukkie is geen plaats voor mijmeringen over 2016. We kijken juist vooruit! Ruim 30 jaar, om precies te zijn.

 

Duurzaam worden, energie besparen, klimaatverandering, recycling, opwarming, afvalscheiding, dieselgate en CO2. We hebben het eigenlijk wel gehad. Toch? Je wordt er niet vrolijk van. Zeg nou zelf. Geen wonder dat veel mensen er geen boodschap aan hebben. CO2-uitstoot verminderen? Ga je gang, lijken veel mensen te denken, als ik er maar geen last van heb.

En terwijl deskundigen, Energie Ambassadeurs en ambtenaren van de gemeente een peu nerveu worden over de haalbaarheid van de Almeerse doelstelling om energieneutraal te worden, maken zij zich zorgen om niets. Sommige lezers denken nu misschien: ‘Wat zegt u nou toch, meneer de blogger? Het probleem is immers meer dan levensgroot?’

 

Ik weet het, lezers. Maar weest niet bevreesd, want het wordt echt leuk! Kijk hoe men leeft in 2050.

 

Zo rond 2030 had de koning een stevige sik van alle beperkingen, die de regering hem oplegde over wat hij wel en niet mocht zeggen. Ja, hallo! Met koekhappen en lintjes knippen, zetten we geen zoden aan de dijk, moet zijne majesteit gedacht hebben. Toen hij ook de Troonrede niet meer mocht voorlezen, sprak de koning zich duidelijk uit over de zorg van eenieder voor een gezonde samenleving in een gezonde wereld. In King Charles van de Britse natie had hij een enthousiaste fan. Net als president Kennedy dat in de jaren zestig van de 20e eeuw deed, daagde de koning zijn volk uit. Niks beperken en bezuinigen. Niks mannen op de maan, maar de moeilijke uitdaging van een samenleving waar alle onderdanen gezond, gelukkig en verdraagzaam zijn. Juist in een tijd dat het zeewater tegen de duinen en dijken beukt.

 

Natuurlijk rolden de critici over hem heen. Er dreigde zelfs een constitutionele crisis. Alweer. Maar dat veranderde toen de jonge koning van Bhutan op staatsbezoek kwam en het Nederlandse volk ontwikkelingshulp aanbood om de uitdaging van de koning te realiseren. Bhutan was ook in 2050 nog steeds het enige land met een Nationale Index voor Geluksbeleving. Die Index nam Nederland over.

 

In 2050 zijn de constitutionele stormen geluwd. Alle gebouwen produceren meer energie dan zij gebruiken. Energieopwekking met zon, wind, water en methaan is standaard ingebouwd. Er is geen enkel gebouw meer met verwarmingsradiatoren of vloerverwarming. Met uitzondering van monumenten van voor 2015, waarvoor een uitzondering geldt. Warmte komt uit de bodem, sloten, plassen en rivieren. Voor- en achtertuinen zijn een groene lust voor het oog. Veel groener dan in het begin van de eeuw, dankzij de verordening dat maar 15 procent van het tuinoppervlak geplaveid mag zijn.

Gefinancierd door Bol.com, Zalando en Amazon zijn alle oude aardgasleidingen jaren geleden omgebouwd tot buizenpost voor de levering van pakketjes. Stadsverwarming kunnen we alleen nog zien in het Nuon-museum in Lelystad. En in het Openluchtmuseum in Arnhem staat sinds kort een rijtje Almeerse eengezinswoningen uit 1989. Oudere bezoekers lopen er weemoedig rond. Hun kleinkinderen begrijpen niet dat mensen ooit zo primitief hebben gewoond.

 

De A6 en de A1 zijn in 2042 eindelijk versmald. Omdat er gewoon veel minder verkeer is. Op de vrijgekomen stroken zaaide Rijkswaterstaat wilde bloemen en planten. Imkers mogen er gratis hun bijenkorven plaatsen.

De meeste snelwegen en de talloze fietspaden hebben een kunststof overkapping met geïntegreerde zonnecellen. Zo reis je lekker en comfortabel, ook als het buiten weer eens tropisch stortregent en stormt.

 

Toch hebben de smalle snelwegen capaciteit genoeg voor al het verkeer. Forensen reizen met een fijnmazig net van openbare elektrische busjes, die vertrekken van de vele P+R terreinen. De busjes zijn in feite treintjes die over het asfalt zoeven. Passagiers toetsen bij het instappen hun bestemmingscode in. Computers zorgen voor de afleveringen van de menselijke ‘pakketjes’ op de juiste bestemming. Geen wonder dat PostNL een belangrijke aandeelhouder in het busjesbedrijf is.

 

Er is relatief weinig spitsverkeer in 2050. Dat komt, omdat er niet veel forensen zijn. Iedereen in Nederland geniet namelijk vanaf zijn of haar 28e verjaardag, na de studietijd, een basisinkomen. Velen komen dus niet in de verleiding om een betaalde baan te nemen. Dat houdt de vraag naar vakkundig personeel structureel hoog.

Wie genoeg heeft aan het basisinkomen, heeft een ontspannen leefstijl met kunst, cultuur, literatuur en het verblijf in de vrije natuur. Of volgt een carrière als de facto vrijwilliger bij een bedrijf of instelling.

 

De treinen van NS zijn niet meer te herkennen van de exemplaren, die je in het uitgebreide Spoorwegmuseum ziet. In 2050 glijden de treinen met magneten met hoge snelheid over een monorail. Van Amsterdam naar Parijs in anderhalf uur. Kijk, dan heb je nog iets aan je dag.

 

Er zijn natuurlijk mensen die de voorkeur geven aan een eigen auto. Ook die rijden op elektriciteit. Dankzij een Duits initiatiefvoorstel in 2017 is de verbrandingsmotor in de hele EU al sinds 2035 verboden. Met de nieuwste elektrische auto’s rijd je makkelijk van Almere naar Vlissingen en terug zonder op te laden. Hybridevoertuigen rijden op waterstof die de stroom opwekt. Die auto’s kunnen wel 1500 kilometer afleggen, voordat je waterstof moet tanken. Alle auto’s zijn volledig computergestuurd. Alleen op speciale circuits mag je nog handmatig rijden.

De benzinepompen van vroeger zijn in handen van de elektriciteitsmaatschappijen. Shell is overgenomen door DuPont en produceert uit de laatste restjes aardolie alleen nog kunststoffen en kerosine.

 

Nederland van 2050 lijkt niet meer op het Nederland van 2016. Maar in sommige opzichten wel weer op Nederland van de 19e eeuw. De grote windturbines zijn namelijk afgebroken en alleen de traditionele windmolens sieren de horizon. Dat ging gepaard met verzet tegen de aantasting van het traditionele landschap met z’n hoge witte windturbines. Nederland is weer groen.

 

Nederland is ook blauwer. Dat komt omdat nog meer land is teruggegeven aan de rivieren. De visstand, de vogelstand en andere dierenstanden profiteren er enorm van.

 

Afvalscheiding? Ach, dat is zóóóó 2016. Dat doet niemand meer. Iedereen is overgestapt op het model uit Azië: de afvalbank. Het is lucratief om lid van zo’n bank te zijn en je ‘afval’ daar te deponeren. Het levert de burger harde e-cash op! Een leuke aanvulling op het basisinkomen! Geen wonder dat gemeenten geen vuilniswagens meer laten rondrijden.

 

Fijnstof? Het is niet te meten, want er zijn geen vrachtwagens meer die op diesel rijden. En ook geen kolen- en gascentrales. Longkanker? Het komt nauwelijks voor, omdat roken al jaren geleden is verboden. Dat scheelt per jaar minstens 18.000 sterfgevallen.

 

Zijn er dan helemaal geen problemen in 2050? O, jawel! De luchtvaart is bijvoorbeeld nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen. Daarom investeren luchtvaartmaatschappijen in bedrijven (vaak voormalige energiecentrales) die nu CO2 uit de lucht halen. En dan is er nog het cyberterrorisme, grotendeels gesponsord door een Aziatische natie. Om de terroristen buiten de deur te houden functioneert het internet in Nederland als een nationaal intranet. Het werkt, maar we kunnen de aandacht geen moment laten verslappen.

 

Over luchtvaart gesproken: bewoners van de Haarlemmermeer klagen nauwelijks over geluidshinder. Dat komt door de sterke afname van het aantal vluchten. Verre reizen zijn niet zo populair meer als in de 20e eeuw. De klimaatverandering zorgt namelijk voor gevaarlijke turbulentie op vlieghoogte. En dat is erg onaangenaam. Lelystad Airport draait nét quitte.

 

Maken de burgers de uitdaging van hun vorst waar? Zijn zij gezond, gelukkig en verdraagzaam? Het lijkt erop. In 2050 weten we het zeker.

 

BEWAAR JE EIGEN STROOM EN VERDIEN 25-10-2016

 

En ja hoor: ik heb weer gelijk gekregen! Hoe is het mogelijk? Een poosje geleden schreef ik dat Nuon het licht had gezien door te investeren in energieopslag. Ik voorspelde dat opslag van zelf opgewekte stroom ook voor de consument aantrekkelijk wordt.

 

En dat blijkt inderdaad zo te zijn. Niet alleen Nuon, maar ook Eneco heeft het licht gezien. RTL Z meldde dat er geld zit in de thuisaccu’s van, bijvoorbeeld, Tesla en schreef:

CrowdNett  is een nieuw netwerk bestaande uit Tesla-thuisbatterijen, waar onder meer energie van zonnepanelen mee wordt opgeslagen. Het energiebedrijf werkt hiervoor samen met Tesla, SolarEdge en Ampard. CrowdNett moet extra reservecapaciteit bieden voor het Nederlandse stroomnet. De landelijke netbeheerder TenneT kan die capaciteit gebruiken om pieken en dalen in het netwerk op te vangen. TenneT koopt de extra capaciteit nu nog vooral in bij gas- en kolencentrales.

Eneco wil de vergoeding die de netbeheerder betaalt voor de reservecapaciteit doorgeven aan de eigenaren van thuisbatterijen. Daardoor wordt het bezit van zo'n batterij aantrekkelijker. Hoeveel de Powerwall-eigenaren kunnen verdienen, is nog niet bekend.”

 

Wie mee wil doen en maandelijks € 450 wil verdienen moet wel klant van Eneco worden. En zelf € 4.500 ex BTW investeren in de Tesla Powerwall.

 

Let maar op: binnenkort tuimelen de andere energiemaatschappijen over elkaar heen met aanbiedingen die nog mooier zijn voor de eigenaars van een dak vol zonnepanelen en voor ons klimaat. De diepere gedachte van Eneco -en straks van de andere energieproducenten- is natuurlijk dat je als producent moet voorkomen dat de consument zelf een thuisaccu bij de ‘elektronicaboer’ haalt en z’n eigen kleinschalige elektriciteitsproducent wordt.

 

En dat gaat zeker gebeuren. Want het aantal aanbieders van thuisopslag stijgt. LG, Enphase, ATEPS, TRUSTEC en ABB worden geduchte concurrenten van Tesla. En al die apparaten kun je zo kopen en (laten) installeren.

 

Prachtig, alle beetjes helpen om in 2022 energieneutraal te zijn.

 

BEDRIJVEN NOG NIET VERSLAAFD AAN ZONNEPANELEN 10-10-2016

 

’t Is raar maar waar. Bedrijven in Nederland weten het niet zo goed. De medewerkers moeten op tijd weer naar huis. De OR fronst over voorgenomen beleid. De arbodienst heeft de handen vol. De accountant ziet toe op debet en credit. De directies hebben andere dingen aan hun hoofd. Dus wie houdt zich bezig met zonnepanelen?

 

Je hoeft geen drone te kopen om over de talloze Almeerse bedrijfsdaken te vliegen op zoek naar zonnepanelen. Dat heeft meneer Google al gedaan.  Wat je dan ziet is enerzijds verdrietig en anderzijds hoopgevend. Verdrietig, omdat bijna alle daken van de bedrijven (en de scholen) in Almere helemaal leeg zijn. Hoopgevend, omdat je op al die lege daken duizenden en duizenden zonnepanelen kwijt kunt.

Waarom gebeurt dat laatste nou niet? We moeten over een paar jaar al energieneutraal zijn in Almere! Schiet nou op, dames en heren!

Ik denk dat cijferaars van de meeste bedrijven nog steeds zitten te mitsen en te maarren: Ja maar het rendement valt tegen. Mits iemand kan uitrekenen wat de total cost of ownership is, vind ik het risico te hoog.

 

Roel van den Berg, CEO van Autarco, een leverancier van zonnepanelen, zei onlangs in een interview voor de Energievakbeurs: "Zonne-energie is voor “Nederlandse bedrijven een risicovrije bron van extra inkomsten geworden die zelfs met financiering positief uitpakt.” Hij vertelde ook, dat er voor het MKB fiscale mogelijkheden zijn om de investering aantrekkelijk te maken. En voor Almeerse bedrijven is er een kredietmogelijkheid: het Energiefonds Almere.

 

Zie je nou wel? Waar wachten we nog op? Volgend jaar wil ik minstens 40 procent van de bedrijfsdaken niet meer kunnen zien -door alle zonnepanelen die er dan op liggen. OK?

 

VLOERISOLATIE 28-9-2016

 

Het belangrijkste nieuws hoor je vaak op een verjaardag. Op het feestje van m’n kleinzoon klaagde zijn pappa dat het in z’n kruipruimte warmer is dan in de woonkamer. En niet alleen in zijn woonkamer. Het hele blok had hetzelfde probleem. Ze hadden al geklaagd bij de leverancier van stadswarmte (nee, niet de leverancier van stadsverwarming in Almere). Die kon het probleem helaas niet oplossen.

Wacht ’s even, dacht ik terwijl ik m’n gebakje doorkliefde, dat zou best eens leuk kunnen zijn. We zouden een paar artistieke gaten in de vloer kunnen boren en dan de hele winter genieten van een warme kamer. Niks geen warmetruiendagen meer.

De volgende dag verschafte ik mij toegang tot de kruipruimte. Wat zou ik daar in het schijnsel van de zaklantaarn aantreffen? De ruïne van een vergeten kerker met geraamten uit de middeleeuwen? Spinnen en vleermuizen? De resten van een gezonken Vikingsschip? Fossielen uit de Zuiderzee?
Het viel mee: de kruipruimte was gewoon een grote, ongebruikte zandbak. En het viel een beetje tegen. Want het was er kil. Helaas had ik niet het geluk van een lekkende stadsverwarming. Dus geen gratis vloerverwarming.

Nou ja, dan zit er niets anders op dan een terzake bevoegde kruipruimte-isoleermeneer te bellen. Die investering heb je er in no time uit, verzekerde de isoleermeneer, want je gaat veel minder stoken. Wat een prachtig ouderwets woord: stoken. Jaren vijftig met een loeiende heteluchtkachel in de huiskamer. Overal koud in huis, behalve in de huiskamer. Periodiek de kolenkit vullen met antraciet.

 

Goed, doe dan maar. Kan m’n vrouw de kleur van de isolerende bekleding kiezen?

 

YES, NUON ZIET HET LICHT! 14-9-2016

 

Het is leuk om gelijk te krijgen. Als echtgenoot is dat toch vaak een hele opgave. Want alle echtgenoten en vooral hun echtgenotes weten dat het gelijk meestal naar de kant van de echtgenotes valt. Ik snap niet waarom, dus het zal wel een natuurwet zijn. Eenzijdige zwaartekracht of zo.

Maar in dit geval heb ik dus een keertje gelijk gekregen. Niet van m’n echtgenote, hoor. Het zit zo: twee jaar geleden voorspelde ik mezelf dat energiemaatschappijen niet dom zijn en dat ze dus niet zullen toekijken dat particuliere zonnepanelen en windmolens hun monopolie-achtig verdienmodel ondermijnen. Ik voorspelde dat ze naarstig op zoek zouden gaan naar mogelijkheden om de energiehongerige klanten aan zich te binden. Eén maatschappij doet dat door telefoonabonnementen te verkopen. Hoe kom je erop? Energieleveranciers in de VS doen het anders: ze zetten alles op alles om duurzame energie met nieuwe wetten te blokkeren. Hoppekee: koppen in het zand en vechten tegen de bierkaai!

Maar Nuon heeft goed naar m’n voorspelling geluisterd en investeert naarstig in de opslag van groene stroom. Dat gebeurt met enorme accu’s. Slim. Hè? Een soort elektriciteit in de cloud.

 

Nu het voorspellen me zo goed afgaat, is hier de tweede: een wedstrijd tussen Nuon en hun klanten. Want ook voor de consument komt betaalbare opslag van energie heel snel binnen handbereik.

 

Wordt nog eens een leuk verjaarscadeautje, zo’n accu voor aan de muur. Let maar op.

 

SCHIMMEL OP AARDE 27-8-16

Als je spannende en verbijsterend mooie foto’s van het heelal wilt zien, moet je bij NASA zijn. Nee, je hoeft er niet voor naar Cape Canaveral, want ze staan gewoon online. NASA, of liever gezegd hun astronauten, zijn ook keien in het fotograferen van de aarde. Prachtige beelden levert dat op.

 

Niet zo lang geleden deelde iemand op Facebook een sprookjesachtige composietfoto van NASA, die de aarde bij nacht laat zien. ‘Romantisch, hè,’ reageerde iemand. Dat was ongetwijfeld haar reactie op de miljarden lichtjes van dorpen en steden die je heel duidelijk op de foto kon zien.

Romantisch? Ik kreeg het juist benauwd van die foto. Kijk eens hoe zeven miljard mensen midden in de nacht enorme hoeveelheden stroom verbruiken omdat ze bang zijn in het donker. Nederland stak scherp af door de enorme lichtbronnen in de omgeving van het Rotterdamse havengebied en in de Randstad. Ook Almere kon je zonder moeite zien. Het deed bijna pijn aan m’n ogen.

In al die romantische lichtjes zie ik iets heel anders. Namelijk de mensheid, die zich als een schimmel over de planeet verspreidt. Er is geen stoppen aan. Da’s niet goed, want afgezien van de schimmel op je Franse of Engelse kaasje, zijn schimmels niet goed voor de gezondheid.

 

Als er midden in de nacht nou maar geen aliens naar de aarde turen en zich afvragen wat ze met die schimmel aanmoeten.

 

NEGATIEVE SPAARRENTE 17-8-16

 

Je kan het zo gek niet bedenken, of iemand verzint het wel. Zoals negatieve spaarrente. Betalen voor je moeizaam bij elkaar gespaarde centjes. Terwijl de bank met jouw kapitaaltje lekker winst maakt. De economie op z’n kop! Er zou een Facebookpagina moeten komen om het probleem aan te kaarten. Of op z’n minst een stichting. Een speciale ombudsman!

 

Nou ja, negatieve spaarrente voor de particuliere spaarder is er nog niet. Maar let op m’n woorden: het komt eraan!

En wat moeten we dan? De kleine man met een paar honderd euro op z’n rekening wordt weer flink gepakt door het grootkapitaal. Protesteer! Op de barricaden! Laat de banieren wapperen!

Maar wacht ‘s even. Nu ik erover nadenk, is negatieve spaarrente misschien niet eens zo’n maf idee. Het kan een mooie bijdrage leveren tegen onze wereldwijde vijand: de klimaatverandering, die steeds grimmiger wordt. Ook in Almere.

Eigenlijk raar, dat de meeste mensen er nog zo laconiek over doen. Klimaatverandering? Ja, nou ja, ik scheid netjes m’n afval. Wat kan ik er verder aan doen?

 

Dat ga ik u vertellen, laconieke medeburger.

We kunnen ons spaargeld van de bank halen en investeren in zaken, die ons veel geld opleveren. Echt veel geld!

 • Je dak behangen met zonnepanelen
 • je vloer isoleren
 • een zuinige cv ketel installeren
 • aandelen nemen in een windpark
 • een warmtewisselaar aanschaffen
 • de muren extra isoleren
 • driedubbelglas aanbrengen
 • een elektrische auto kopen
 • alle stenen uit je tuin halen en bomen en struiken planten
 • parttime vegetariër worden
 • na het kinderpartijtje alle plastic bordjes en bekertjes recyclen.

Dát is pas rijk worden.

 

Gossie! Ik word ineens helemaal enthousiast over negatieve spaarrente. Dus, laat maar komen, klimaatvriendelijke bankdirecteuren! Moet je eens zien wat er dán gebeurt!

 

SPARERIBJE OP DE BARBECUE 5-8-2016

 

Joh, wat een zomertje! Dat is toch genieten geblazen! Na een weekje hard werken zondagmiddag lekker de barbecue aansteken: vleesjes, visjes, kruiden, sausjes. Pilsje erbij. En een koel roseetje voor de liefhebbers. Jaaa, de barbecue aansteken is een kunst op zich. Een kunst die ik goed beheers, mag ik wel zeggen. Geduld, daar gaat het om. Dus na het ontsteken van de kooltjes, ga ik lekker zitten. Niet meer rondharken: laat de vlammetjes zich maar lekker verspreiden. Rustig zitten en een krantje lezen.

 

O nee, hè? Wat staat hier nou? Weer niet goed: vlees eten draagt bij aan de klimaatverandering. Tja, ’t is een feit: in de buurlanden zijn al doden gevallen door stortregens en overstromingen. De klimaatverandering. Wanneer vallen er doden in Flevoland? Je moet er toch niet aan denken! Volgens de schrijver laten onze toekomstige hamburgers en spareribs (als ze nog in de wei lopen) alles bij elkaar zoveel scheten dat het klimaat erdoor verandert. Een beetje flinke scheet bestaat namelijk bijna helemaal uit methaan. En dat is een broeikasgas dat tientallen malen schadelijker is dan CO2.

Nou ja, hoeveel koeien eet een mens in een jaar? Zo groot kan het probleem toch niet zijn? Wacht, voor de zekerheid pak ik even een nieuw pilsje. En voor de schrik.

Hier staat het: er zijn bijna anderhalf miljard koeien op de wereld. Dat is bijna net zo veel als de totale bevolking van China! En dan nog bijna twee miljard schapen, een miljard varkens en 20 miljard kippen. Al die dieren produceren meer dan 7 miljard ton broeikasgassen. Dat is 18 procent van alle broeikasgassen. Onze eigen menselijke methaanproductie dan. 120 gram methaan per persoon per jaar valt reuze mee. Maar met alle 7 miljard mensen op aarde kom je toch uit op 840.000 ton.

 

Sorry schat, de barbecue gaat uit. We eten vandaag salade. En vanaf nu zijn we door de week vegetariërs.

 

2022: ALMERE ENERGIENEUTRAAL 05-07-2016

 

Jeetje: de eerste helft van 2016 zit er al weer op. Dat ging snel. Waar is de tijd gebleven, buurman? Weet je dat Almere al over een jaar of vijf energieneutraal moet zijn? Zou dat lukken? Is dat niet veel te ambitieus?

Tja, misschien wel. Hangt er helemaal van af waar we nu staan met energieneutraal worden. Het duurt niet lang voor je daar met behulp van meneer Google achter komt. En dan is het wel even schrikken en slikken. Nog maar zeven procent van alle energie, die Almeerse bewoners en bedrijven gebruiken, is duurzaam. Geen wonder dat er zoveel daken zonder zonnepanelen zijn. Geen wonder dat de vieze kolencentrales in het land volop werk hebben. Geen wonder dat er nog zoveel gas door Almeerse buizen sist.

Met andere woorden: 93 procent van het plaatselijke energieverbruik moeten we groen maken. Om op schema te komen zouden wij in 2017 al tegen een procentje of 30 duurzame energie moeten zitten.

Je zal de Energie Ambassadeurs niet in ganzenpas door de Citymall zien marcheren, de groene banieren geheven en een groen boekje strijdbaar in de vuistjes geklemd. De Energie Ambassadeurs komen ’s nachts niet aan de deur om vervuilers van hun bed te lichten en duurzaamheid af te dwingen.

 

Nee bedrijven en mede-Almeerders: we moeten het helemaal zelf doen. Aarzel niet. Voor je het weet is het jaar voorbij. Denk aan je portemonnee! Denk aan de toekomst na 2022. Isoleer, koop zonnepanelen, draai de lichten uit, koop groene stroom. De gemeente helpt.

 

GROENE ENERGIE VAN ALMEERSE BODEM 24-6-16

 

Hoe lang praten we nu al over de opwarming van onze planeet, klimaatverandering die daaruit voortkomt en het verminderen van de CO2-uitstoot, die de schuld is van de opwarming? Jaartje of 20? En nog steeds staat de mensheid te dralen. Het zal mijn tijd wel duren, hoor je wel eens. Niet alle geleerden zijn het erover eens. ’t Is zo duur.

 

Draalargumenten. Kom op mensen, we steken de handjes uit de mouwtjes en stappen over op groene energie. Maar dan ook massaal!

Weet je wat zo fijn is? Je hoeft er niet eens een overall voor aan te trekken. Wat schrijf ik? Je hoeft er niet eens voor uit je stoel te komen! Alle energieleveranciers leveren een assortiment vieze en schone energie. Van de vieze energie krijg je een onprettig klimaat, dus we gaan voor de schone energie. Wat mag het zijn: stroom van de zon, de wind, biomassa, water? Een mix, misschien? Vink het hokje op de website van je favoriete leverancier aan en klaar ben je. Eventueel overstappen kan elk moment. Je nieuwe leverancier regelt het allemaal voor je.

 

Als doorgewinterde Almeerders kiezen we natuurlijk graag voor een bedrijf van ‘eigen bodem’. Want die zijn er. Er werken echte mensen, die je vol passie vertellen over hun product. Ze zijn bereikbaar, ze hebben geduld, geen vraag is te gek en je ziet ze vaak op voorlichtingsbijeenkomsten.

 

Hier zijn ze - in alfabetische volgorde:

 

 • Almeersewind: windenergie coöperatie: “de groenste EN de goedkoopste energie”, 06-21261268
 • Almetra: zonnepanelen uit de Muziekwijk “Spaar met de Zon”, 036-711 2159
 • De Groene Reus: lokale groene stroom coöperatie, 06 14346010
 • Termo Komfort: niet voor energie, maar voor energiebesparing door isolatie, 036-538 75 58
 • Zonnemarkt: scherp geprijsde zonnepanelen uit de Filmwijk, juist ook voor collectieve inkoop, 036-8200 267,

 

ZONNEPANELEN: WEL OF NIET DOEN?

 

Moet je nou wel of geen zonnepanelen kopen? Ze zijn toch nog veel te duur? En wat scheelt het nou helemaal op je stroomrekening? Scheelt het eigenlijk wel iets? Je hoort nog zoveel rare dingen.

Het stond voor mij al enkele jaren als een paal boven water. CO2 in de atmosfeer pompen via de schoorsteen van m’n energieleverancier is een slecht idee. Daarom was ik al overgestapt op groene stroom. Daarnaast maakten de gloeilampen en spaarlampen plaats voor ledverlichting. En dat zag ik al snel terug in m’n lagere stroomverbruik.

In 2010 besloot ik m’n dak vol te laten leggen met zonnepanelen. Helaas was de subsidiepot net op. Dan maar m’n spaarcentjes aanspreken. De leverancier werkte heel keurig en precies. Na twee dagen had ik een zwart glimmend dak. Met het hele gezin staarden we naar de stroommeter toen de monteur het systeem inschakelde: yesss, de meter draaide terug!

 

M’n paneeltjes doen inmiddels al zes jaar trouw hun dagelijkse dienst. In de zomer levert de zonneschijn meer stroom dan ik verbruik. In de donkere wintermaanden moet ik groene stroom inkopen.

Per saldo daalt m’n verbruik nog steeds (we blieven zunig, hoor). Van 2.900 kWh in 2011 tot min 700 kWh vorig jaar. Dus kreeg ik een paar honderd euro terug.

En de terugverdientijd? ’t Hangt een beetje af wat je wel en niet meerekent. Ik houd het op minder dan tien jaar. Dus over een paar jaar heb ik m’n spaargeld weer terug. Maar belangrijker is dat m’n elektrische apparatenpark al zes jaar niet meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Dankzij een hogere efficiëntie per paneel zorgen de allernieuwste zonnepanelen voor een veel kortere terugverdientijd. Vijf jaar is heel goed haalbaar.

 

O ja, ik heb ook een volledig elektrische auto gekocht. Daarover later meer.

 

EVEN REKENEN

 

Gebogen over Google maps voelde ik me een beetje de captain van een groot vliegtuig. Ik moest de koers bepalen en de route uitrekenen. Rekening houden met de afstand, de wind, de temperatuur en andere weersomstandigheden. Niet dat ik naar Reykjavik wilde vliegen, hoor. Ik moest even naar Apeldoorn.

 

Met m’n oude benzineauto had ik me nog nooit druk gemaakt over die gegevens. Instappen, starten en gasgeven. En CO2 uitbraken. Al was ik geen kilometervreter, per jaar was ik toch verantwoordelijk voor meer enkele tonnen CO2. Want nog afgezien van de andere schadelijke gassen veroorzaakt tien kilometer autorijden ruim twee kilo CO2.

Met m’n volledig elektrische auto zit je toch heel anders achter het stuur. Je hoort vooral het geluid van de banden en de wind. Dat is heel ontspannend! De eerste ritjes hield ik de batterij indicator goed in de gaten. Als je snel rijdt, boven de 100 km/u, loopt ie snel terug. Stapvoets rijdend is ie het zuinigst. Maar ja, dan duurt het even voordat je in Apeldoorn bent.

En daarom zat ik uit te rekenen hoeveel stroom ik nodig had om op een gure dag in januari naar Apeldoorn te rijden. De totale afstand is 140 kilometer retour. Als het koud is, heeft de batterij minder capaciteit. In januari zo’n 120 kilometer. Dat betekende dat we op de terugweg bij Hilversum stil zouden staan. Maar gelukkig zijn er ook in Apeldoorn oplaadpalen. En dat is natuurlijk de truc. Bij aankomst een paar uurtjes ‘tanken’ en dan met een rustig gemoed naar huis met een verbruik van zo’n 16 kWh per 100 kilometer.

Zodra de buitentemperatuur boven de 10 graden komt, kan de batterij voor ruim 160 kilometer opslaan. Dat geldt in feite voor alle elektrische auto’s, behalve de Tesla. Die komt veel verder. Maar ja, daar betaal je ook iets meer voor.

Dus gebruiken we de elektrische auto voor ritjes in de Randstad (en naar Apeldoorn). Als we echt ver weg moeten, laten we zeggen naar Reykjavik, dan pakken we het vliegtuig. En laten het rekenwerk aan de captain over.

 

WARMETRUIENDAG

 

Eenmaal per jaar is het warmetruiendag. Een vriendelijke actie, georganiseerd door het Klimaatverbond. Zestien gemeenten doen aan de actie mee. Almere zit daar niet bij.

 

De gedachte is dat alle huishoudens in Nederland de verwarming één dag in het jaar één graadje lager zetten. In het stookseizoen, natuurlijk. Vervolgens trekt iedereen in huis een dikke trui aan om toch warm te blijven. Als iedereen in het land de verwarming één graadje lager zet, levert dat een besparing op die je kunt vergelijken met het jaarverbruik van Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog, stellen de organisatoren.

Nou, dacht ik, één dag is niet erg veel. Als ik bij mij thuis nou eens elke winterdag een dubbele warmetruiendag organiseer en de verwarming vijf graden lager zet? Dan krijg je het koud, vermoedde ik. De test heeft dat bewezen: al klappertandend in m’n twee truien kreeg ik het jaargebruik van 17 naar 14 GJ. Dat betekent helaas toch nog een uitstoot van 280 kilo CO2.

 

Of de dubbele warmetruiendag ook veel geld oplevert, weet ik eigenlijk niet. Want de consumptie van warme chocolademelk en dikke soep is flink gestegen.

HOUTPELLETS

 

Het stoken van houtpellets is een verantwoorde manier om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Want houtpellets zijn ‘klimaatneutraal’. Het is afval van de houtverwerkende industrie. Dat is de heersende mening. En op die wetenschap steeg de vraag naar houtpellets explosief. Niet dat kleine houtkacheltjes zoveel pellets nodig hebben, de grootste vraag is afkomstig van energiecentrales in Nederland, Groot-Brittannië en België, die pellets als biobrandstof stoken voor de opwekking van duurzame energie.

 

Producenten in de Verenigde Staten en Canada laten jaarlijks miljoenen tonnen houtpellets naar West-Europa verschepen. De vraag is zo groot, dat er te weinig houtafval is. Onlangs kwam aan het licht dat bijna twee derde van de houtpellets wordt ‘geoogst’ door verse bomen te kappen. Heel, heel veel verse bomen. De opengevallen plekken in het bos worden niet tot nauwelijks opnieuw beplant.

Deskundigen, onder andere van Yale University en Climatecentral.org, hebben intussen uitgerekend dat houtpellets meer CO2 uitstoten dan de meest vervuilende kolencentrales. Maar liefst 2 kilogram CO2 per kilo pellets. Dat komt omdat vers hout per eenheid minder energie levert dan steenkool. Daarmee gaat het tweede positieve argument voor de houtpellets in rook op.

 

Ook een derde argument klopt niet. Namelijk de redenering dat de koolstof, die bij verbranding van de pellets vrijkomt in de vorm van CO2 vervolgens door andere bomen weer wordt opgenomen. Ook al is er een nieuwe boom geplant, dan duurt het bijna 40 jaar, voordat die evenveel CO2 heeft opgenomen als zijn verbrande voorganger.

 

En als je weet dat de hoeveelheid bos in de wereld nog steeds daalt, is het duidelijk dat ook de meeste CO2 van de houtpellets tientallen jaren in de atmosfeer blijft hangen en een bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. De zee neemt ongeveer de helft van de CO2 op. Dat leidt ertoe dat het zeewater steeds meer verzuurd. De ellende daarvan is voor het leven op aarde niet te overzien.

 

Maar zo’n pellet kacheltje staat natuurlijk wel leuk in de kamer.

 

EINDE VAN DE SALDERINGSREGELING

 

De overheid aarzelt en zwalkt als het aankomt op het overschakelen op duurzame energie. Al jaren vissen burgers regelmatig achter het net als een subsidie voor duurzame energie weer eens op is. Net als een kermisattractie: bijna honderd procent kans op niks.

 

Een van de betere regelingen van de overheid is de salderingsregeling. Bezitters van zonnepanelen kunnen in het kader van die regeling de niet-gebruikte stroom van hun zonnepanelen terug leveren aan het elektriciteitsnet. Dat gaat helemaal vanzelf. Het energiebedrijf houdt precies bij hoeveel stroom een panelenbezitter ‘verkoopt’ aan het net.

Helaas is de regeling zo’n succes dat de overheid van plan is hem weer af te schaffen. Als de overheid een ondernemer was, zou er op de deur van de zaak een bordje hangen met de tekst: opnieuw wegens succes gesloten.

 

Moeten bezorgde burgers nu bij de pakken neerzitten en dan maar geen zonnepanelen aanschaffen? In tegendeel, de salderingsregeling blijft in ieder geval bestaan tot 2020. Tegen die tijd zal de samenleving genoeg stennis veroorzaken om de overheid op andere gedachten te brengen. En mocht dat niet helpen, dan zijn er vast haalbare en betaalbare mogelijkheden ontwikkeld om de zelf opgewekte stroom op te slaan. Zoals het initiatief in de Utrechtse wijk Lombok, waar een smart grid (netwerk) in aanbouw is met zonnepanelen en elektrische auto’s. Zie de video van VPRO’s Tegenlicht van 13 maart 2016 op Lombox.nl.

 

En anders kun je misschien een dikke accu (á la Tesla) op zolder plaatsen. Tussen de vrieskist en de doos met oude knuffels van de kinderen.

 

BETAALT DE VERVUILER?

 

Het is zo vanzelfsprekend, dat je er eigenlijk niet over nadenkt: natuurlijk betaalt de vervuiler. Daarom brengen Nederlandse gemeenten de inwoners een belasting in rekening voor het ophalen van afval en het in goede staat houden van de riolering. En daarom loop je kans op een boete als je zwerfafval veroorzaakt.

 

Dat is allemaal heel logisch want viezigheid bedreigt de gezondheid van mens, dier en natuur. En bovendien tast viezigheid de leefbaarheid aan.

Bij de meeste energieproducenten gaat dat anders. Oliemaatschappijen pompen olie op waar je vieze vingers van krijgt. En als je hun producten verbrandt (in de motor van je auto of scooter), help je flink mee aan de opwarming van de aarde. Dat komt omdat vervuiling door CO2 gratis is. En legaal.

Da’s raar!

De oliemaatschappij moet ervoor zorgen dat haar brandstoffen schoon zijn. Dat is technisch onmogelijk en dus zouden alle oliemaatschappijen belasting moeten betalen voor de CO2 emissies van hun benzine, diesel en kerosine. Met andere woorden: CO2 mag niet langer gratis zijn.

Luchtvaartmaatschappijen zeggen dat ze zich bekommeren om het milieu. En daarom mogen passagiers de CO2 uitstoot van hun vlucht compenseren. Het gaat om kleine bedragen, maar toch is ook dat heel raar. Want niet de consument (passagier) is de vervuiler, maar de eigenaar van het vliegtuig. Dus, zo lang de overheid CO2 niet belast, mag je van de luchtvaartmaatschappij eisen dat het een schoon product verkoopt. Daarmee gaat de prijs van een ticket natuurlijk iets omhoog, maar daar is niets mis mee.

 

Ook de elektriciteitsmaatschappij die haar centrales met steenkool of houtpellets stookt, moet er gewoon voor zorgen dat die stroom schoon is. Het afvangen en opslaan van CO2 kost geld. Heel veel geld. Vuile stroom moet daarom veel duurder zijn dan groene stroom. En ook dat kan alleen met een belasting op CO2.

 

Sommige bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid. Zoals onze oude vertrouwde NS. Daarover later meer.

 

HULDE AAN ONZE NEDERLANDSE SPOORWEGEN!

 

Je hoort en leest veel over de Nederlandse Spoorwegen. Meestal in verband met vertragingen, overvolle treinen, bevroren wissels, kapotte Fyra’s, blaadjes op het spoor en gebroken bovenleidingen. En werkzaamheden. Héééél veel werkzaamheden aan het spoor, vooral tussen Almere en de andere kant van de Hollandse Brug.

Toch is het tijd om dat allemaal te parkeren en NS te feliciteren met het beleid om het vervoer per spoor duurzaam te maken. Op dit moment rijden treinen voor 50 procent op groene stroom. En vanaf 2018 wordt dat honderd procent. Dan stoten de treinen geen grammetje CO2 meer uit -met uitzondering van de diesels, natuurlijk. Dan betrekt NS namelijk alle stroom uit windparken van Eneco. Daarbij gaat het om 1,4 TWh (terrawattuur) per jaar. In gewone mensentaal: dat is evenveel stroom als alle huishoudens in Amsterdam in een jaar tijd verbruiken.

 

Zie je wel: het kan best. Wie is de volgende? De busvervoerder?

 

ZONNEPANELEN HUREN

 

Ja, waarom eigenlijk niet? Zo langzamerhand is er van alles te huur: van hogedrukspuit tot je huis en je auto. Waarom zou je dan de zonnepanelen op je dak niet kunnen huren? Steeds meer aanbieders van zonnepanelen realiseren zich dat niet iedereen zonnepanelen kan of wil bezitten, maar wel de voordelen van groene stroom wil hebben.

Bij het huren of leasen van zonnepanelen betaal je maandelijks een vast bedrag aan de leverancier. De opbrengst van de zonnepanelen zie je terug in een lagere energierekening. De leverancier houdt online in de gaten of de panelen goed werken. Storingen worden meteen verholpen.

Na de leaseperiode van meestal tien jaar kun je de panelen overnemen voor een paar tientjes per paneel. De keerzijde van het huren van zonnepanelen is de veel langere terugverdientijd.

SAMEN ENERGIE BESPAREN

Ach, en dan ontstaan er natuurlijk oeverloze, maar ook nuttige discussies. Zoals: moeten we een echte kerstboom nemen of eentje van plastic. Ik weet het echt niet, dus ik koop dit jaar maar een kerstroos. Ben ik meteen van het gezeur af.