Energie-ambassadeurs vertellen

Energie-ambassadeurs vertellen

eigen ervaringen en waar gebeurd

ONZE ENERGIE-AMBASSADEURS

Onze energie-ambassadeurs houden van fietsen, van kamperen, van lekker eten en van mooie zonsondergangen, om maar een paar dingen te noemen. Ze zijn ook allemaal gek op verduurzamen. Daarover vertellen zij hier.

Guus

In 2016 heb ik mij na een oproep voor de rol van energie-ambassadeur aangesloten bij Almeerminder.

In het appartementencomplex waar ik woon was toen net het project zonnepanelen voltooid. Twee jaar eerder had ik de VVE verzocht te onderzoeken of plaatsen van zonnepanelen lonend zou kunnen zijn.

Ik was geïnspireerd door berichten met de tekst 'uw dak is geld waard' in de pers en online.

Eerst het energiegebruik in beeld brengen.

De eerste stap was een haalbaarheidsonderzoek en een verkenning naar het energiegebruik. Je moet namelijk altijd eerst kijken hoe je op energie kunt besparen voordat de omvang van het te verduurzamen energiegebruik kan worden vastgesteld. Eenvoudige maatregelen zoals het vervangen van traditionele verlichting door led leverde al een besparing van 9.000 KWh per jaar. De resterende 9.000 KWh vormde de basis voor de berekening.

Nu kon de verkenning naar de omvang van de installatie, kosten en financiering worden gestart. Ook omgevingsfactoren zoals schaduw, de ligging van de panelen, de daklast en levensduur van de dakbedekking zijn bekeken. Het is immers niet verstandig kort voor vervangen van een dakbedekking panelen te plaatsen.


Verduurzaming mocht de leden geen extra geld kosten.

Het haalbaarheidsonderzoek werd gepresenteerd in de ledenvergadering. De bewoners gaven de VVE opdracht een definitief plan te maken. Voorwaarde was dat verduurzaming de leden geen extra geld mocht kosten.

In een buitengewone ledenvergadering werd het definitieve plan geaccepteerd: zonnepanelen voor het energiegebruik van de algemene voorzieningen van het complex, inclusief een verwachte opbrengst, verzekering en garantievoorwaarden. Het plan stelde ook een leverancier voor. De financiering kwam tot stand met een lening uit het reservefonds. 

De leverancier kon verder met een legplan, ballastberekening, de voorbereiding en planning van de uitvoering.

Op 16 januari 2016 nam de VVE de installatie in gebruik. Per 31 december 2022 was de lening van de installatie volledig afgelost.

Is er nog een stap in verdere verduurzaming te maken?

Jazeker!

Met hulp van de gemeente maakt de VVE de bewoners bewust van het privé energiegebruik. Zo ontdekken zij nieuwe bespaarmogelijkheden. Verder verkent de VVE mogelijkheden voor 'dak delen' of 'energie delen'. Met andere woorden: het maximaal benutten van het dakoppervlak voor opwekken en levering van duurzame energie direct aan de bewoners of via de VVE.


Alle VVE's staan zelf aan de lat om te verduurzamen. Met andere woorden: ze zijn er zelf verantwoordelijk voor en voeren de regie. De uitdaging is een toekomstbestendig besluit te nemen. Volgt de VVE de plannen van de gemeente of neemt de VVE het voortouw?

Wil je ook energie-ambassadeur worden?

Er is altijd behoefte aan nieuwe mensen. Stuur een bericht naar contact@almeerminder.nl en we nemen contact met je op om een afspraak te maken.

CHRIS

Dat had ik weer. Eindelijk zou ik zonnepanelen bestellen en toen was de subsidiepot net leeg. We hebben het over 2011. Wat te doen? Dan maar geen zonnestroom van eigen dak? Nee, dat vond ik geen optie. De opwarming van de aarde ging ook in 2011 al veel te snel, dus ik zette de tanden op elkaar. Een installateur van zonnepanelen in het oosten van het land adverteerde met het huren van panelen. De berekeningen zagen er goed uit. 

Kopen of huren ?

We spraken elkaar, maar al snel werd duidelijk dat ik met het kopen van panelen veel voordeliger uit zou zijn. Dus sloeg ik toch m’n spaarvarken maar aan stukjes.


Daar heb ik nooit spijt gekregen. Meer dan tien jaar en heel wat stormachtig weer later doen ze trouw hun werk. M’n energierekening ging meteen van maandelijks een dik bedrag betalen naar een fijn bedragje terugkrijgen. Op jaarbasis telt dat leuk aan.


Subsidiepot vs spaarvarkentjes.

Daarna kwam het isoleren van de kruipruimte aan bod. En weer was de subsidiepot net leeg. Gelukkig had ik nog een spaarvarken. Vervolgens was het vernieuwen van het oude dubbele glas aan de beurt. Ja hoor, toen was er alleen subsidie voor twee of meer maatregelen tegelijk. Dag derde spaarvarken! Infraroodpaneeltje erbij? Ja, doe maar. 


Intussen hebben we nog twaalf zonnepanelen op de noordoost kant van het dak gelegd (als voorbereiding voor het opladen van de elektrische auto). 


De koelkast een dagje open...?!

Noordoost? Wat doe je nou? Dat kan helemaal niet, zei iedereen. Ik gniffelde in m’n knuistje en liet op de app de stroomproductie zien. Kijk, ruim het dubbele van de oude set panelen. We krijgen aan het eind van het jaar zoveel terug dat ik best wat stroom kan verspillen, zelfs met de huidige lage tarieven voor teruglevering. Misschien laten we de koelkast een dagje open staan. Of we kopen een speedboot. Grapje, dat gaan we natuurlijk niet doen. 


Haha, de mensen van de stadsverwarming smeken nu zowat of ik wat warmte wil afnemen. Zo leuk kan verduurzamen zijn.

Wil je ook energie-ambassadeur worden?

Er is altijd behoefte aan nieuwe mensen. Stuur een bericht naar contact@almeerminder.nl en we nemen contact met je op om een afspraak te maken.

MARTIN

Ergens in 2016 hield platform Filmwijk een buurtbijeenkomst over energie. De gemeente had toen nog als doelstelling om in 2025 energieneutraal te zijn.

In dat kader werd op die avond het “team Energiek” opgericht. Buurtgenoten gingen kijken hoe we als wijk een bijdrage konden leveren aan dat streven van de gemeente.

Zo zag het 100 huizenplan het licht!

Kern van dit plan was om 100 huizen in de Filmwijk onder de loep te leggen en te kijken wat nodig zou zijn om ze energieneutraal te krijgen. De gemeente omarmde het plan en stelde financiële ondersteuning beschikbaar. Ongeveer zes mensen werden opgeleid tot Ecomediair. Na de cursus gingen zij meteen aan de slag. Meer dan 75 gezinnen hebben aan dit onderzoek deelgenomen. Een aantal volgde de adviezen op en ging aan de slag om hun woning te verduurzamen. Zo ook ondergetekende.


Afscheid nemen van de stadsverwarming

Een van de opdrachten tijdens de cursus was het berekenen van je eigen woning (wat zou het verduurzamen kosten?). Daarna volgde de uitdaging: doen of niet doen en zo ja hoe dan! Zonnepanelen lagen al op mijn dak maar de verwarming en warm water gingen nog via de NUON/Vattenvall. Ik ben wel in voor een experimentje maar om ook je warmtevoorziening te verduurzamen was toch een ander verhaal. Persoonlijk vond ik het wel een aantrekkelijk idee om afscheid te nemen van de stadsverwarming. Een snel rekensommetje leerde dat de besparing die we konden bereiken ruim voldoende was om een “nul op de meter” woning te financieren. Mijn motto is dan ook “kijk niet wat het kost maar wat het oplevert”.

zonneboiler plaatsen

Het huis is nu dus volledig elektrisch

Nu, ruim vijf jaar later en na het overwinnen van een paar hobbels, waaronder een leverancier die failliet ging en het inregelen van de warmtepomp, genieten we van een water-water warmtepomp. Die haalt zijn energie niet uit het grondwater maar uit een installatie op het dak. Het huis is nu dus volledig elektrisch en alles functioneert prima.


Het ontlokte een aantal buren de opmerking “ik wou dat ik toch ook wat meer gedaan had”. Dat is zeker waar, ook al had niemand de prijsontwikkelingen op de energiemarkt kunnen voorspellen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne
.

Wil je ook energie-ambassadeur worden?

Er is altijd behoefte aan nieuwe mensen. Stuur een bericht naar contact@almeerminder.nl en we nemen contact met je op om een afspraak te maken.
Share by: